Tarih: 19.04.2022 13:03

KALP KRİZİNE DİKKAT!

Facebook Twitter Linked-in

Gazipaşa Devlet Hastanesi resmi internet sitesi hesabından yapılan açıklamada, kalp krizi riskini azaltmak için uygulanacak yöntemler hakkında bilgi verildi. Sigara ve alkol kullanımının, kalp krizi riski ile doğru orantılı olduğunun belirtildiği açıklamada, kalp krizi karşısında fiziksel aktivitenin önemine değinildi.

 

“OKSİJEN VE BESLEYİCİ MADDELER BEYİNE ULAŞAMAZ”

 

Gazipaşa Manşet Gazetesi’nin; Gazipaşa Devlet Hastanesi ve Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nden edindiği bilgilerde; “Kan kalpten boynumuzun iki yanında yer alan iki büyük damar aracılığı ile beyine taşınır. İnme kalp krizi gibi oluşur. Kan akımı kesildiği zaman oksijen ve besleyici maddeler beyine ulaşamaz. Bu durum beyin dokusunda hasara yol açar ve inme olarak adlandırılır. İnme yerine nedene bağlı olarak serebral kanama(beyin kanaması), serebral tromboz (beyin damarlarında tıkanıklık) kullanılabilmektedir.

 

“ANİ ÖLÜME YOL AÇAR”

 

İnme Belirtileri: Genellikle ani gelişen yüz, kol, bacak veya sıklıkla vücudun bir yarısında kuvvet kaybı olur. Bunların dışında aynı bölgelerde uyuşma, bayılma,  bilinç bulanıklığı, konuşmada veya konuşulanları anlamada güçlük, sebebi bilinmeyen şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, dengeyi sağlayamamak, bir gözde veya her iki gözde görme kaybı, bilincin tamamen kaybı görülebilir. İnme bulguları olayın beynin hangi bölgesini etkilediğine ve şiddetine bağlıdır. Ani ölüme yol açabilir.

 

“KISA SÜREDE HASTANEYE GİDİN”

 

Bu bulgular hafif şiddette ve herhangi bir tedavi almadan düzeliyorsa geçici iskemik atak olarak adlandırılır. Geçici iskemik ataklar inmenin habercisi olabilir. Geçici iskemik atak olmadan inme gelişebilir. İnme bulguları olduğu zaman çok şiddetli olmasa dahi en kısa sürede hastaneye gidilmelidir.

 

“KALP KRİZİ VE İNMENİN ENGELLENMESİ İÇİN NE YAPILMALI?”

 

Kalp krizi geçiren kişilerin üçte ikisi hastaneye ulaşamadan hayatlarını kaybetmektedir. İnme hastaları ise modern ve ileri tedavi olanaklarına ulaşsa bile yüzde altmışı ölmekte veya sakat kalmaktadır. Bu nedenle belirtileri bilmek ve hızlı hareket etmek çok önemlidir. Önlemek her zaman tedavi etmekten daha iyidir. Birçok kalp krizi ve inme önlenebilir.

 

“FİZİKSEL AKTİVİTE YAPIN”

 

Kalp Krizi ve İnme Riskini Azaltmak İçin; Tütün ve alkol kullanımından vazgeçilmelidir. Sigara dumanına maruz kalınmamalıdır. Günde en ez 30 dakika fiziksel aktivite yapılmalıdır.(ev, bahçe işi, yürüyüş gibi). Diyette yağ, şeker ve tuz azaltılmalıdır. Günde 5 öğün sebze ve meyve tüketilmelidir” ifadelerine yer verildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —