Tarih: 04.07.2022 13:06

MUHTAR İSYAN ETTİ: HER ŞEY PARA MI?

Facebook Twitter Linked-in

Gazipaşa’da muz, avokado, zeytin ve çilek üretim alanlarına yakın bir noktada faaliyete başlayan kum ocağı, Güney Mahalle Muhtarı Yahya Küçükballı’yı isyan ettirdi. 'Buraya kum ocağı açılmasına izin vermeyeceğiz' diye söz veren vekillerin, kendilerini kandırdığını belirten Küçükballı, “Muz, avokado, zeytin ve çilek üretim alanlarımız zarar görecek. Her şey para mı?” dedi.

 

Gazipaşa’da uzun yıllar mermer ocağı olarak faaliyet gösteren işletme, kum ocağına çevrilerek faaliyetlerine başladı. Kırahmetler, Göçük ve Güney mahalleleri sınırında bulunan kum ocağı, muz, avokado, zeytin ve çilek üretim alanlarına yakınlığıyla dikkat çekiyor. Gazipaşa Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı ve Güney Mahallesi Muhtarı Yahya Küçükballı, kum ocağında oluşan tozların, tarım alanlarına zarar vereceğini iddia etti. Gazipaşa’da muz ve örtü altı üretimin yoğun olduğu Kırahmetler, Göçük, Güney ve Zeytinada mahallelerinde üretimi tehdit edecek bir işletme istemediklerini söyleyen Küçükballı, yetkililere seslendi.

 

“GÖRDÜK Kİ PARA HER ŞEYDEN DAHA ÖTE”

 

Yetkililerinin, 'buraya kum ocağı açılmasına asla izin vermeyeceğiz' diyerek kendilerine söz verildiğini hatırlatan Küçükballı, “Üç mahallenin ortasına kum ocağını kurdular ve çalışmaya başladı. Buranın kum ocağına çevrilmeyeceği yönünde bize söz verilmişti. Ama söylenen her şey, verilen sözler sözde kaldı. İnanın söyleyecek bir söz bulamıyorum. Biz susuzlukla, pahalılıkla uğraşırken, şimdi üç köyün ortasına bir de kum ocağı açtılar. Bu yaşadığımız çok üzücü bir durum. Bizim burayla ilgili daha önce de çalışmamız olmuştu. Gazetelere manşet olmuştu. Vekillerimiz söz vermişti. “Bura kesinlikle açılmayacak' demişlerdi. Ama gördük ki para her şeyden daha öte” ifadelerini kullandı.

 

“BİZE SÖZ VERMİŞLERDİ AMA KANDIRILDIK”

 

“Tarım alanlarının ortasında kum ocağı olmaz” diyen Küçükballı “Kim ne derse desin. Ben buna karşı olduğumu belirttim. Bize buranın açılmayacağını söylediler ama kandırıldık. Şimdi de toz çıkmayacağını söylüyorlar. Toz nasıl çıkmaz? Bu tamamen hikaye. Bizi çocuk sandılar. Burası, üç köyün ortasına peşkeş çekildi. Yazık… Çok yazık, başka hiçbir şey demiyorum. Buraya kum ocağı açılması demek, bizim için çilek önemli değil, muz önemli değil, zeytin önemli değil, kısaca tarım önemli değil demek. Her şey para mı?” şeklinde konuştu.

 

MUHTARLAR TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

 

Kırahmetler, Göçük ve Güney mahalleleri sınırında bulunan mermer ocağının kum ocağına çevrileceği iddiası mahalle muhtarlarının tepkisine neden olmuş, ocağa yakın noktada bulunan mahallelerin muhtarları 2 yıl önce temmuz ayında gazetemize açıklama yapmıştı.

 

İşte Güney, Göçük ve Kırahmetler mahalle muhtarlarının gazetemize verdiği o açıklamalar:

 

“GEÇİM KAYNAĞIMIZ TARIM”

 

Güney Mahallesi Muhtarı Yahya Küçükballı, “Kırahmetler, Göçük ve Güney mahalleleri sınırında faaliyet gösteren mermer ocağının kum ocağına çevrileceğini öğrendik. Konuyla ilgili Gazipaşa Kaymakamlığı ile görüştüm. Buranın kum ocağı olması demek, toz demek. Bizim tek geçim kaynağımız tarım. Tarımsal üretimi tehdit edecek, kum ocağına karşıyım. Kırahmetler, Göçük, Güney ve Zeytinada mahalleleri, Gazipaşa’da üretimin yoğun yapıldığı yerler. Burası mermer ocağı olarak faaliyetine devam etmeli. Aksi halde, muz ve örtü altı üretim sıkıntıya düşer. Bu bölgede aşılı ve aşısız zeytin fidanları var. Bunlara sahip çıkmamız gerekiyor” demişti.

 

“BURADA KUM OCAĞI İSTEMİYORUZ”

 

Göçük Mahallesi Muhtarı Yakup Erdoğan, “Mahallemize bağlı Eğrikorum (Çakallar) mevki, mermer ocağına yakın bir noktada kurulu. Burası kum ocağına çevrilirse burada yaşayan vatandaşlar tozdan nasibini alır. Bu mahallelerde insanlar, yaşadıkları evler, ürettikleri ürünler, besledikleri hayvanlar kum ocağından çıkan tozdan etkilenir. Gerekli mercilerin bu konuya el atması gerekiyor. Halkımızı, sağlığımızı ve geleceğimizi düşünmemiz lazım. İnsan ve çevre sağlığı ile tarımsal üretimin devamını sağlamak adına, burada kum ocağı istemiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.  

 

“EVLERİMİZ, SERALARIMIZ MAHVOLUR”

 

Kırahmetler Mahallesi Muhtarı Kısmet Ceylan, “Söz konusu yerin mermer ocağı olarak faaliyet göstermesinin bizim için bir sakıncası yok. Ama burası kum ocağına çevrilirse, mahallelerimiz toz tehdidi ile karşı karşıya kalır. Evlerimiz, seralarımız mahvolur. Tozdan dolayı üretim yapmakta sıkıntı çekeriz. Mahallemizde hayat durur. Burada bir karar alınacaksa; insan sağlığı, çevre sağlığı ve tarımsal üretim göz önünde bulundurulmalı” şeklinde konuşmuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —