AYABAKAN’DAN HEMŞİRELER GÜNÜ AÇIKLAMASI

GÜNCEL 11.05.2022 23:05:55 0
AYABAKAN’DAN HEMŞİRELER GÜNÜ AÇIKLAMASI

Genel Sağlık-İş Sendikası Gazipaşa İlçe Başkanı Aysun Yıldız Ayabakan, 12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Hemşireler Günü’nün; hemşirelerin topluma ve insan sağlığına yaptıkları katkıları onurlandırmak üzere, Florance Nightingale'nin doğum günü olan 12 Mayıs tarihinde her yıl dünya genelinde kutlandığına dikkat çeken Ayabakan, hemşirelerin; eğitimine göre ücretlendirme ve özlük haklarının en az olduğu ve negatif ayrımcılığa maruz kaldıklarını dile getirdi.

 

HEMŞİRELERİN HAKLARINI SAVUNDU

 

Açıklamasında, sağlık çalışanlarına uygulanan şiddete de değinen Ayabakan, “Florance Nightingale İngiliz sosyal reformcu, istatistikçi ve modern hemşireliğin kurucusu bir hemşiredir. Hemşireliğe son derece olumlu bir itibar kazandırmış, gece gündüz savaşta yaralı askerlere baktığı için kendisine 'Lambalı Kadın' denmiştir. Florance Nightingale'den bu güne dünyada ve ülkemizde hemşirelik mesleği yoğun ve yorucu iş yükü, yaşamsal risk sorumluluğunun en fazla olduğu ama yasal yetki, eğitimine göre ücretlendirme ve özlük haklarının en az olduğu, çoğunluğu kadın olan mensuplarından dolayı negatif ayrımcılığa maruz kalınan, mecazi anlamda yaralı bir meslektir.

 

“HER TÜRLÜ ŞİDDET VE BASKIYA KARŞIYIZ”

 

Siyasi baskılar, sendikal ayrımcılık, idari mobbingler, sağlıkta şiddet, itibarsızlaştırma, cinsiyetçi ayrımlar iş barışının yönetimsel merkezli bozulması, üzülerek söylüyorum, yaraları saran bir mesleğin mensuplarının, yaralarının sarılmasına yönelik çalışmaların yıllardır bir arpa boyu yol kat etmemesi ayrıca bir ironidir. Tüm sorunlarımızın ivedilikle çözüldüğü, mesleki görev dağılımında netlik, eşit işe eşit ücret, özlük haklarının kazanıldığı, her türlü şiddet ve baskıdan uzak, sağlıklı ve başarılı hemşireler günü kutlamaları yapabilmeyi dileyerek, tüm meslektaşlarımın hemşireler gününü kutluyorum, emeklerinden ve fedakar yüreklerinden saygıyla öpüyorum” dedi.