BUĞDAY HASADI GELENEKSEL YÖNTEMLE BAŞLADI

GÜNCEL 19.05.2022 00:25:02 0
BUĞDAY HASADI GELENEKSEL YÖNTEMLE BAŞLADI

Gazipaşa’da yılın ilk buğday hasadı geleneksel yöntemle başladı. Üretmekten vazgeçmeyen Gazipaşalı çiftçiler, arazi koşulları nedeniyle tarım makinelerinin girmediği buğday tarlasında insan gücüyle hasat gerçekleştiriyor. 

 

Gazipaşa’da havaların ısınmasıyla birlikte sararan buğdayın hasadına başlandı. Göçük Mahallesi, Eğrikorum mevkiinde bulunan 9 dönüm arazisine ektiği buğdayın hasadına başlayan Barış Çağlayan isimli üretici, hasadı eski usullere göre yapıyor. Buğdaylarının yamaç bir arazide bulunduğunu ifade eden Çağlayan, arazisine traktör ve biçerdöver girmediğini, hasadı insan gücüyle yaptıklarını söyledi.

 

“HASADI TAMAMEN ESKİ USULLERE GÖRE YAPIYORUZ”

 

Hasattan elde edilecek buğdayla evin ekmek ihtiyacını karşılayacaklarını belirten Barış Çağlayan, “Kasım ve aralık aylarında toprakla buluşturduğumuz buğdayın hasadına başladık. Burada ailemle birlikte yılın ilk hasadını gerçekleştiriyoruz. Arazimiz yamaç bir noktada olduğu için biçerdöver giremiyor. Buğdayı, oraklarımızla biçiyoruz. Hasadı tamamen eski usullere göre yapıyoruz” dedi.

 

“MAKİNENİN BİRKAÇ SAATTE YAPACAĞI İŞİ 2 GÜNDE YAPIYORUZ”

 

Arazinin şartlarından dolayı teknoloji kullanamadıklarını belirten Çağlayan, “Buğday hasadını insan gücüyle yapıyoruz. Normal şartlarda makinenin birkaç saatte yapacağı işi bizler 3-5 kişi ile iki günde yapıyoruz. Daha sonra biçtiğimiz ekinleri, traktörün gelebildiği en yakın noktaya sırtımızla taşıyoruz. Taşıma işi de bir gün sürer. Ardından harmanımızı kurup, buğday ve saman elde ediyoruz. Hasattan kaldırdığımız buğdayı, evin un ve ekmek ihtiyacını karşılamak için kullanıyoruz. Hasattan elde ettiğimiz saman ile havyalarımızı besliyoruz. 2022 yılının buğday hasadı tüm üreticilerimize hayırlar getirsin” ifadelerini kullandı.

 

Öte yandan çağlayan, hasadına başladıkları buğdayı, kasım ve aralık ayında karasabanla toprağa ektiklerini belirtti.


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27