Tarih: 25.05.2022 12:42

TURİZMİN REÇETESİ GAZİPAŞA HAVALİMANI

Facebook Twitter Linked-in

CNN Türk Haber canlı yayınında soruları yanıtlayan ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, Gazipaşa Havalimanı’nın fiziki yetersizliğine dikkat çekerek, havalimanının büyütülmesi gerektiğine dikkat çekti. Şahin, “Yüksek profilli turisti Alanya’ya çekebilmemiz için havalimanının yeterli seviyeye gelmesi gerekiyor” dedi.

 

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Mehmet Şahin, CNN Türk Haber’e canlı olarak bağlandı. Alanya gündemini değerlendiren Başkan Şahin, yaptığı açıklamalarda Alanya’da yaşayan yerleşik yabancı sayısı, tropik tarımda elde edilen başarılar ve çalışmalar, yeni hal projesi ile ürün değerine katkısı, tarım sektöründe yaşanan sıkıntılar ve Gazipaşa-Alanya Havalimanı’nın turizme olan etkisi ile bu konuda yapılması gerekenler hakkında bilgiler verdi.

 

Alanya’yı ülkenin dünyaya açılan penceresi olarak tanımlayan Başkan Şahin, ““Ülkemizin dünyaya açılan penceresi Alanya’mızdan herkese hayırlı haftalar dilemek istiyorum. Alanya’mızın ana ticari lokomotifi turizm. Tabii bunun yanında tarım ve inşaat sektörlerimiz de lokomotiflerimizden. Her zaman turizm çok canlı olmadı. Örneğin pandemi döneminde turizm çok kötüydü. İnşaat, emlak ve tarım sektörü bir nebze de olsa onu dengelemeye çalıştı. Pandemi dönemi dışında Alanya’da 5 milyon turist ağırlıyoruz. Yani ülkemize gelen turistlerin 6’da 1’ini, Antalya’ya gelen turistin 3’te 1’ini Alanya’mızda ağırlıyoruz. Tabi turizmle ilgili eksikliklerimiz var. Yapılanlar ve yapılması gerekenler var. Örneğin turizmle ilgili, daha yüksek profilli turisti Alanya’ya çekebilmemiz için Gazipaşa-Alanya Havalimanı’nın yeterli seviyeye gelmesi gerekiyor. Bu çok önemli bir konu. Örneğin Bodrum’da hizmet veren Milas ve Dalaman olmak üzere iki tane havalimanı var. Tamam açılmaz denilen havalimanımız açıldı. Ama bunun yanında havalimanımızın yeterli seviyeye gelmesi gerekiyor. Gerekirse ikinci pistin yapılması ve terminal binasının girişinin yenilenmesi gerekiyor” dedi.

 

“ALANYA’MIZIN İKİ GURURU VAR”

 

“Alanya’mızın iki gururu var” diyerek konuşmasını sürdüren Şahin, “Birisi sayın Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu, diğeri de Alanyaspor’umuz. Alanyaspor’umuz da bildiğiniz üzere ligi beşincilikle bitirdi. Galatasaray, Beşiktaş gibi ülkemizin büyük kulüplerinin önünde tamamladı. Maalesef Avrupa’yı kıl payı kaçırdık. UEFA’ya katılabilseydik başarı da elde edebileceğimizi biliyorduk. Tabii ki sadece havalimanındaki eksiklikler değil, bizlerin de şehirde yapmamız gerekenler var. Başta yat limanının değiştirilmesi ve marka otellerin getirilmesi. Bu konuları da inşallah Alanya’mızın birlik ve beraberliği ile her zaman olduğu gibi başaracağız. Biz de kendi eksikliklerimizi biliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“YERLİ VE YABANCILARI ALANYA’YA DAVET ETTİ”

 

Alanya’da 40 binin üzerinde yerleşik yabancı olduğunu söyleyen Şahin,  “Yerleşik yabancı derken ikametgahını alıp Alanya’da yaşayan yabancı vatandaşlardan bahsediyoruz. Tam 127 ülkeden 40 binin üzerinde yerleşik yabancı yaşıyor Alanya’da. Dünyada nüfusunun yüzde 15’i yerleşik yabancı olan hiçbir kent yoktur. Tabii bu 90 günlük vize ile girip çıkanların dışındaki rakam. Alanyamız gerçekten çok stratejik bir konumda. 11 ülkeden 54 bine yakın yabancı Alanya'da taşınmaz edindi. Alanya halkı çok konuksever. Yabancı dostlarımız ile huzur ve mutluluk içinde yaşıyoruz. Onları Yeni Alanyalı olarak görüyoruz. Ayrıca Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı 1000'e yakın yabancı sermayeli şirket var. Bu açıdan yerli ve yabancı tüm yatırımcıları Alanya’mıza davet ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

