Gazipaşa’da, Kurban Bayramı’na sayılı günler kala teknolojinin imkanlarını kullanan küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık yetiştiricileri, kurbanlıkları pazara indirmeden önce sosyal medyada görücüye çıkardı.
Kurban Bayramı’nın yaklaşması ile birlikte Gazipaşa’da ve kırsal mahallelerde kurban hareketliliği başladı. İlçe genelinde, küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık yetiştiricileri bayrama sayılı günler kala hayvanlarını görücüye çıkarıyor. Kurban pazarının açılmasını beklemeyen üreticiler, teknolojinin imkanlarını kullanıp, kurbanlıkları pazara indirmeden önce sosyal medyada görücüye çıkardı. Birçok üretici, pazar açılmadan kurbanlık hayvanlarının satışını gerçekleştirdi.
“BU YÖNTEMLE BİRÇOK SATIŞ GERÇEKLEŞTİRDİK”
Gazipaşa’nın Gökçebelen Mahallesi’nde kurbanlık hayvan yetiştiren Ali Çetiner, Kurban Bayramı’na sayılı günler kala müşterilerinin kurbanlıklarını şimdiden ayırttığını söyledi. Kurbanlık satışlarının başladığını ifade eden Çetiner, “Hayvanlarımızı kurban pazarı açılmadan sosyal medyada görücüye çıkardık. Bu yöntemle birçok satış gerçekleştirdik. Daimi olan müşterilerimiz ise şimdiden kurbanlıklarını ayırtmaya başladı. Elimizde bulunan kurbanlıkları bu şekilde bitirmeye çalışıyoruz” dedi. Çetiner, kendilerinden alışveriş yapan müşterilerine ise ücretsiz kurban kesim hizmeti verdiklerini dile getirerek, “Erken kurbanlık alan müşterilerimize, bayram günü erken kesim fırsatı da tanıyoruz” dedi.
Bu yıl 200 adet kurbanlık küçükbaş hayvanı bulunduğunu belirten Çetiner, “Yem fiyatları bir yıl içinde ciddi şekilde yükseldi. 200 hayvanım var, günlük kuru yem maliyetim 2 bin 500 lirayı buluyor. Kurbanlık fiyatları yüksek olmasına karşın, giderlerimizi karşılamakta zorluk çekiyoruz. Gider gelir dengesi birbirine çok yakın, geçtiğimiz yıllarda satışlardan daha iyi karlar ediyorduk” ifadelerini kullandı.
TEKNOLOJİNİN İMKANLARINI KULLANIYORUZ”
Göçük Mahallesi’nde kurbanlık hayvan yetiştiren Mehmet Öztürk, “Kurbanlık satışlarımız başladı. Kurbanlıklarımız ilk olarak sosyal medyalarımızdan satışa çıkardık. Müşterilerimizin ilgisi çok iyi. Teknolojinin imkanlarını kullanıp satış gerçekleştiriyoruz. Pazar açılınca satışlarımıza pazarda devam ediyoruz” dedi. Bu yıl ki kurbanlık fiyatları hakkında da bilgi veren Öztürk, yem maliyetlerinin artmasıyla birlikte kurbanlık fiyatlarının da arttığını belirtti. 100 adet tekesi bulunduğunu belirten Öztürk, “Kurbanlık tekelerimizi 4 bin ile 5 bin arasında satıyoruz. Büyüklüğüne göre fiyatları artıyor. Yem maliyetlerinin artması fiyatları da etkiledi” diye konuştu.
“DAHA ÇOK MÜŞTERİYE ULAŞIYORUZ”
Yine, Göçük Mahallesi’nde kurbanlık yetiştiren Oktay Öztürk ise, “Kurbanlık satışlarında daha çok müşteriye ulaşmak için teknolojinin imkanlarından faydalanıyoruz. Yetiştirdiğimiz kurbanlıkları satıp bitirmek için satışlarımıza kurbana bir ay kala başlıyoruz. Satışını yaptığımız hayvaların bakımını, kurbana kadar biz üstleniyoruz. Elimizde kalan kurbanlıkları ise pazarda satmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
YEM FİYATLARI 400 LİRAYA KADAR YÜKSELDİ
Öte yandan gazetemize açıklama yapan kurbanlık hayvan yetiştiricileri, yem fiyatlarının 400 liraya kadar yükseldiğini, artan maliyetlerin hayvan yetiştiricilerini olumsuz yönde etkilediğini dile getirdiler.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55