Tarih: 19.04.2022 22:37

KALEDRAN’DA KIYIM BAŞLADI

Facebook Twitter Linked-in

Gazipaşa ile Anamur sınırında bulunan Kaledran’da, mermer ocağı yapılması karşılığında devlet eliyle özel bir şirkete verilen ormanlık alanda yüzlerce yabani zeytin, kızılçam ve sandal ağacı kesilerek, kıyım yapıldı.

 

Gazipaşa’nın Yakacık ve Anamur’un anıtlı mahallelerini içene alan Kaledran’da, arkeolojik sit alanını da kapsayan yaklaşık 100 hektarlık ormanlık alan, mermer ocağı yapılması karşılığında devlet eliyle özel bir şirkete verildi. Özel bir firma tarafından açılmak istenen mermer ocağına gidecek yolun çalışmaları başlamıştı. Şantiye alınana kadar uzatılacak yolun çalışmalarında, yüzlerce yabani zeytin, kızılçam ve sandal ağacı kesilerek, Kaledran’da kıyım yapıldı.

 

“YAŞANANLAR ENDİŞEYLE TAKİP EDİLİYOR”

 

Kaledran’da yaşanan gelişmeleri başından beri takip eden Manşet Gazetesi, ormanlık alanda yapılan kıyımı gözler önüne serdi. Mermer ocağına giden yolda yapılan çalışmalarda, yabani zeytin ağaçlarının yanı sıra kızılçam, sandal, menengiç ve harnup (keçiboyunuzu) gibi maki türlerinin yok edildiği gözlemlendi. İş makineleri ile kesilen ağaçlar, kamyonlara yüklenerek bölgeden taşınıyor. Yaşananlar ise bölge halkı tarafından endişeyle takip ediliyor.

 

TARIM ARAZİLERİ TEHDİT ALTINDA

 

Su kaynaklarını, ormanları ve tarımsal üretimi tehdit eden mermer ocağı projesi için geçtiğimiz ay başlatılan yol çalışması, daha proje başlamadan binlerce ağacın yok edilmesine neden oldu. Yüksek eğimli arazide açılmak istenen mermer ocağının heyelan riski oluşturacağına da değinen köylüler, işletme sahası yakınındaki yerleşim ve tarım arazilerinin tehdit altında olduğunu belirtiyor.

 

BÖLGE HALKI DAVA AÇTI

 

Arkeolojik sit alanını da kapsayan yaklaşık 100 hektarlık ruhsat sahasında el değmemiş yabani zeytin ağaçlarının yanı sıra kızılçam, sandal, menengiç ve harnup gibi maki türleri de yer alıyor. Tarımsal üretimde su sorunu yaşayan bölgedeki çiftçi kooperatifleri ve vatandaşlar mermer ocağı için verilen ÇED Gerekli Değildir kararının iptali için dava açtı. Halk, mahkemeden gelecek müjdeli haberin gecikmemesini temenni ediyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —