Türkiye’de mazot ve benzin fiyatlarına üst üste gelen zamlar vatandaşı zor duruma sokmaya devam ediyor. Akaryakıt fiyatlarına gelen zamların ardından vatandaşlar, özel araçlarını bırakarak toplu taşımaya yöneldi. Benzin ve motorine peş peşe gelen zamlar, şoför esnafının da kâbusu oldu. Esnaf, maliyet artışının çözümünü seferlere zam yapmakta buldu. Ulaşımda yapılan zamların ardından Gazipaşa-Alanya arası dolmuş ücreti 27 liraya yükselirken, Gazipaşa’da in-bin ücreti 7 lira olarak belirlendi. Son zamlarla birlikte, Gazipaşa-Haçbel 10 TL, Gazipaşa-Aydap 12 TL, Gazipaşa-Uğrak 12 TL, Gazipaşa-İmamlı 12 TL, Gazipaşa-Yeşilöz 13 TL oldu. Gazipaşa’dan Demirtaş ve Seki’ye gidecek yolcular, dolmuş ücreti olarak 15 lira ödeyecek. Gazipaşa’dan Antalya’ya gidecek olan yolcular ise dolmuşa 72 TL ödeme yapmak zorunda kalacak.
“GAZİPAŞA HALKININ BİZİ ANLAYIŞLA KARŞILAYACAĞINDAN EMİNİZ”
S.S. Gazipaşa 171 Nolu Minibüsçüler ve Küçük Otobüsçüler Kooperatifi Başkanı Halil Akbaş, “Bizler gerçek anlamda battık. Sigorta, kasko, sanayi masrafları derken hepsi cebimizden çıkıyor, artık minibüslerimiz bize para kazandırmıyor. Önceye göre her şey üç katı arttı. Araçlarımızın sadece yıllık sigorta ve kasko parası 15.000 TL’yi buluyor. Şoför arkadaşlarımız iş yapamaz halde. Evimize ekmek götüremiyoruz” dedi. Akaryakıt almakta güçlük çektiklerinden dolayı 8 Mart’tan itibaren tüm seferlere zam uygulamak zorunda kaldıklarını ifade eden Akbaş, “Gazipaşa halkının bizi anlayışla karşılayacağından eminiz” ifadesini kullandı.
Öte yandan Akbaş, gün içinde Gazipaşa’dan Alanya’ya düzenlenen seferlerin ilkinin sabah saat 06.40’ta, son seferin akşam saat 19.20’de gerçekleştirildiğini dile getirdi. Akbaş, Antalya’ya gidecek olan ilk otobüsün ise sabah saat 06.00’da hareket ettiğini söyledi.
“MAZOTA BİR ZAM DAHA GELDİĞİNDE BİTERİZ”
Durak şoförlerinden Ali Doğan ise, “Minibüslerimiz, önceki aylarda Alanya’ya gidiş geliş 80TL yakıyordu ama zamlardan sonra 280 TL yakıyor. Antalya’ya ise, 500 TL yakarken, şuan 1200 yakmakta. Cebimize günlük 100 TL kalmıyor. Mazota bir zam daha geldiğinde biteriz. Çoğu zaman yakıt parasını bile cebimizden karşılıyoruz. Sanayi masraflarımız da bir o kadar arttı. Araçlarımızın yağını değiştirmekte, kasko ve sigorta ücretlerini yatırmakta zorlanıyoruz.” Karın tokluğuna çalıştıklarını vurgulayan Ali Doğan, “Mazot alamıyoruz, çalışamıyoruz. Hizmet veremiyoruz, taşımacılığın karşılığını alamıyoruz” dedi.