Tarih: 30.04.2022 01:15

BAYRAMDA NASIL BESLENMELİYİZ?

Facebook Twitter Linked-in

Diyetisyen Mine Çelik, Ramazan Bayramı’nda nasıl beslenmeliyiz? Sorusu hakkında vatandaşlara bilgiler verdi. Bayramda ve sonrasında yeterli ve dengeli beslenmenin önemine değinen Çelik, “Ramazan ayını geride bıraktık. Şimdi sıra ramazan ayı boyunca değişen beslenme düzenini eskiye döndürmede.  Ramazan ayı boyunca öğün sayılarının azalması, uzun süren açlık, şeker ve şeker içeren besinlerin tüketiminin artması, öğünlerin çeşitliliğinin ve porsiyon miktarlarının artması metabolizmamızın yavaşlamasına ve buna bağlı kilo artışına neden olabilir. Hayatımızın her anında olduğu gibi Ramazan Bayramı’nda da yeterli ve dengeli beslenmek hepimiz için büyük öneme sahiptir. Bayram süresince sağlıklı beslenmek için günde en az 3 ana öğün ve 2 ara öğün şeklinde beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, tahıllar ve sebze- meyvelerden oluşan dört temel besin grubuna günlük beslenmede yer verilmelidir” dedi.

 

BAYRAM VE SONRASINDA SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

 

Vatandaşlara sağlıklı beslenme konusunda önerilerde bulunan Diyetisyen Mine Çelik, Gazipaşalılara şu önerilerde bulundu:

 

1.Günün en önemli öğünü olan kahvaltı atlanmamalı ve bayram sabahına hafif bir kahvaltı ile başlanmalı. Kahvaltıda kızartma, kavurma, hamur işleri gibi yağ içeriği yüksek besinler tüketilmemeli. Haşlanmış yumurta ve lif içeriği oldukça yüksek çiğ sebzeler kahvaltıda bolca tüketilmeli. Kahvaltıda beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tercih etmek kan şekerini dengede tutar ve gün içerisinde tokluk hissini arttırır.

 

2. Yaşanabilecek mide ve bağırsak rahatsızlıklarının önüne geçmek için,  bayramlarımızda gelenekselleşen baklava, börek, şeker, çikolata gibi besinler tüketilmemeli, eğer tatlı tüketilecekse de sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Unutmayalım ki tatlılar doyumluk değil tadımlık tüketilmedir.

 

3. besinler hızlı yenmemeli, iyice çiğnenmelidir.

 

4. Ramazan ayı süresince su ve sıvı tüketiminin azalmasından kaynaklı sıvı kaybının önüne geçmek için günde en az 2-2.5 litre su tüketilmedir.

 

5.Ramazan ayında sık karşılaşılan sorunlardan birisi olan kabızlığı önlemek için lif içeriği yüksek sebze ve meyvelerin tüketimine dikkat edilmelidir. Yetişkin sağlıklı bir birey günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidir.

 

6.Tüm bireyler özellikle de tansiyon hastası olanlar kafein içeriği yüksek çay ve kahve gibi içeceklerin tüketimine dikkat etmelidir.

 

7. Ramazan boyunca gece sahura kalkıp yemek yemek  , gece yeme alışkanlığı şeklinde sürdürülmemelidir.

 

8.Bayram boyunca fiziksel aktivitemizi arttırmak oldukça önemli. Fiziksel aktivitenin kan şekeri ve kolesterolü düşürmede, metabolizmanın hızlanmasında etkili olduğu unutulmamalıdır. En azından evde basit egzersiz hareketleri ile metabolizmanın çalışmasına yardımcı olunmalıdır.”

 

TATLILARIN 200 GRAMLARININ İÇERDİĞİ ENERJİ MİKTARI

Tatlıların içerdiği enerji miktarıyla ilgili bilgi aktaran Çelik şu ifadeleri kullandı:

-200 gram dondurma yaklaşık 45 gram şeker içerir ve yaklaşık 180 kkal enerji  içerir.

-200 gram kazandibi yaklaşık 40 gram şeker içerir ve yaklaşık 160 kkal enerji içerir.

-200 gram sütlaç yaklaşık 35 gram şeker içerir ve yaklaşık 150 kkal enerji içerir.

-200 gram revani yaklaşık 80 gram şeker içerir ve yaklaşık 320 kkal enerji içerir.

-200 gram baklava yaklaşık 100 gram şeker içerir ve yaklaşık 400 kkal enerji içerir.

-200 gram tulumba yaklaşık 50 gram şeker içerir ve yaklaşık 200 kkal enerji içerir.

 

Bayram boyunca kontrollü ilerlemek, su tüketimine dikkat etmek, eğer tatlı tüketilecekse olabildiğince yarım porsiyon tüketmek, tatlı tercihini sütlü tatlılardan yana kullanmak ve fiziksel aktivitenizi arttırmak kilo alımının önüne geçmenizde yardımcı olacaktır. Herkese sevdikleriyle huzurlu, mutlu bayramlar dilerim.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —