ORMANI ‘TERMİNATÖR’ KORUYACAK

GÜNCEL 19.04.2022 13:05:43 0
ORMANI ‘TERMİNATÖR’ KORUYACAK

Gazipaşa’da çam ağaçlarının gelişimine zarar veren çamkese böceğiyle mücadele kapsamında ormanlık alana ‘terminatör’ olarak adlandırılan ‘calosoma sycophanta’ böceği bırakılacak. Gazipaşa’da üretilen bu böcekler, çamkese böceklerini yiyerek yok edecek.

 

Gazipaşa Orman İşletme Müdürlüğü tarafından, çam ağaçlarına zarar veren, ağaçları yanmış, kurumuş gibi gösteren, büyük çapta maddi kayba neden olan çamkese ‘thaumetopoea pityocampa’ böceğiyle mücadele çalışmalarına başlıyor. Gazipaşa Orman İşletme Müdürlüğü Orman Zararlıları ile Mücadele Laboratuvarı’nda üretilen binlerce ‘terminatör’ böcek larva halinde doğaya salınacak.

 

BİNLERCE YARARLI BÖCEK DOĞAYA SALINACAK

 

2022 yılında binlerce yararlı böceği doğaya bırakmaya hazırlanan Gazipaşa Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, erişkin böceklerden laboratuvar ortamında larva alıyor. Larvalardan çıkan terminatör böcekleri, belli bir süre yiyim yaptıktan sonra çamkese böceği olarak bilinen ‘thaumetopoea pityocampa’ zararlı böceklerinin bulunduğu alanlara toprağa bırakılıyor. Terminatör olarak bilinen yararlı böcekler, çamkese böceklerini yiyerek yok edecek.

 

TAMAMEN BİYOLOJİK YÖNTEM İZLENİYOR

 

Mart sonunda başlayan üretim çalışmaları, laboratuvarda devam ederken mücadeleye hazır hale gelen böcekler Gazipaşa ormanlarını korumak için doğaya bırakılıyor. Zararlılarla mücadelede tamamen biyolojik yöntem izleniyor.