PLATFORMDAN BİR TEPKİ DAHA: BİRİ DOĞASEVER, BİRİ BETONSEVER

GÜNDEM 6.05.2022 09:20:53 0
PLATFORMDAN BİR TEPKİ DAHA: BİRİ DOĞASEVER, BİRİ BETONSEVER

Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’ın “Sahilleri betona boğduracağız” diye bayram ettiğini söylen Gazipaşa Hepimizin Platformu, aynı partiye mensup Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen’in ise doğa için direndiğine dikkat çekti.

 

Gazipaşa’da Selinus Sahili’nde devam eden 18 uygulamasına yönelik Gazipaşa Hepimizin Platformu üyelerince açılan ve belediyenin kazandığı davanın yankıları halen devam ediyor. Belediyenin kazandığı davanın ardından yaptığı açıklamayla eleştiri oklarının hedefi haline gelen Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’a eleştiriler gelmeye devam ediyor. Manavgat’ın Ulualan bölgesine yapılmak istenen imar planının iptalinin ardından açıklama yapan Gazipaşa Hepimizin Platformu, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen’in tutumu üzerinden Başkan Yılmaz’ı sert bir şekilde eleştirdi.

 

“MANAVGAT DİRENDİ VE KAZANDI”

 

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen’in; Manavgat halkına “Sahillerimizi betona boğdurtmadık” diye müjdeli haber verdiğini belirten Gazipaşa Hepimizin Platformu, aynı partiye mensup Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’ın ise tam tersi bir tutum sergilediğini dile getirdi. Platformdan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Geçtiğimiz haftalarda Gazipaşa’nın 100 km batısında Manavgat-Ululan’a dayatma şeklinde yapılmak istenen imar planı, Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin açtığı dava ile iptal oldu. CHP’li Belediye Başkanı Şükrü Sözen, plan iptal oldu diye müjdeli haberi verdi. Ulualan Platformu ve Manavgat halkı bayram etti. Çünkü mücadele edenler, Ulualan’ın betonla kaplanıp ölüalan olmaması için direndiler ve kazandılar.

 

“SAHİLLERİ BETONA BOĞDURACAĞIZ' DİYE BAYRAM EDİYOR”

 

Ancak, Gazipaşa Belediye Başkanı’nın verdiği “Müjdeli!”(!)  haberi görünce önce hayretler içinde kaldık, sonra da üzüldük. “Platformcular Kaybetti” söylemi ise Manavgat’la tam ters düşüyordu. Çünkü Selinus, Koru ve Kahyalar Sahili’nin betonla kaplanmaması için imar planına açılan davayı “Platformcular kaybetti” diye lanse edildi. Yani sahillerin betonla kaplanması onaylanmış. 100 km batıdaki Manavgat’ın CHP’li Belediye Başkanı “Sahillerimizi betona boğdurtmadık” diye bayram ederken Manavgat’ın 100 km doğusundaki aynı CHP’nin Belediye başkanı “Sahilleri betona boğduracağız” diye bayram ediyor. Müjdeli haberler veriyor. Aynı partili, aynı CHP’nin Belediye başkanları 180 derece ters konuşuyor. Doğrusu şaşırdık. Acaba CHP’nin çevre, sahiller ve planlamalar ile ilgili bir fikri, duruşu ve ideolojisi var mı? Onu da merak ettik. Açıklarlarsa biz de öğreneceğiz.

 

“İMARLI ARSALARIN FİYATLARI ÇOK YÜKSELDİ”

 

Özellikle havaalanı açıldıktan sonra Gazipaşa’ya olan talep oldukça arttı. Son yıllarda tropik meyve yetiştiriciliği artması ile de gerek köylerde tarımsal üretim için tarla, gerekse de şehir merkezinde imarlı arsaların fiyatları çok yükseldi. Ortadoğu ve Kafkaslarda yaşanan huzursuzluklar ve savaşlardan dolayı savaş bölgelerinden kaçan insanların ilk tercihi Türkiye. Türkiye’de ilk tercihleri de Antalya oldu. Halen de bölgemize çok miktarda savaş mağduru insan yerleşmek istemekte. Gazipaşa’ya da yerleşmek ve turizm yapmak isteyen kişilerin olduğu bilinmekte. Dışarıdan gelen ve yerel halktan müteahhitler inşaat yapmakta. Yapılan daireler de ciddi oranda talep görmekte. Hal böyleyken yerel yöneticilerin görevi ise çevreyi koruyarak kimlikli, yerel yaşam tarzına özgü, yöre halkını koruyan ve yerel sosyo-kültürü koruyacak yaşanabilir bir ilçenin gelişimini yönlendirmek olmalıdır. Etrafımızdaki diğer ilçelerde yapılan kötü örneklerden ders alarak Gazipaşa’nın daha güzel gelişimini sağlamaktır.

 

“GEREKLİ TEDBİRLERİ ŞİMDİDEN ALINSIN”

 

Özellikle son yıllarda artan 1+1 daireye ciddi oranda talep artmıştır. Artan talep sonucu da ciddi oranda 1+1 daire imal edilmektedir. Bu gelecek yıllarda da daha fazla nüfus, daha fazla araç, daha fazla su, kanalizasyon atığı, daha fazla çöp olarak karşımıza çıkacaktır. Belediye Başkanımızdan beklentimiz ise mevcut durum ile yakın gelecekteki karşımıza çıkacak olağan durumu iyi analiz edip gerekli tedbirleri şimdiden almasıdır.”

 

Öte yandan, Gazipaşa Hepimizin Platformu tarafından yapılan açıklamada, platform üyelerinin çekincelerine yer verilerek, Başkan Yılmaz’a şu sorular soruldu:

 

1) Gazipaşa’nın içme suyu şebekesi, ilçede kaç kişinin yaşamasına göre planlanmıştır? Artan nüfusu şebekemiz kaldırabilecek mi?

 

2) Gazipaşa’da ki arıtma tesisi kapasitesi kaç kişidir? Emsal artışı ile artan nüfusu Arıtma tesisi kaldırabilecek mi?
 

3) Mevcut imar planındaki yollar, yeşil alanlar ve otoparklar yeterli midir? Şu anda bile deniz yolundaki sıkışıklıkları ve kazaları görüyoruz.
 

4) Şehrin silüetini değiştiren ve çok büyük görsel kirlilik yaratan 10 katlı binaların yapımına neden müsaade ediyorsunuz? Yoksa 10 katlı binalardan memnun musunuz?
 

5) Çalışmayan ve yaz aylarında denize pis su bırakan Arıtma tesisinin düzeltilmesi için bir çalışma yapıldı mı?
 

6) Sürekli artan göç ten dolayı bölgede 1+1 daireye talep patlaması gerçekleşti. Müteahhitler de 1+1 veya küçük daire imalatına yöneldi. Bu da su, kanalizasyon, elektrik, telefon gibi altyapı hesaplamalarının tutmaması ve değişmesi demektir. Bir çalışma var mı?
 

“Platformcular kaybetti” denildi. Peki, Kimler kazandı?  Söyleyelim biz; 3-5 turizm yatırımcısı kazandı. Betonseviciler kazandı. Rantçılar kazandı. Gözleri para hırsı bürümüş çevre ve doğa düşmanları kazandı.”