MENENGİÇ ŞİFA DEPOSU

GÜNCEL 19.04.2022 13:00:00 0
MENENGİÇ ŞİFA DEPOSU

Gazipaşa’da, çıtlık ve çitlenbik olarak bilinen ve özellikle Akdeniz Bölgesi’nin güneye bakan yamaçlarında bolca bulunan menengiç, sağlık açısından tam bir şifa kaynağı olarak gösteriliyor. Yetiştiği bölgelere göre farklı isimler taşıyan ve farklılıklar gösteren menengiç; tadı, farklı aroması kadar sağlığa faydaları için de tercih ediliyor. Gastronomi alanında yemekler kadar ünlü menengiç kahvesi de damakları tatlandırıyor. Aroması ile favori içecekler arasında yer alan menengiç kahvesi, böbrek rahatsızlığına iyi geldiği gibi bağışlılık sistemini de güçlendiriyor. Yoğun aroması nedeniyle sütle hazırlanan lezzet, Türk kahvesi gibi suyla da pişirilebiliyor. Lezzetinin yanı sıra öksürük, kalp damar hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları gibi sağlık sorunlarına iyi gelen menengiç, cildi sağlıklı ve parlak tutuyor.

 

MENENGİÇ KAHVESİ KIŞ GÜNLERİNİN VAZGEÇİLMEZİ

 

Ağustos, eylül döneminde rengi deniz mavisi rengini alan menengiç, çökre toplandıktan sonra eleklerden geçirilerek kavruluyor ve kahve haline geliyor. Tamamen doğal, kafeinsiz şekilde yapılıyor. Özellikle ses tellerine, öksürüğe, kansere, erken yaşlanmayı önlemede birebirdir. Macun şeklinde olan yağlı kahve yarım yağlı sütle karıştırılıp kısık ateşte 3 dakika pişirerek hazır hale getiriliyor. Halk arasında giderek bilinirliği artan menengiç kahvesi, bölgemizde özellikle kış aylarında çok fazla tüketiliyor.

 

MENENGİÇ (ÇİTLEMBİK, ÇÖKRE) YAĞININ FAYDALARI

 

Çitlembik yağı özellikle idrar söktürücü yanıyla bir adım öne çıkıyor. Aynı zamanda ayak kokusuna iyi gelir ve iştah açıcı bir yanı vardır. Ayrıca öksürüğe iyi gelir, karın ağrılarını giderir ve sivilce ile akne gibi pek çok cilde zararlı olan unsurların uzaklaştırmasına katkı verir. Aynı zamanda böbrek taşını düşüren bir etkisi olduğunu da dile getirmek mümkün. Bu sebepten dolayı çitlenbik yağı ve aynı zamanda meyve olarak tüketmek mümkün.


  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01