ZEYTİNCİLERE GÜVE UYARISI

GÜNCEL 7.05.2022 16:09:32 0
ZEYTİNCİLERE GÜVE UYARISI

Büyükakça Zeytincilik Sahibi Zafer Tan, zeytin üreticilerine ilaçlama uyarısında bulundu. Halk arasında sap kurdu olarak bilinen ve meyve dökümüne neden olan zeytin güvesine karşı ilaçlama yapılması gerektiğini söyleyen Tan, “Zeytin üreticileri gerekli tedbirleri alsın” dedi.

 

Gazipaşa’da zeytin ve zeytinyağı üretiminde söz sahibi olan Büyükakça Zeytincilik Sahibi Zafer Tan, zeytin üreticilerine önemli uyarılarda bulundu. Zeytinin düşmanı olarak bilinen zeytin güvesine karşı ilaçlamanın önemine değinen Tan, üreticilerin tedbir almasını istedi. İlaçlama zamanının haziran ayında başlayacağına dikkat çeken Tan, “Ağaçlarda meyve dökümüne neden olan zeytin güvesine karşı ilaçlama yapılması gerekmektedir. İlaçlama yapacak çiftçilerimiz, ilaçların çevreye ve arılara vereceği zararı unutmayarak gerekli tedbirleri alsınlar. Zeytin güvesi zararlısı, zeytin meyvesinin sap dibinden hareketle çekirdek içine girmekte ve burada beslenmektedir. Ağustos-eylül aylarında ise giriş yaptığı delikten çıkışı sırasında sap ile meyve arasındaki bağlantıyı kopararak zeytinlerin dökülmesine sebep olmaktadır. İlaçlama ve mücadelenin doğru şekilde yapılmadığı zaman önemli verim kayıplarına neden olmaktadır. İlaçlamanın önümüzdeki ay yani haziranda başlaması gerekir.  Üreticilerin zeytin güvesi zararlısına karşı doğru zamanda, doğru şekilde ve ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle ilaçlama yapmaları mücadelenin etkinliği açısından önemlidir. Büyükakça Zeytincilik olarak kullanılacak olan bitki koruma ürünleri ve ilaçlama konusunda gerekli bilgileri veriyoruz” dedi.

 

 “ÜRETİCİLERİMİZİN BİLİNÇLİ OLMALARI GEREKMEKTEDİR”

 

Zeytin güvesi ile kimyasal mücadele yapıldığını belirten Büyükakça Zeytincilik Sahibi Tan,  zeytin üreticilerin ağaçlarını kontrol ederek zeytin güvesini takibe almasını istedi. Zafer Tan zeytincilere şu uyarılarda bulundu: “Kontrol edilen mercimek büyüklüğündeki zeytin meyvelerinin yüzde 10’unda canlı yumurta-larva olması halinde kesinlikle ilaçlama yapılmalıdır. Zeytin güvesinin özellikle çiçek dölünde, yoğun bir avcı ve parazitoid kompleksi bulunduğu için, tercihen böcek gelişme engelleyici preparatlar kullanılmalıdır. İlaçlama yapacak çiftçilerimiz tanıdıkları ziraat mühendislerinden hangi ilacı, ne kadar ve nasıl kullanacakları hakkında bilgi almalılar. Bilinçsiz yapılan ilaçlama yarardan çok zarar getireceği için, üreticilerimizin bilinçli olmaları gerekmektedir.”


  • BIST 100

    9466,67%1,06
  • DOLAR

    34,47% 0,19
  • EURO

    36,07% -0,43
  • GRAM ALTIN

    3008,80% 1,59
  • Ç. ALTIN

    5018,97% 1,26