Tarih: 19.03.2022 18:24

“TURİZMCİNİN İÇİNİ RAHATLATACAK BİR SES VERİN”

Facebook Twitter Linked-in

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili ve Ekonomi Masası Koordinatörü Çetin Osman Budak, turizm sektörünün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan Rusya’nın Ukrayna işgali nedeniyle yaşanacak olumsuzluklara karşı önlem almalarını beklediğini dile getirdi.

 

Turizm sezonunun açılmasına 15 günden daha az bir süre kaldığını hatırlatan Budak, “Türkiye’ye en fazla turist gönderen üç ülkeden ikisi savaşıyor. 2022 turizm sezonu çok büyük bir krizle karşı karşıya. Ne Cumhurbaşkanı’ndan ne Turizm Bakanı’ndan tek bir açıklama yok. Bir an önce turizmcinin içini rahatlatacak bir ses verin” dedi. Turizm ve bağlı sektörlerde çalışan milyonlarca insanın işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ifade eden Budak, “Bir an önce bir turizm fonu kurularak sektöre ucuz finansman desteği sağlanmalı. İstihdam üzerindeki yükler kaldırılmalı ve Kısa Çalışma Ödeneği yeninden hayata geçirilmeli” dedi.

 

2016 yılında Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizinden beri turizm sektörünün bir türlü kendisini toparlayamadığını dile getiren Budak, şöyle konuştu: “Turizm sektörümüzün her dış krizden son derece ağır bir biçimde etkilenmesinin nedeni, turizm pazarlarımızı bir türlü çeşitlendirememiş olmamız. Türkiye’ye gelen turistlerin yüzde 27’si, Antalya’ya gelen turistlerin yüzde 55’i Rusya ve Ukrayna’dan geliyor. Rusya’ya karşı uygulanan ambargo ve Rus rublesindeki değer kaybı nedeniyle, bu ülkeden gelecek turist sayısı çok azalacak. Kentleri bombalanan Ukrayna’dan ise en az 2 yıl hiç turist gelemeyecek. Döviz fakiri olan ülkemizin yegâne döviz kaynağı turizm sektörünün gelirlerine çok ihtiyacı var. Maalesef iktidar turizm sektörüne şaşı bakmaya devam ediyor. Sektör tümüyle sahipsiz.

 

30 YILDA KURULAN TURİZM PAZARLARIMIZI KAYBETMEK ÜZEREYİZ

 

Ne Cumhurbaşkanı ne Kültür ve Turizm Bakanı yaşanan savaşın turizme etkilerine yönelik tek bir cümle kurdu. Turizmci iktidardan alınacak önlemlere dair bir ses duymak istiyor. Kendilerine kayıplarının mali tedbirlerle, pazar çeşitlendirme çabaları ile telafi edileceğine dair bir güvence verilmesini istiyor. Turizm sektörü döviz fakiri ülkemiz için siyaset yapılamayacak kadar önemli, milli bir sektördür. Sektör yaklaşık 6 milyar dolar gelir kaybı yaşama tehlikesi ile karşı karşıya. Son 30 yıldır büyük çabalarla elde edilen turizm pazarlarımızı kaybetmek üzereyiz. Hem konaklama tesislerimiz hem tur operatörlerimizi kendi kaderlerine terk edilirlerse, bu krizi atlatamazlar. Sektörün yabancıların eline geçmesinin çok ağır sonuçları olur.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —