Yabancılara ev kiralayıp çift kontrat yapan ev sahiplerine kötü bir haber veren Gazipaşa Emlakçılar Derneği Başkanı Savaş Türker, “Kira ödeme zorluğu çeken yabancı uyruklu kişiler, noterden yapılan sözleşmeyi öne sürerek, gerçek bedelli adi sözleşmeleri geçersiz kılmaya çalışıyorlar. Böyle sorunlar yaşamamak için mülkünüzü kiralarken tek kontrat yapın” dedi.
GAZİPAŞA Emlakçılar Derneği (GAZEMDER) Başkanı Savaş Türker, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın Gazipaşa’da kira fiyatlarına etkisini değerlendirdi. Yabancıya ev kiralayan ev sahiplerine de kötü bir haber veren Türker, Rus ve Ukraynalı kiracıların, Alanya’da olduğu gibi Gazipaşa’da da kira ödemekte sıkıntı yaşamaya başladığını belirtti. Yabancı kiracıların ödeme yaparken noter üzerinden yapılan düşük bedelli kira sözleşmelerini öne sürdüğünü belirten Türker, “Böylece yüksek bedelli kontratları geçersiz kılmaya çalışıyorlar” dedi.
“1500-2000 LİRA ARALIĞINDAKİ KİRA BEDELLERİMİZ 6000-7000 LİRAYA ÇIKTI”
“Gazipaşa Emlakçılar Derneği (GAZEMDER)olarak son zamanlarda ilçemizde artan kira fiyatları ve getirdiği sorunlar hakkında bir açıklama zorunluluğu doğmuştur” diyerek açıklamasına başlayan GAZEMDER Başkanı Savaş Türker, “Özellikle savaş sebebi ile yurdumuza gelen ve ikamet etmek için bölgemizi tercih eden Rus ve Ukraynalı misafirlerimiz maalesef fahiş kira artışının birinci etkeni olmuştur. Bir turizm merkezi olan Alanya’da baş gösteren fiyat artışları ve yeni yerleşim bölgesi olmamız dolayısıyla ilçemize olan talep artmış. 1500-2000 lira aralığındaki kira bedellerimiz 6000-7000 lira aralıklarına taşınmıştır. Bu artış mülkiyet sahiplerinin de yabancı kiracı tercihini öne çıkarmıştır” ifadelerini kullandı.
“YÜKSEK BEDELLİ KONTRATLARI GEÇERSİZ KILMAYA ÇALIŞIYORLAR”
Yabancı kiracıların kira ödemekte zorlanmaya başladığını söyleyen Türker, “Alanya örnekleri gibi kiracı ve ev sahipleri arasındaki sözleşme sorunlarının Gazipaşa piyasasında da yaşanmaya başlaması bizleri bu konuda tedbir almaya zorlamaktadır. Özellikle başta yabancılarla yapılan kira kontratlarının çift yapılıyor olması bu sorunun başlangıcını teşkil etmektedir. Düşük kira bedelli kontratlar noter aracılığı ile yapılırken; gerçek bedelli adi sözleşmelerle meskenler kiralanmaktadır. Bir süre sonra ödeme zorluğu çeken yabancı uyruklu kişiler noterden yapılan sözleşmeyi öne sürerek bu bedel üzerinden ödeme yapmaya ve yüksek bedelli kontratları geçersiz kılmaya çalışıyorlar” dedi.
“KİRA BEDELİNİN BELİRLENMESİ GEREKİR”
Mülkiyet kiralanırken tek kontrat yapılması konusunda mülk sahiplerini uyaran Türker, “Mülkiyet sahipleri ve emlakçı meslektaşlarımız bu durumda mahkeme kapılarında hak mahrumiyetleri ile karşılaşıyor. Buradan bir kez daha mülkiyet sahipleri ve meslektaşlarımızı bu konuda hassas davranmaya davet ediyorum. Mülklerinizi kiraya verirken yasal olmayan çift kontrat yapmayınız; kira kontratının ayrılmaz bir parçası olan tahliye taahhütnamesini kiracınıza yasal süresi içerisinde mutlaka imzalatınız ve kira bedellerinizi tam olarak gösteriniz. Lütfen yüksek kazanç elde etmek için kira bedellerimizi de fahiş fiyatlara çıkarmayalım. Unutmayalım ki yerli vatandaşlarımızda bu ilçede yaşamakta. Onlarında barınma ihtiyaçlarının karşılanması için onlarında bütçelerini hitap edecek kira bedelleri belirleyelim. Bu konuda uzman meslektaşlarımızdan fiyat değerlemesi isteyiniz. Çünkü her mülk için kendi yapısında bir ekspertiz yapılarak kira bedelinin belirlenmesi gerekir. Ahmet’in dairesi beş lira, benim ki etmez mi mantığıyla kira belirlemeye devam edilirse kira artışına çözüm üretemeyiz. Tüm meslektaşlarımızı bu konuda sorumluluk almaya ve kiraya verecekleri mülkiyetin kira bedellerini ekspertizini yaparak belirlemelerini istiyoruz. Bu sayede tüm mülkiyetleri gerçek değerine yakın fiyatlandırarak fiyat dalgalanmalarının önüne geçmiş oluruz” diye konuştu.
“YASAL HAKLARINIZI KULLANINIZ”
“Kiraya verdiğiniz meskenleri sık sık takip ediniz” diyerek ev sahiplerine seslenen GAZEMDER Başkanı Savaş Türker, “Maalesef yüksek bedelli yabancılara verdiğiniz evleriniz yasadışı olarak yurdumuza gelen sığınmacılara sizin kira bedeliniz de üstünde bir fiyatla kiralanmış olabilir. Hatta yine tatilci yabancılara pansiyon gibi kullandırılıyor olabilir. Bu durumda yetkili mercilere haber veriniz ve sözleşmelerden doğan yasal haklarınızı kullanınız” dedi.
“KİRA TESPİT DAVASI AÇMA İMKANI HALA YÜRÜRLÜKTEDİR”
Kiralamalar konusunda yaşanan en büyük sorunlardan birinin de kira artış konusu olduğuna dikkat çeken Türker, “11.06.2022 tarih 31863 sayılı resmi gazete ile yürürlüğe giren kanun ile sadece konut kiraları için geçerli olmak şartı ile 11 Haziran 2022 tarihi ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenecek kontratlarda artış oranı bir önceki kira yılına ait kira bedelinin %25 geçemeyeceği hükmü getirilmiştir. 2 Temmuz 2022 tarihinden sonra ilk kez yapılacak olan kontratlar da bu hükümler geçerli olamayacaktır.%25 oranı geçecek şekilde yapılan sözleşmeler geçersiz kabul edilecektir. İş yerleri bu hüküm dışında bırakılmıştır. Aylık kira artış oranı ticari kiralarda uygulanmaya devam edecektir. Ayrıca mülkiyet sahiplerinin kira artışı öne sürerek kiracılarını evden çıkarmak istemeleri yasal çerçevede gerçekleşmesi gereken bir durum olup kira kontratı ve tahliye taahhütnamesi ile belirlenmiş bir durumdur. 5 yılı dolduran ve daha uzun süreli ev sahibi ve kiracı olan kişilerin kira sözleşmeleri devam etse bile kira tespit davası açma imkanı ise hala yürürlüktedir. Bahsi geçen konularda tarafların belirtilen hususlara dikkat etmesini önemle rica ediyorum. Bizler Gazipaşa Emlakçılar Derneği (GAZEMDER) olarak emlak sektöründeki sorunları giderilmesi konusunda tüm üyelerimiz ve meslektaşlarımızla ele vererek katkı sağlamaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.