BEYİN UYARIMI TEDAVİLERİ HASTALIKLARA UMUT OLUYOR

SAĞLIK 12.04.2022 00:07:36 0
BEYİN UYARIMI TEDAVİLERİ HASTALIKLARA UMUT OLUYOR

Antalya’da yaptığı başarılı operasyonlarla çok sayıda vatandaşı sağlığına kavuşturan Gazipaşalı Beyin ve Sinir Cerrahı Prof. Dr. Hasan Özgür Özdemir, beyin uyarımı cihazlarıyla yapılan tedaviler hakkında gazetemize bilgi verdi.

 

Antalya'da, Medical Park Antalya Hastanesi’nde hasta kabul eden Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji) Uzmanı Prof. Dr. Hasan Özgür Özdemir, Transkranyal Manyetik Stimulasyon (TMS) veya Beyin Uyarım (TMU) tedavisi hakkında gazetemize açıklama yaptı verdi. Depresyon ve diğer duygu durum bozukluklarından etkilendiği düşünülen beyin bölgelerine uygulanan Transkranyal Manyetik Uyarım (TMU), tedavisinin birçok hastalık için umut vaat ettiğini dile getiren Özdemir, TMS ve TMU tedavilerinin merak edilen yönlerini ve sonuçlarını Gazipaşa Manşet Gazetesi’ne anlattı.

 

TRANSKRANYAL MANYETİK STİMULASYON (TMS)

VEYA BEYİN UYARIM (TMU) TEDAVİSİ NEDİR?

 

Konuşmasına tedavinin tanımıyla başlayan Özdemir, “Beyin nöronların yaydığı elektriksel uyarılarla çalışan bir organımızdır. Bazı durumlarda veya hastalıklarda beynin farklı bölgelerinde elektiksel uyarımlarda bozukluklar olmaktadır. Transkranyal Manyetik Stimulasyon (TMS) veya uyarımla (TMU) bu bozukluklara dışarıda müdahale edilerek hastalıklar tedavi edilmektedir” ifadelerini kullandı.

 

TMS’İN ETKİ MEKANİZMASI NEDİR, NASIL UYGULANIR?

 

Tedavinin nasıl uygulanacağı hakkında bilgi veren Beyin Cerrahı Prof. Dr. Hasan Özgür Özdemir, “TMS, bir bobin yardımıyla kafatasının 2-3 cm üzerinden uygulanmaktadır. Yarattığı manyetik alan etkisiyle serebral korteksteki elektrik akımını harekete geçirmekte ve böylece nöronları depolarize etmektedir. TMS değişik frekansta uygulandığında farklı etkilere sahiptir. Yüksek frekans TMS uygulandığı bölgede eksitasyona (uyarım) , düşük frekans TMS ise inhibisyona (yavaşlatma) neden olmaktadır. Tekrarlayan TMS’te manyetik darbeler hızlı bir seri halinde gelir. Değişik hastalıklarda uyarımın yeri, yoğunluğu ve zaman aralığı ayarlanmaktadır” dedi.

 

TMS NERELERDE KULLANILIR?

 

Tedavinin birçok hastalık için umut vaat ettiğini söyleyen Özdemir, “TMS, psikiyatrik ve nörolojik birçok değişik hastalıkta kullanılabilmektedir. Majör depresyon hastaları üzerinde yapılan çalışmalar sol prefrontal kortekse yüksek frekansta uygulanan TMS çalışmalarının depresyon tedavisindeki etkinliği gösterilmiştir. TMS depresyon tedavisinde FDA (Amerikan gıda ve ilaç dairesi) onayına sahiptir. Ayrıca ilaç tedavisine dirençli migren hastalıklarında etkili bir tedavi yöntemi olarak FDA onayına sahiptir. Depresyon dışında da birçok psikiyatrik bozuklukta etkin şekilde kullanılmaktadır. Anksiete (bunaltı) bozukluklarında ilaveten hiperaktivite ve dikkat bozukluğunda çok etkili olmaktadır. Yan etkilerinin olmaması nedeniyle çocukluk çağında güvenle kullanılabilmektedir. Parkinson, esansiyel tremor ve tinnitus gibi nörolojik hastalıklarda çok etkili olduğu tespit edilmiş olup yaygın olarak kullanılmaktadır. Yine2016 yılında yapılan ve yayınlanan çalışmalarda obesite rahatsızlıklarında açlık hissini bastırmada ve gıda alımını azaltmada etkili olduğu bildirilmiştir” diye konuştu.

 

GEBELİKTE DEPRESYONA TMS İLE İLAÇSIZ ÇÖZÜM

 

TMS tedavisi ile gebelikte depresyonun ilaçsız tedavi edildiğini belirten Özdemir, “Gebelik döneminde ve doğum sonrası erken dönemde annelerin %15 gibi bir kısmında depresyon görülebilmektedir. Özellikle gebelikte depresyon için verilecek ilaçların bebeğe zararlı olması nedeniyle tedavi güçleşmektedir.  Annenin belirtilerinin şiddetine göre belirlenecek motivasyonel görüşmeler, bilişsel davranışçı çalışmaların yanı sıra somatik tedavi olarak uygulanan TMS ile gebelik ve lohusa dönemindeki hastalara yardım edilebilmektedir” dedi.

 

YAN ETKİSİ VARMIDIR?

 

Uygulanan tedavilerin yan etkilerinin olup olmadığına da açıklık getiren Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji) Uzmanı Prof. Dr. Hasan Özgür Özdemir, “TMS uygulaması sırasında hastalar herhangi bir ağrı hissetmemektedirler. Mevcut güvenlik protokolleri bireyin motor eşiğine ilişkin uyarım miktarını ayarlamaktadır. 0554 144 88 68 numaralı telefondan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz” şeklinde konuştu.