MECLİSTE MAAŞ TARTIŞMASI

Gazipaşa Belediye Meclisi’nin Nisan ayı devam toplantısına belediye başkan yardımcılarının alacağı ücret damga vurgu. Uzun süren tartışmaların sonunda belediye başkan yardımcısı maaşı net 5 bin 434 lira olarak belirlendi.

GÜNDEM 12.04.2019 06:45:17 0
MECLİSTE MAAŞ TARTIŞMASI

GAZİPAŞA Belediye Meclisi’nin Nisan ayı devam toplantısı dün saat 14.00’da Belediye Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya CHP’li Cumhur Uğur, Esin Bilgiç ve AK Partili Mustafa Uysal katılmadı.  Devam meclisinde 2018 yılı Belediye Başkanı faaliyet raporu, İmar Komisyonu raporu ile Belediye Başkan Yardımcısı ödeneği görüşüldü.  2018 yılı Belediye Başkanı faaliyet raporu ve imar komisyonu raporu onaylanarak kabul edildi.

Belediye Başkan Yardımcısı ödeneğinin görüşülmesinden önce yasal düzenlemeyle ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz,   “Yasal düzenlemeye göre, belediye başkan yardımcısına belediye başkanı ödeneğinin 3/ 2’sine kadar maaş verilebiliyor. Daha düşükte verilebiliyor, asgari ücretten başlayarak 3/2’si verilebilir.  Şuana kadar 1 tane başkan yardımcımız varmış. Geçmişte 3/ 2’si verilmiş. Bundan sonra 2 tane başkan yardımcımız olacak. 3/2’si olursa net 7 bin 164 lira, bize maliyeti 11 bin lira olur. 1/2’ye göre olursa net 5 bin 434 lira maliyeti 8 bin 300 lira, 1/3’ü verilirse net 3 bin 700 lira oluyor işlem maliyetiyle birlikte 5 bin 550 liraya denk geliyor. Bunlardan birisini de,  aradan başka miktarda söyleyebilirsiniz. Takdir sizlerin. Bu konuda görüş belirtmek isteyen var mı?” dedi.

 

FİKİR AYRILIĞI ÇIKTI

 

Belediye Başkan Yardımcısı ödeneğinin görüşülmesi sırasında mecliste fikir ayrılıkları yaşandı. AK Parti ve MHP başkan yardımcılığı maaşı olarak belediye başkanı maaşının 1/3’ü yani 3 bin 699 lira verilmesini yönünde görüş bildirirken,  Millet İttifakını oluşturan meclis üyeleri arasında fikir ayrılığı ortaya çıktı. İYİ Partili Mehmet Yüksel, Hasan Atay ve Mehmet Yılmaz, belediye başkan yardımcısı maaşının belediye başkanı maaşının 3/2’si olan net 7 bin 164 lira olması yönünde görüş bildirdi. CHP’li meclis üyeleri ise belediye başkanı maaşının 1/2’si olması yönünde fikir bildirdi. 

 

YÜKSEL’DEN 3/2 TALEBİ

 

Görüş bildiren meclis üyelerinden Mehmet Yüksel,  belediye başkan yardımcılığı makamının önemine dikkat çekerek, “Benim şahsi önerim önceki dönemde olduğu gibi 3/ 2 devam etsin. Bu insanlar bir makamı temsil ediyor. Burada 3 kuruşun hesabı edilecek bir durum tartışılamaz. Bir makamı işgal edeceklerse, bir makamı temsil edeceklerse hakları neyse daha önceden de bir gelenek oluşmuş, 3/2 verilmesini talep ediyorum” yönünde görüş bildirdi.

 

MHP’DEN 1/3 VERİLSİN ÖNERİSİ

 

MHP’li Murat Özgen ise bütçeye dikkat çekerek en az miktar olan 1/3’ün verilmesi gerektiğini savundu. Özgen, “Bütçemizin doğru kullanılması açısından,  8 bin 300 lira ödediğimiz takdirde 2 tane başkan yardımcısına aylık 16 bin lira para ödenecek. Yılda 200 bin lirayı geçiyor.  5 yıla vurduğumuz zaman 1 milyon yapıyor. Bence hizmet için seçimlere giriyoruz. Kimse bu işi para için yapmıyor, tamam haklısınız bir mesai harcanacak ama bence 1/ 3’ünün verilmesi gerekiyor “ dedi.

 

CHP’DEN ½ GÖRÜŞÜ

 

CHP’li Avukat Onur Demir ise 3/2’nin verilmesi gerektiği ancak 2 tane başkan yardımcısı atanacağı için belediyenin bütçesini de düşünerek  ½’nin verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Belediye Başkan yardımcılığı için bence verilmesi gereken 3/2’dir. Somut durumda bizim belediyemizin ve 49. Maddeden kaynaklı 2 kişi çalıştırma kararı verdiğimizden dolayı bu rakamı gönül vermek ister. İşin niteliği itibariyle bu paraların verilmesi lazım. İyi verim alabilmemiz için bu parayı vermemiz lazım. Sorumluluk fazla olacak. Ciddi çalışma süresi, zamanı gerektirecek, belediye başkan yardımcısı olacak arkadaşlara. Bu sebepten dolayı bunun hakkının verilmesi gerekir. Ama 2 kişi çalıştıracaksak arkadaşlarımızın önerisine katılıyorum yarı yarıya olması kanaatindeyim.  ½ daha uygun. Onun altında verdiğimiz takdirde başarı elde edemeyiz” ifadelerini kullandı.

 

YÜKSEL’DEN SİTEM

 

Son olarak söz alan Yüksel, meclis üyelerine sitem etti. Mehmet Yüksel,  “Herkes çok iyi hesap yaptı, muhasebe yaptı. Ama benim vurgulamak istediğim bu makamların saygınlığıdır. Gazipaşa halkı bugün 3 kuruşluk maaştaki hassasiyetlerini geçmiş dönemde yapılan çarçurlar için de yapsalardı, bu belediyeyle ilgili ben çok ciddi mücadele verdiğim için biliyorum. Yapılan ihalelerde nelerin havada uçuştuğunu da biliyorum. Ama burada kıstas sadece 3 kuruş para olamaz. Burada kıstas bu makamların, bu koltukların değeridir. Burada insanlar mesai harcayacak ve Gazipaşa’da belediye başkan yardımcılığı makamını temsil edecek.  Yani olaya böyle bakabilinmeliydi, keşke olayı böyle görebilseydik”  şeklinde konuştu.

 

1/2 KABUL EDİLDİ

 

Yapılan oylamada Ak Parti ve MHP 1/3 verilmesi yönünde birlikte oy kullandı. Millet İttifakı ortakları CHP ve İYİ Parti’de ise ayrılık yaşandı. Mehmet Yüksel, Hasan Atay ve Mehmet Yılmaz 3/2 verilmesi yönünde oy kullanırken, diğer meclis üyeleri ½ verilmesi yönünde oy kullandı. Bir meclis üyesi ise oy kullanmadı.  Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’ın da oyuyla başkan yardımcılarına belediye başkanının maaşının 1/2’sinin verilmesi oy çokluğuyla kabul edildi.