İKİNCİ ELE AKARYAKIT DARBESİ

GÜNCEL 16.03.2022 11:05:47 0
İKİNCİ ELE AKARYAKIT DARBESİ

Brent petrol fiyatlarının artmasıyla akaryakıta gelen zamlar ikinci el piyasasını olumsuz etkiledi. Gazipaşa’da oto galericilik yapan Akgün Otomotiv sahibi Yücel Akgün, akaryakıt artışlarından kaynaklı araç satışlarının yarı oranda azaldığını belirtti.

 

Dünya üzerinde yaşanan küresel ekonomik sıkıntı ve Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş, akaryakıt sektörünü derinden vurdu. Yaşanan tüm gelişmelerin ardından brent petrol fiyatları 130 dolara kadar fırladı. Artışın ardından akaryakıt fiyatlarına ardı ardına zam yapıldı. Gelen zamların ardından benzin ve motorin fiyatları, 25 liraya kadar dayandı. Akaryakıtta yaşanan bu gelişme, ikinci el araç piyasasını ise olumsuz etkiledi. Gazipaşa’da oto galericilik yapan Akgün Otomotiv sahibi Yücel Akgün, akaryakıt artışlarından kaynaklı araç satışlarının yarı oranda azaldığını belirtti.

 

“ARAÇLARA ALICI BULMAKTA ZORLANIYORUZ”

 

Akaryakıta gelen zamların ikinci el sektörünü vurduğunu belirten galerici Yücel Akgün, “Akaryakıta gelen zamlar, vatandaşlarda panik yarattı. Artan benzin ve motorin fiyatları nedeniyle ikinci el araç satışlarımız ciddi oranda azaldı. Araç fiyatları çakılı kaldı ama araçlara alıcı bulmakta zorlanıyoruz. Vatandaşlar ihtiyacı olsa bile araç alırken artık bir daha düşünüyor” dedi.

 

“ARAÇ MALİYETLERİ PETROLE BAĞLI”

 

Araç maliyetlerinin petrole bağlı olduğunu belirten Akgün, “Akaryakıta gelen zamlar, araç fiyatlarını düşürmüyor. Aksine araç fiyatlarını yükseltiyor. Çünkü araç parçalarının yüzde 80'i petrolden üretiliyor. Bu durumda araç maliyetlerini yükseltiyor. Buna bağlı olarak, önümüzdeki süreçte sıfır ve ikici el araç piyasasında fiyatların yükseleceğini ön görüyoruz. Aksi bir durum olur, petrol fiyatları düşerse araç maliyetleri ve fiyatları düşecektir” ifadelerini kullandı.