ÇELİK’TEN KLİMA UYARISI

GÜNCEL 14.06.2022 14:01:30 0
ÇELİK’TEN KLİMA UYARISI

Gazipaşa’da, yaz sıcağından ve nemden korunabilmek için ev, işyerleri ve araçlarda sıkça kullanılan klimanın, kontrolsüz ve uzun süre kullanılması ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik yaptığı açıklamada, aşırı sıcaklarla birlikte klima kullanım oranının arttığına dikkat çekerek, ani ısı değişimindeki yüksek farkların hastalığa neden olduğunu belirtti. Çelik, “Örneğin, klimalı bir araçtan inen birey, dışarıdaki sıcak havayla karşılaşıyor. Bu ani ısı değişimindeki yüksek farklar vücut direncini düşürür ve hastalığa neden olur. Ayrıca bilinçsiz klima kullanımı, grip, kas ağrısına, tutulmalara neden olabilmektedir” dedi.

 

“GEÇMEYEN ÖKSÜRÜK KARŞISINDA HEKİME BAŞVURUN”

 

 

Klima yoluyla bulaşan en önemli hastalığın ‘klima hastalığı’ olarak da adlandırılan ‘lejyoner hastalığı’ olduğuna vurgu yapan Dr. Eşşe Çelik, “Lejyoner Hastalığı, ‘Legionella pneumophila’ adlı bir bakterinin neden olduğu bir hastalıktır. Bu bakteri, akciğerlere yerleşip zatürreye yol açabilir. Klimaların içerisinde oluşan nemli ortam, bu bakterinin yaşaması ve çoğalması için elverişlidir. Klimalı ortamda çalışanların geçmeyen akciğer enfeksiyonu, geçmeyen öksürük gibi şikâyetlerinin olması durumunda hemen bir hekime başvurup, klimalı ortamda çalıştığını söylemesi gerekmektedir” diye konuştu.

 

“KLİMANIN KARŞISINDA DURMAKTAN KAÇININ”

 

Klimanın vermiş olduğu serin havanın karşısında durmanın doğru olmadığına belirten Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, “Özellikle dışarıdan terli olarak gelmişseniz klima karşında durmak, klima çarpmasına sebebiyet verebilir. Klimanın üflediği serin havaya direkt maruz kalmak boyun tutulmasına, göğsünüzde bıçak batar gibi ağrılar olmasına neden olabilir. Bu durumla karşı karşıya kalmamak için klimaların kapaklarının oynaması özelliği kullanılabilir” şeklinde konuştu.