EMLAKÇILAR SANDIĞA GİTTİ

GÜNCEL 4.07.2022 13:05:47 0
EMLAKÇILAR SANDIĞA GİTTİ

Gazipaşa’da 2021 yılında kurulan ve üye sayısını arttırarak faaliyetlerine devam edem GAZEMDER, 1. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı yaptı. GAZEMDER’in mevcut başkanı Savaş Türker, tek listeyle gidilen kongrede başkan seçildi.

 

Gazipaşa’da geçtiğimiz yıl kurularak faaliyetine başlayan Gazipaşa Emlakçılar Derneği (GAZEMDER), 1. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Gazipaşalı emlakçıları sandık başına getiren toplantı, Cumartesi günü saat 10.00’da Belediye Kültür Merkezi’nde yapıldı. GAZEMDER Kurucu Başkanı Savaş Türker ve emlakçıların katıldığı 1. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın divan üyeliğine Nihat Çelenoğlu seçilirken, divan katipleri Kader Aslan ve Yunus Uğur olarak belirlendi.

 

Kongrenin açılış konuşmasını yapan GAZEMDER Başkanı Savaş Türker, birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. “İnsanlar birlik olduklarında yaptırım güçleri, hakimiyetleri ve söz hakları olur” diyen Türker, “Bu temel düşüncenin ışığında Gazipaşa Emlakçılar Derneği’ni Gazipaşa’da sorumlu emlak danışmanlarımız ve emlak danışmanı çalışanlarımızı bir araya getirerek onların mesleki ve sosyal haklarını korumak, aralarındaki dayanışmayı arttırmak, mesleği en doğru şekilde temsil etmek ve mesleğin onur ve değerini artırıcı çalışmaları gerçekleştirmek için 2021 yılının sonlarında siz değerli kurucu üyelerimiz ve aramıza katılarak bizlerden desteklerini esirgemeyen üye dostlarımız katkıları ile kurmuş bulunmaktayız. 1996 yılında rahmetli babam Mehmet Türker tarafından Cumhuriyet Meydanındaki ofisimizde emlak faaliyetimize başladığım zamandan bu güne kadar geçen süreçte Gazipaşa emlak sektörünün her aşamasının basamaklarında bulunmuş bir kişi olarak bu kuruluşta şahsıma gösterdiğiniz güven ve inanç için tüm meslektaşlarıma tek tek şükranlarımı sunuyorum.

 

“TÜM BÜYÜKLERİMİZE DE KATKILARI İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM”

 

Bu sektörün ilçemizde kurulmasında ve gelişmesinde büyük öncülükleri bulunan ve aramızdan ayrılan değerli büyüklerimiz Bozkır Emlak sahibi Mustafa Dündar ve Bizim Emlak sahibi Mehmet Türker’i rahmetle anıyor; bu süreçte meslek konusunda uzun yıllar ilçemizde hizmet vermiş ve vermeye devam eden tüm büyüklerimize de katkıları için teşekkür ediyorum” dedi.

 

“YENİLENMENİN ÖNCÜSÜ OLACAĞIZ”

 

GAZEMDER’in, çağdaş ve yenilikçi gayrimenkul sektörünün oluşturulması ve geliştirilmesi aşamasında kurumsal, profesyonel danışman ve ofislerin kazandırılması gibi bir amacı olduğunu ifade eden Türker, “Buna bağlı olarak sektörün kendi dinamiklerini disipline ederek yüksek kalite standartlarında bir yapının oluşturulması ve bu sayede yaşanacak değişim ve yenilenmenin öncüsü olmak vizyonuyla faaliyetlerimize devam ediyoruz. Derneğimiz emlak sektöründe profesyonel yapının oluşturulması için sorumlu emlak danışmanları ve emlak danışmanı olarak çalışan meslektaşlarımızın doğruluk ve şeffaflık yapısındaki iş ilişkilerinin oluşturduğu iş etiği çerçevesindeki kazanımlarıyla; derneğimiz yönetimsel yapısını birleştirerek idari fonksiyon ve karar mekanizmalarının temeline sahip bir referans merkezi olmayı amaçlamaktadır” dedi.

