Tarih: 06.04.2022 01:10

KALEDRAN’IN DENGESİ BOZULACAK

Facebook Twitter Linked-in

Gazipaşa ile Anamur sınırında bulunan Kaledran’a açılması planlanan mermer ocağına tepki gösteren Gazipaşa Hepimizin Platformu, endemik bitkileri içinde barındıran Kaledran’da yüzlerce ağacın kesileceğine, mermer ocağından çıkan toz ve molozların arılar, kuşlar ve böcekleri yok edeceğine dikkat çekti.

 

Gazipaşa Hepimizin Platformu, Gazipaşa’nın Yakacık ve Anamur’un Anıtlı mahallelerini tehdit eden mermer ocağıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Anıtlı Mahallesi’nde 100 hektar alana kurulacağı söylenen mermer ocağının bu bölgede tarıma ciddi zarar verileceğine değinilen yazılı basın açıklamasında, hem yüzlerde ağacın kesileceği, hem de bölgedeki yeraltı sularının patlamalar sonucu yer değiştireceğine vurgu yapıldı. Gazipaşa Hepimizin Platformu, endemik bitkilerin yetiştirildiği Kaledran’da, arılar, kuşlar ve böceklerin yaşama alanının yok edileceğine dikkat çekildi.

 

Yapılan açıklamada, 9 Nisan Cumartesi günü köyde toplantı yapılacağı belirtilerek, tüm halkımız davet edildi.

 

“BU BÖLGEDE UZUN YILLARDIR ÇİFTÇİ MUZDAN GEÇİNMEKTEDİR”

 

Platformdan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizde, plastik seralara girmeden, açık tarlalarda organik muz yıllardır sadece Anamur, Gazipaşa ve Alanya kıyı bandında yetiştirilir. Bu bölgede uzun yıllardır çiftçi muzdan geçinmektedir. Açıkta yetiştiği ve organik olduğu için tadı, görüntüsü ve aroması daha güzel olduğundan dolayı bölge muzu ülkemizde daha çok tercih edilir. Bu koyun doğal yapısından ve bitki örtüsünden dolayı bölge ve ülke halkımız tarafından iyi bilinmektedir.

 

“YÜZLERCE AĞACI KESECEKLER”

 

Doğal olarak muz, fıstık, göleviz ve son yıllarda üretimi artan tropik meyve yetiştiriciliği ile ünlü Kaledran’daki Anıtlı Köyüne 100 hektar civarı çok büyük bir alana mermer ocağı yapılmak istendiğini hayretler içinde izliyoruz. Endemik bitkilerin yetiştirildiği bu koya göz diktiler. Hem de orman arazisini kiralayarak bu kararı almaları da çok ilginç. Hem yüzlerce ağacı kesecekler, hem patlatmalar sonucu yeraltındaki suyollarının değişimine sebep olacaklar. Hem tonlarca molozu o güzelim koya saçacaklar. Arılar, kuşlar, böceklerin yaşama alanlarını yok edecekler.

 

“BALIK YUVALARINI KAYBEDECEĞİZ”

 

Kaledran bölgede balık yuvaları ile de ünlüdür. Bölge halkının bir kısmı geçimini balıkçılık ile de sağlamaktadır. Eğer biz bu koyları koruyamazsak ocakların çevreyi kirletmeleri, su kaynaklarına zarar vermeleri ve de gürültü kirliliğinden dolayı balık yuvalarını da kaybedeceğiz.

 

“FİNİKE’DE PORTAKAL AĞAÇLARI YOK EDİLDİ”

 

Korubaşı Köyünde çalışan taş ocağının çevreye ne kadar zarar verdiğini görüyoruz. Bölgede ocaktan yayılan tozlar yüzünden ağaçların yaprakları tozlarla kaplanmakta, bitkiler nefes alamamalarından dolayı verim kaybına uğramaktadır. Uzun süre sonra ağaçlar yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Finike’de de bu tür ocaklar portakal ağaçlarını yok etmişlerdir. Orada da ders alınacak canlı örneği görülmektedir.

 

“KALEDRAN’A DOKUNULMAMASINI İSTİYORUZ”

 

Hem gürültüsü, hem de görüntü kirliliği, hem ekosisteme zarar verecek olan bu ocaklar ülkemizin çok özel bir bölgesi olan Kaledran’a yapılmamalıdır. Bu bağlamda bölge halkı bir etkinlik organize etmiştir. 09 Nisan 2022 tarihinde yani cumartesi günü köyde toplantı yapılacaktır. Köylerine dokunulmamasını isteyen köylüler, bölgede aktif halde bulunan çevreci dernek ve platformlar, çevre gönüllüleri bu etkinliğe katkı koyacaklardır. Köye, koya, çevreye zarar verilmesini istemeyen herkesi, bölge halkı bu etkinliğe davet etmektedirler. Gazipaşa’nın denizine, sahiline, doğasına, koylarına, havasına ve geleceğine sahip çıkmak için çatısı altında birleştiğimiz Gazipaşa Hepimizin Platformu olarak Kaledran’a dokunulmamasını istiyoruz.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —