MUZCULARIN MALİYET SINAVI

GÜNCEL 31.03.2022 14:16:12 0
MUZCULARIN MALİYET SINAVI

Bir dönüm muzluktan 30 bin lira maliyet çıkaran muzcular, gübre, ilaç, enerji ve akaryakıt maliyetleri karşısında zorlu bir sınavdan geçiyor.

 

Türkiye’de muz üretiminde önemli bir yere sahip olan Gazipaşa, açık ve kapalı alanda ürettiği kaliteli muzu ile tarımsal üretime katkı sunmaya devam ediyor. Ancak, dövizde yaşanan yükseliş, pandemi ve savaş kriziyle boğuşan Gazipaşalı üreticiler, ekonomik olarak zor bir sınavdan geçiyor. Artan girdi maliyetleri altında ezilen üreticiler gübre, ilaç, enerji maliyetleri ve akaryakıt fiyatlarının ciddi oranda artmasından dert yanıyor. Muzun kilo fiyatının maliyeti zor karşıladığını söyleyen üreticiler, girdi maliyetlerinin yüzde 400, sera yapım maliyetlerinin ise yüzde 350 arttığını belirtiyor.

 

“BİR DÖNÜMÜN MALİYETİ 30 BİN LİRAYI BULUYOR”

 

Göçük Mahallesi’nde muz üretimi yaptığı serasında gazetemize açıklamada bulunan Gazipaşalı muz üreticisi Ercan Yaman, üretim maliyetleriyle baş edemez hale geldiğini söyledi. Girdi maliyetlerinin son bir yılda ciddi oranda arttığını belirten Yaman, “Bir dönüm arazinin bize maliyeti yaklaşık 30 bin lirayı buluyor. Tarımda çalışan işçi maliyetleri yükseldi. Gübre fiyatları uçtu. Elektrik fiyatlarındaki artış ciddi boyutlara ulaştı. Muz fiyatları uzun bir süre 5 buçuk, 6 lira seviyesinde seyretti. Bu fiyatlarla ancak seramızın giderlerini karşılarız” dedi.

 

“MUZCUNUN PARA KAZANMA DEVRİ BİTTİ”

 

“Bu şartlar altında muzcunun para kazanma devri bitti” diyerek konuşmasını sürdüren muz üreticisi Ercan Yaman, “Muz öncelikli tüketilen bir gıda ürünü değil. Fiyatlar piyasadaki mala göre belirleniyor. Muzun fazla olduğu zamanlar fiyatlar 5 lira seviyesinde seyretti. Bu mevsimde muz üretimi az. Fiyatlar ise 8 lira civarında. Üretim arttığı zaman bu fiyatlar yine düşecek. Maliyetler düşmediği için üretici zorda kalacak. Bunun yanında sera yapım maliyetleri yüzde 350 arttı. Şu anda muzluk yatırımları ciddi oranda azaldı. Hükümetin muzcuları koruyacak politikaları hayata geçirmesini bekliyoruz. En büyük sorunumuzdan biri de ithal muz. Bu konunun üzerinde ciddi şekilde çalışılıp, ithal muza kota konması lazım. Yok biz üreticilerin geleceği pek parlak görünmüyor” diye konuştu.


  • BIST 100

    9420,42%1,29
  • DOLAR

    34,33% 0,00
  • EURO

    36,21% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2835,15% 0,04
  • Ç. ALTIN

    4751,95% 0,00