Gazipaşa’da havaların ısınmasıyla birlikte hale giren ürünlerin çeşidi ve miktarı arttı. Halde yaşanan bu hareketlilik, ürün fiyatlarının düşmesine neden oldu. İlçemizde çiftçilik yapan Murat Akın, “Çiftçilikle uğraşan kişi çocuğunu mu okutmaya çalışsın, borç mu ödesin yoksa ev mi geçindirsin? Artık gönderdiğimiz ürünler maliyetleri karşılamıyor” dedi.
Gazipaşa’da uzun süredir devam eden soğuk ve yağışlı hava yerini güneşli günlere bıraktı. Soğuk hava, sebze üretimi yapan çiftçiyi olumsuz etkiledi. Bu süreçte çiftçi günlerce don nöbeti tutarken, mantar ve çürüme gibi hastalıklarla da mücadele etmek zorunda kaldı. Gazipaşa genelinde havaların ısınmasıyla birlikte seralarda ekili olan domates, salatalık, patlıcan ve biber çeşitlerinin üretiminde artış başladı. Hale giren ürün geçen haftaya göre iki kat artarken, fiyatlar ise neredeyse yarı yarıya düştü. Dün itibariyle Gazipaşa Hali’nde domatesin fiyatı 8-10 TL, patlıcan 9-10 TL, salatalık 6-7 TL ve sivri biber fiyatı ise 22 TL olarak belirlendi.
“GİRDİ MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK”
Gazipaşa’da patlıcan üretimi yapan Murat Akın, “Havaların ısınmasıyla ürün arttı ama fiyatlar düşüşe geçti. Ben geçtiğimiz günlerde patlıcanı 22-24 liraya satıyordum. Hava şartlarından dolayı ürünüm azdı ama şuan köklerin üzerinde güzel ürün var, patlıcan 9-10 liraya gidiyor. Fiyat nereden nereye düşmüş. Bizim maliyetlerimiz yine aynı. Bizim ürünlerin fiyatı düşüyor ama gübre fiyatları sürekli çıkıyor. Burada çiftçi kazanmıyor, çünkü girdi maliyetleri çok yüksek. Bir gübre çuvalı alıyoruz 700-800 TL. Bunun elektriği var suyu var çiftçi tam kazandım diyor faturalar bir yandan vuruyor, gübre fiyatları bir yandan vuruyor şimdi de fiyat düştü çiftçinin hali ne olacak” dedi.
“ÇİFTÇİ NASIL KAZANACAK?”
Düşen fiyatlarla birlikte artık çiftçinin para kazanamayacağını dile getiren Murat Akın, “Havaların ısınmasıyla fiyat düşer artık. Vatandaş sebzesini meyvesini biraz olsun alabilir ama artık çiftçi nasıl kazanacak? Naylon, demir, ilaçlar, gübreler aldı başını gidiyor. 5 gönderiyoruz, bizden geri 10 alıyorlar. Böyle giderse çoğu kişi çiftçiliği bırakır. Çiftçilikle uğraşan kişi çocuğunu mu okutmaya çalışsın, borç mu ödesin yoksa ev mi geçindirsin? Artık gönderdiğimiz ürünler maliyetleri karşılamıyor” dedi.