 

“ALANYA’NIN REFAH SEVİYESİ DAHA YÜKSEK OLUR”

 

“Alanya’mız hep ilklere imza atmıştır” diyen Şahin, “Örneğin ülkemizde ilk turizmin başladığı yer Alanya’dır. 1983 yılından sonra rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’dan sonra turizm hareketlenmiştir. En son buradan Tümen’e iş gezisi düzenlemiştim. Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na direkt uçuşlarla ilgili mutabakata vardık. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rektörümüz sayın Prof. Dr. Ekrem Kalan ile birlikte gidip üniversiteler arasında da köprü oluşturduk. Bizim Alanya olarak ihtiyacımız ekonomisi iyi bölgelerden turisti çekebilmek. Ama biraz önce de söylediğim gibi turizmin daha da hareketlenebilmesi için Gazipaşa Havalimanı’nın bir an önce yeterli seviyeye gelmesi gerekiyor. Örneğin Oslo, Kopenhag, Stockholm, Helsinki gibi ekonomisi iyi olan ülkelerden direkt uçuşları sağlayıp, Alanya’mızda da yapmamız gerekenleri yaparsak, hem ülke ekonomisine katkımız çok olur, hem de yerel halkın da refah seviyesi daha yüksek olur” dedi.

 

BAŞKAN ŞAHİN’E DESTEK YAĞDI

 

Başkan Şahin'in canlı yayında yaptığı açıklamalara, sektör temsilcilerinden de destek yağdı. Şahin’in açıklamalarını değerlendiren ALTAV ve ALTİD Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu, “Gazipaşa-Alanya Havalimanı, yüksek potansiyeli olan, Türkiye’ye en çok yolcu getiren ilk 10 havalimanı arasında sayılabilecek bir işletmedir. Yoğunluk sırasında ve başka zamanlarda çeşitli eksiklikleri göze çarpıyor tabi ki. Bizler de zaman zaman değerli basın organlarında paylaşıyoruz bunları. Ancak en doğrusu bunu direkt havalimanını işleten kuruluş olan TAV ile paylaşmak. Sayın Başkanımız Adem Murat Yücel de buna inandığı için, TAV Havalimanları Holding'in kurucu ortağı ve icra kurulu başkanı sayın Sani Şener’i bizzat ziyaret ederek talep ve fikirlerimizi paylaştık. Pandeminin yarattığı seyahat yasakları sebebiyle tüm havalimanları durağanlaşmıştı. Şimdi turizmin hız kazanmasıyla, yine yüksek yolcu sayıları oluşacak ve TAV gerekli yatırımları yapacaktır. Sayın Sani Şener’in sözünü tutacağına inancımız tamdır' dedi.

 

“GAZİPAŞA HAVALİMANI DAHA FAZLA KULLANILMALI”

 

ALTAV Yönetim Kurulu Üyesi olan acenteci Cengiz Topçu ise 'Alanya’nın en büyük avantajlarından biri sadece yarım saatlik mesafede bir havalimanının bulunması. Tabi ki bu avantajın gelen sayısına da yansıması için tur operatörlerinin ve charter uçaklarının burayı daha fazla kullanması gerekiyor. Eksikliklerin giderilmesi yanında sunulacak bir takım avantajlarla havalimanımız daha cazip hale getirilebilir. Belki bununla ilgili Alanya’ya daha fazla ilgi duyan hedef pazarlar özelinde bir takım çalışmalar yapılabilir. Bu gelen kişi sayısına olumlu katkıda bulunacağı gibi bölgenin ekonomisinde de turizm hareketlerinden alacağı payı arttırabilir. Alanya'ya gelmek isteyip, Antalya Havalimanı’nın uzaklığından dolayı tercihlerini diğer bölgelere yapan misafirlerin talepleri de böylece karşılanmış olacaktır” ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —