Tarih: 09.04.2019 07:10

KUYU FERYADI

Facebook Twitter Linked-in

MACAR Mahallesi’nde çiftçi Cemal Çetin’in açtırdığı su kuyusu, komşusunun şikayeti üzerine kaçak olduğu iddiasıyla kapatıldı. Devlet Su İşleri (DSİ) Antalya 13. Bölge Müdürlüğü’nden gelen yetkililer nezaretinde su kuyusu taşlarla doldurularak, üzeri betonla kaplandı. Kuyunun kapanması esnasında Çetin ve eşi, gözyaşlarına hakim olamadı.  Komşusunun şikâyeti sonucu sulama kuyusu kapanan Cemal Çetin’in,  ağaçları ve seralarında bulunan mahsulü ise kurumaya başladı. Ürünlerini sulayacak başka suyu olmayan çiftçi Çetin, ne yapacağını kara kara düşünüyor.

 

“GEÇEN YIL SUYUM KURUDU”

 

1990 yılından bu yana çiftçilik yaptığını söyleyen Çetin, süreci şöyle anlattı: “2005 yılında şikayet eden komşumuzla birer kuyu çıkardık, kimse kimseye müdahale etmesin diye. Yolun bir kenarında benim arazim diğer tarafında ise onun arazisi var. Kendisine evinin olduğu yeri de ben sattım. Benim suyum azdı geçen seneye kadar idare ettim. Geçen sene benim su kurudu. 2005’te açma ruhsatı almışız, kullanma ruhsatı almamışız. Su çıktı sevinciyle, unutulmuş. Benim su bitince Antalya’ya müracaat ettim. Antalya’da yetkililer eski belgelere bakınca “Sana veremeyiz, senin kuyunun kullanma ruhsatı yokmuş” dediler. Belli kişilere sordum “cezalı ruhsat almanız gerekiyor” dediler. Kendi kendimi şikayet ettim. Belli bir ceza karşılığında eski kuyunun kullanma ruhsatını aldım. Ayrıca onu aldıktan sonra tekrar müracaat ettim, eski kuyuya tadilat ruhsatı için yeni kuyu ruhsatı aldım.

 

“YETKİLİLER ÖLÇÜM YAPTI”

 

Yetkililer gelip koordinatlarını ve diğer kuyularla uzaklığını ölçtüler. Suyu çıkarabileceğimiz yeri gösterdiler. Bir sondajcı çağırdık ve suyu çıkardık. Ayrıca Antalya DSİ’ye telefon açtım, “Ben suyu çıkardım, şimdi yapacağım görevi bana söyleyin. Ben mi getireyim, yoksa jeoloji mühendisi mi örneği getirip kullanma ruhsatı için müracaat edecek” diye sordum.  “Gelmenize gerek yok, biz geleceğiz oraya” dediler. Belli bir gün sonra telefon açarak, “Cemal bey senin kuyunun ruhsatını iptal ettik” dediler. Neden diye sorunca “Sen kuyuyu yanlış yere çıkarmışsın” dediler. Sizin görevliniz gelip, koordinatlarını gösterdi diyince ise  “Yok dedi iptal ettik” dedi.

 

“DAVA DEVAM EDİYOR”

 

 O günden bu güne süreç devam ediyor. İptal ettiklerini söyleyince biz dava açtık. Davanın sonucu ret olarak geldi. Bölge İdare Mahkemesi’nde dava devam ediyor. O davanın sonucu gelmeden kapatma işlemi gerçekleşti. Mahkeme devam ederken bir kuyu kapanmaz. Antalya’ya telefon açtım “Bu dava devam ediyor, bu dava benim lehime sonuçlanırsa, DSİ benim tüm masraflarımı karşılayıp, yeni bir su çıkaracak mı?” dedim.  “Orasını bilemeyiz” dediler.

 

“BEN NE YAPACAĞIM?”

 

Kuyuyu iptal etme nedenlerine gelince ise; benim yan yana iki parselim var. Birini mahkeme kararıyla aldım, birisini kendim yazdırdım. 30-31 parseller 30’u almışım 31’e kaymış. Arasını tam bilemediğimizden 2-3-5 metre de olabilir. Ondan kaynaklanıyor asıl. Komşum da suyumu kesecek diye şikayet etti. Ben şimdi ne yapacağım. 90 zeytin, 75 avokado ve 1 buçuk dönüm ekili seram var. Su kapanınca bunları da sulayamaz duruma geldim. Seraların içindeki ürünler kurumaya başladı. Devletten bu konuda yardım istiyorum” diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —