“TARIM ALANLARINA ÇİVİ ÇAKILMASIN”

GÜNDEM 25.04.2022 14:07:36 0
“TARIM ALANLARINA ÇİVİ ÇAKILMASIN”

Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, tarım alanlarının koruma altına alınarak imara kapatılması çağrısında bulundu. Gazipaşa, Alanya ve Anamur’da tarım alanlarının hızla yok edildiğini ifade eden Sevilgen, “Yoksa yabancılar bu sahil kenarlarını parayla fethedecek” dedi.

 

ALANYA Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, Gazipaşa, Alanya ve Anamur’da tarım alanlarının yok edilmesine sessiz kalmadı. Tarım alanlarının koruma altına alınarak imara kapatılması çağrısında bulunan Sevilgen, tropikal üretim yapılan Gazipaşa, Alanya ve Anamur’da tarım alanlarının hızla yok edildiğini ifade etti. Toprakla ağaçları birbirinden ayırdıklarını dile getiren Sevilgen, “Ülkemizde tropik iklimin en iyi yaşandığı yer olan Alanya, Gazipaşa ve Anamur’da şuan tarım alanları hızla yok ediliyor. 10 yaş ile 40 yaş arası ağaçlar topraktan anasından ayrılan bir bebek gibi ağlaya ağlaya sökülüyor” dedi.

 

“KAYBETTİĞİMİZ 50 YILA MI YANALIM?”

 

“Şuan dönüm maliyeti 300 bin TL’yi bulan seralar yıkılıyor” diyen Sevilgen, Bu tarım alanlarının sulanması için daha önceden devletin kurduğu sulama kanalları ve boruları da imha ediliyor. Daha sonra ise bu tropik alanların arkası dağlık olduğu için önce kepçeyi çağır bir sürü masraf, sonra toprak kalitesiz arkasından bir türlü gelişmeyen ağaçlar, arkasından yetersiz su, arkasından devlet oraya su taşıyacağım diye ihale yapsın. İhaleyi alan firma plastik boru döşeyecek. Plastik boru suyun basıncı yüksek olduğu için patlayacak ve yeni bir ihale ile çelik boruya geçilecek. İnsanların ve devletin masrafı her geçen gün artacak. Kaybettiğimiz 50 yıla mı yanalım yoksa yok olan tropik alanlara mı yanalım? Siz düşünün olay daha devam ediyor.

 

TARIM ALANLARI İMARA KAPATILMALI

 

Bu güzide noktalara yeni 1+1 daireler yapılacak ve öncelikle bu binalar yerli halka uymayacak. Sonra ise yer sahipleri aidatları ödeyemeyecek, arkasından satmak zorunda kalacaklar. En sonunda ise atalarımızdan kalan bu toprakları Avrupa’nın ve dünyanın değişik yerlerinden gelen yabancılar bu sahil kenarlarını parayla fetih etmiş olacak. Bence yapılması gereken ise tropik ve kendine has özel tarım alanları kesinlikle imara kapatılıp çivi dahi çaktırmamak kaydı ile koruma altına alınmalıdır. Yeni yapılaşmayı daha üst bölgelere ve iç kesimlere doğru yapmak gerekmektedir” şeklinde konuştu.


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27