 

“EMLAKÇILARA VE VATANDAŞLARA UYARI”

 

Türker, “Önceliğimiz her türlü tebliğ, yönetmelik ve yasaların getirdiği uygulamalara Gazipaşalı emlakçılar olarak hazır ve donanımlı girme özverimizdir. Bizler bu sektörün sorunlarını çok iyi biliyor ve çözümleri konusunda hangi adımların atılması gerektiği konusundaki çalışmalara önayak olmayı planlıyoruz. Özellikle meslektaşlarımızdan bir kez daha sözleşme kullanımı konusunda hassas davranmalarını istiyoruz. Unutmayınız ki satış yetkisi olmayan hiç bir ürün sizin portföyünüz değildir. Vatandaşlarımızdan da ricamız kendi haklarınızı korumak istiyorsanız, ürünlerinizi yetki sözleşmesiz satmayınız. Sizler de meslektaşlarımızı yetki sözleşmesi imzalamaya yönlendiriniz. Bunu yaparak emlakçının gayrimenkul sahibiyle ya da emlakçının diğer meslektaşıyla arasındaki oluşacak sıkıntılara başlamadan son vermiş oluruz. Böylelikle meslekle alakalı satış işlemi sonrasında ürün fiyatındaki çelişkiler; komisyon bedellerinin alınması veya paylaşılması gibi birçok temel sorun da kendiliğinden düzelmiş olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

“EMLAKÇILIK ARTIK 1 MASA 4 SANDALYE DÖNEMİNİ KAPATMIŞTIR”

 

GAZEMDER’in büyük bir aile olarak yoluna devam ettiğini söyleyen Türker, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Derneğimize katılım her gün artarak sürmektedir. Üyelerimizin yanı sıra emlak sektöründeki tüm meslektaşlarımızın evrak ve işlemleri konusunda da dün olduğu gibi bundan sonrada yasa ve yönetmeliklerin izin verdiği çerçevede yardımcı olmaya devam edeceğiz. Emlakçılık, artık 1 masa 4 sandalye dönemini kapatmıştır. Meslek profesyonel yapı gerektiren saygın bir meslek olma yönünde ilerlemektedir. Bu yapının oluşması için çıkarılan tebliğ, yönetmelik ve yasalar mesleğimize kazanımlar katmakla birlikte hala eksik kısımlara çözüm getirecek maddeleri içermemektedir.

 

STAJ ZORUNLULUĞU

 

Öncelikle yönetmelikle yeni ofis açacak kişilere mesleki yetkinlik adı altında staj zorunluluğu getirilen ama bu yetkinliklerini tamamlamamış kişilere belediyeler tarafından işyeri açma ruhsatı verilmesini bir başka tebliğle delen yapının ne kadar sağlıklı olmasını bekleyebiliriz ki. Bu sebeple birçok meslektaşımız ofis açmalarına rağmen staj sorumluluklarını yerine getirmedikleri için taşınmaz ticareti yetki belgesini almadan faaliyetlerine devam etmekte olup maddi yaptırımlarla karşı karşıya kalma riski altındadır. Staj yetkinliğinin ofis açılmadan önce tamamlanması gerektiği ve bu yetkinliklerini tamamlamış kişilere taşınmaz ticareti yetki belgeleri verilerek ofis açma ruhsatlarının daha sonra verilmesi meslekteki karmaşaya ve diğer meslektaşlarımızın haklarının korunmasına mutlaka yardımcı olacaktır. Belediye ruhsat yönetmeliği taşınmaz ticareti yetki belgesi yönetmeliğine göre tekrar düzenlenerek bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir.

 

“KLAVYELİ AYAKÇILARIN DURUMUNU YETKİLİLERE SORACAĞIZ”

 

Bizler emlakçılar olarak haklarımızın korunması yönünde daha etkin yasaların çıkarılmasını istemekteyiz. Öncelikle evlerden masa başı emlakçılığı yapan klavyeli ayakçıların durumunun ne olacağını buradan yetkililere sormaya devam edeceğiz. Siteleri emlak ofislerine çeviren site yöneticileri ve kapıcılar hakkında niçin bir düzenlenme yapılmadığını ve yaptırım uygulanmadığını her fırsatta dile getireceğiz.

 

“HER TÜRLÜ YAPTIRIMIN DA SÖZÜNÜ VERİYORUZ”

 

Özellikle son dönemlerde savaş bahanesiyle veya yerleşim için yurdumuza gelen yabancıları tekellerine almaya çalışan ve meslektaşlarımızı kötüleyerek rant sağlayan belgesiz yabancı uyruklu kişilere vergi çarkının hangi diliminde yer verilmesi düşünülüyor? Sizler gibi bizlerde merak ediyoruz. Ve tabi ki en büyük sorunumuz yetkisiz ayakçıların emlak platformlarında ilan veremedikleri için ilanlarını kaydırmalarından dolayı emlak ilan çöplüğüne dönen sosyal medya ağları ve gruplarına da emlak platformları gibi denetim altına alınacak günü dört gözle bekliyoruz. Bu konuların en kısa sürede yasa koyucu, yönetici ve taraf kişilerce incelenip bu konular hakkında da düzenlemelerin yapılacağı beklentimizi yeniliyor; bunların takipçisi olacağımıza yasa ve yönetmeliklerin bize verdiği hak ve sorumluluklar doğrultusunda bu kişilerle mücadelede her türlü yaptırımın da sözünü veriyoruz.

 

Diğer bir husus ise emlak mesleğini yerine getiren kişilerin meslek haklarının tam olarak verilmesi yolunda en büyük adımın tapu müdürlüklerinde emlakçıların yetkilendirilmesi konusu olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle aldığımız taşınmaz ticareti yetki belgesinin bir numaradan ibaret olmamalı. Çipli bir kart sistemi ile belediye yanı sıra, kadastro ve tapu müdürlüklerindeki işlemlere tıpkı avukatlar gibi belli bilgilere yetkilendirilerek bakabileceğimiz; böylelikle işlem doğrulunu ve hızını artıracak bir yapının hayalini de kuruyoruz. Buradaki sorunun 3. kişilere bilgi aktarılması veya bilginin yanlış aktarılması olması durumun yönetmelik gereği de suç sayıldığı; bu durumda tarafın meslek belgesinin iptal durumu doğuracağı için meslektaşlarımıza sorumluluk yükleniyor olması ve yapılan işlem sonucunun yaptırımlar getiriyor olasılığı da göz ardı edilmemelidir.

 

“DERNEĞİMİZ BİR TABELA DERNEĞİ OLMAYACAK”

 

Bizler burada sizleri ve derneğimizi en iyi şekilde temsil etme azmiyle bir kez daha yeni oluşumumuzla göreve talip oluyoruz. Aslında bugün burada başkan ve yönetim seçmeyeceğiz. Çünkü bizler derneğimizi hep beraber yönetmeye talibiz. Oluşturulan yönetim kurulumuz ve denetleme kurulumuz bu görevin temsil kısmını oluşturacak. Buradan tekrar dile getiriyorum ki derneğimiz bir tabela derneği olmayacak. Meslek faaliyetlerimiz; sosyal sorumluluk projeleri; müzik ve sportif faaliyetler içeren üreten, aktif, vazife alan ve bunları yerine getiren bir yapıyı sizlere taahhüt ediyoruz.”

 

Türker’in konuşmasının ardından, derneğin faaliyet raporu okunarak onaylandı. Dernek logosunun dernek tüzüğüne eklenmesi konusu genel kurula sunularak kabul edildi. Türker’in listesinde yer alan isimlerin tanıtılmasın ardından seçime geçildi. 30 üyenin oyunu alan Savaş Türker yeniden GAZEMDER’e başkan seçildi. Savaş Türker başkanlığında oluşturulan yönetim kurulu listesinde, Mustafa Özdemir, Berna Akşit Balcı, Yunus Emre Erdem ve Özcan Üner yer aldı. Denetleme kurulu listesinde ise, Kadir Gülcan, Süleyman Tuncer ve Sabahattin Demirok gibi isimler bulunuyor.