MADEN MÜHENDİSİNDEN MERMER OCAĞI AÇIKLAMASI

GÜNCEL 7.04.2022 23:51:52 0
MADEN MÜHENDİSİNDEN MERMER OCAĞI AÇIKLAMASI

Maden Mühendisi ve Çevre Görevlisi Hidayet Taşdemir, Kaledran’a yapılması planlanan mermer ocağı hakkında gazetemize açıklama yaptı. Hayata geçirilmek istenen mermer ocağı hakkında yaptığımız haberlerden dolayı gazetemizi de eleştiren Taşdemir, mermer ocaklarının doğaya zarar vermediğini iddia etti. Taşdemir, “Kamuoyunun yanlış bilgilendirilip yanlış yönlendirilerek madencilik sektörüne ve yatırımcısına telafisi imkansız zararlar verilmesine zemin hazırlayan haberler yayınladığınıza üzüntü ile şahit oluyoruz” dedi.

 

“HER KURUMA HESAP VERİRİZ”

 

Madencilik sektörünün her kuruma hesap verdiğini dile getiren Taşdemir, “Öncelikle bilinmelidir ki mermer ocak işletmeciliği başta 3213 Sayılı Maden Kanunu olmak üzere; Çevre Kanunu, İş Kanunu, Orman Kanunu gibi oldukça zor ve meşakkatli bir mevzuat sürecinden geçmekte ve deyim yerindeyse mevzuatımız madencinin yatırım yapmaması üzerine kuruludur. Daha kısa özetle madencilik sektörü, Diyanet İşleri Başkanlığı hariç, karıncaları koruma derneği dahil her kuruma hesap verir pozisyondadır.

 

“MERMER OCAKLARI KİMYASAL KULLANMAZ”

 

Bu bağlamda haberlerinizde bahsi geçen Kaledran’a mermer ocağı açılacak ise yatırımcı yasal mevzuatı harfiyen uygulamak zorundadır. Mevzuat hükümleri uygulandığa takdirde mermer ocağının görüntü kirliliği haricinde doğaya zarar verme durumu söz konusu değildir. Özellikle su kaynakları ve arı popülasyonu üzerine hiç bir etkisi olma durumu yoktur. Mermer ocak işletmeciliğinde hiç bir kimyasal kullanılmaz” dedi.

 

“İLK MERMER İŞLETMECİLİĞİ BİZİM TOPRAKLARIMIZDA YAPILDI”

 

“Dünya tarihinde bilinen ilk mermer işletmeciliği bizim topraklarımızda yapılmış” diyen Taşdemir, “ilk mermer okulu bizim topraklarımızda kurulmuş olup (Afrodisyas), mermer ismi dahi bizim topraklarımıza aittir. (Marmara Adası) dahası insanlık tarihinin mermer ile bütünleşmiş olması sektöre vermemiz gereken önemi anlatmaya kafidir. Türkiye Cumhuriyeti devletinde binlerce mermer ocağı işletilmekte olup; dünya mermer rezervinin yaklaşık %35-40 oranı ülkemizde bulunmakta ve dış ticaret dengelerimiz açısından oldukça önemli bir yere sahiptir ve firmalarımız bütün dünyada ülkemizi en güzel şekilde temsil etmektedir” ifadelerini kullandı.

 

“BİNLERCE KİŞİYE İSTİDAM SAĞLANIYOR”

 

Taşdemir açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Ülkemiz ekonomisinde en az 100 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayan bir sektörün kamuoyunun hedefi haline getirilme çalışmaları oldukça yanlıştır. Bu tür haberler umumun dayanışması altında olması gereken madencilik sektörünü umumun hedefi haline koymaktadır. Öncelikle açık ve net bilinmesi icap eder ki çevre katili olarak gösterilmeye çalışılan madencilik sektörü olmasa çevre de olmazdı.”