MUZ ENFLASYONA DİRENİYOR

GÜNCEL 15.04.2022 23:12:55 0
MUZ ENFLASYONA DİRENİYOR

Elektrik, gübre, ilaç ve mazota gelen zamlara rağmen geçtiğimiz yılla aynı fiyata satılan muz, adeta enflasyona direniyor. Gazipaşa’da birinci kalite muz üreticiden 7.5 TL’den alınırken, ikinci kalite muz ise 4,5 TL'den alınıp, market ve pazarlarda 12 ile 15 TL arasında vatandaşa satılıyor.

 

Türkiye'de gerçekleşen muz üretimin neredeyse yarısını karşılayan Gazipaşa, muzda hayalini kurduğu geliri kazanamadı. Kış aylarında yaşanan zirai don hadiseleri ve girdi maliyetlerine rağmen diğer meyve ile sebzelerde fiyatlar arttı ancak muz da bir değişiklik olmayarak birinci kalitesi 9, ikinci kalite ise 5 TL civarında satılıyor. Elektrik, gübre, ilaç ve mazota gelen zamlar karşısında geçtiğimiz yılla oranla fiyatı değişmeyen muz, adeta enflasyona direniyor.

 

ÜRETİCİ MUZU DÜŞÜK FİYATA SATTI

 

Gazipaşalı muz üreticileri, açıkta ve seralarda ürettikleri muzun yoğun hasat dönemini geride bıraktı.  Üretici bu sene yoğun hasat döneminde geçtiğimiz yıla oranla muzu yüzde 20 daha düşük fiyata sattı. Ekonomide yaşanan gelişmeler, döviz, Ukrayna-Rus savaşından kaynaklı zamlar tarımda kullanılan ilaç, elektrik, mazot, gübre gibi temel giderleri, 2’ye, 3’e hatta 4’e katladı. Maliyetlerin artması ile birlikte tarım ürünlerinin fiyatları da arttı. Muz da ise durum değişmedi.

 

İKİNCİ KALİTE MUZ PAZARLARDA 12 İLE 15 TL ARASINDA SATIŞA SUNULUYOR

 

Geçen yıl nisan aylarında birinci kalite muz 7.00 ile 7.5 TL arasında alıcı bulurken, muzun bu sene de aynı rakamlardan üreticiden alınması dikkat çekti. Zamların en çok geldiği ay olan ocak ayında Gazipaşa’da üretilen muzun fiyatı, geçtiğimiz yıl nisan ayının çok gerisinde kaldı. Nisan 2021’de 7.5 TL’ye üreticiden alınan muz, Ocak 2022’de 4.5 ile 5 TL’den hasat edildi. Bahçeden hasat edilen ikinci kalite muz ise üreticiden 4,5 TL'den tüccara giderken, market ve pazarlarda 12 ile 15 TL arasında satışa sunuluyor.

 

İTHAL MUZ 25 TL'DEN SATILIYOR

 

Öte yandan ithal edilerek günlerce süren yolculukla Türkiye'ye getirilen muzun kilogram fiyatı ise 25 TL'den satılıyor. Buna karşı, üreticiler de vatandaşlara hem taze ve aromasıyla dikkat çeken hem de fiyatı daha uygun yerli muzu tercih etmeleri çağrısında bulunuyor.