Ilıman iklimiyle Türkiye’nin en önemli tropikal meyve üretim merkezi konumunda bulunan Gazipaşa ile Anamur arasındaki Kaledran mevkii, bölgeye yapılacak 100 hektarlık mermer ocağı projesinin tehdidiyle karşı karşıya kaldı.
Gazipaşa’nın Yakacık ve Anamur’un Anıtlı mahallelerini içine alan, çevre il ve ilçelerde Galadıran olarak bilinen Kaledran mevkiinin doğası, mükemmel manzarası ve tropikal meyve üretim alanları ciddi bir tehlike ile karşı karşıya kaldı. Özel bir şirket tarafından bölgeye yapılması planlanan ve bin dönüm alan üzerine kurulacağı iddia edilen mermer ocağıyla ilgili süreç hızlandı. Bölgeye sevk edilen iş makineleri, Anıtlı Mahallesi sınırları içine yapılacak olan mermer ocağına gidecek yolu açmaya başladı.
TROPİKAL ÜRETİM TEHLİKE KARŞISINDA
Doğası, yeşil ve maviyi içinde barındıran manzarası ile Gazipaşa ve Anamur ilçeleri için önemli bir yere sahip olan Kaledran’a yapılması düşünülen mermer ocağı, bölge sakinlerini kara kara düşündürüyor. Yüz hektar alan üzerine kurulması beklenen mermer ocağının Türkiye’de; muz, avokado, mango, licthi, pasiflora, ejder meyvesi, papaya ve kahve gibi tropik meyvelerin yetiştiği ender alanlardan biri olan Kaledran’ın doğal yapısına zarar vereceği endişesine yol açtı.
VATANDAŞLAR ENDİŞELİ
Köy halkı, 1’inci derece arkeolojik sit alanının yakınında bulunan alanda mermer ocağının faaliyete geçmesi halinde hem bölgede bulunan tescilsiz arkeolojik kalıntıların yok olmasından hem de tropik meyve üretimi ve yer altı su kaynaklarının zarar görmesinden endişe duyuyor.
“YAKLAŞIK 100 HEKTARLIK ARAZİYİ KAPSIYOR”
Özel bir şirket tarafından açılması planlanan mermer ocağı için verilen ruhsat sahası 99,68 hektarlık araziyi kapsıyor. Tamamı ‘devlet ormanı’ niteliğindeki arazide açılmak istenen mermer ocağında yılda yaklaşık 300 bin ton mermer üretiminin yapılacağı belirtiliyor. Çıkarılan mermerin yalnızca yüzde 5’i değerlendirilirken geriye kalan malzeme ise moloz olarak ormanlık arazide belirlenen alana döküleceği iddia ediliyor.
“MERMER OCAĞININ AÇILMASI GALADIRAN İÇİN EN KÖTÜ SENARYODUR”
Yaşanan gelişmelerin endişe verici olduğunu belirten Galadıran Kültür Derneği Başkanı Bilal Şahin, söz konusu mermer ocağının tarıma, doğaya, tarihe ve yeraltı sularına ciddi anlamda zarar vereceğini belirterek, “Bölgenin ılıman bir iklime sahip olması ekonomik değeri yüksek muz, avokado, mango, licthi, pasiflora, ejder meyvesi, papaya ve kahve gibi ürünlerin üretilmesine olanak vermektedir. Böyle önemli bir değere sahip, kendine has tarımsal üretimin yapıldığı bir yerde, mermer ocağının açılması Galadıran için en kötü senaryodur. Bu asla kabul edilebilir bir durum değildir. Maden için hedeflenen alan 100 hektar yani 1000 dönümdür. Bin dönüm uzun vadeli düşünülmüş bir plandır ve nesilleri etkileyecek bir projedir. Bu proje kabul edilirse eğer gelecek nesiller bizi asla affetmez. Basit bir taş uğruna özel bir coğrafyanın elden çıkarılması affedilecek bir durum değildir” dedi.
İKİ İLÇEYE ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI
“Gazipaşa ve Anamur halkı, mermer ocağına karşı ortak mücadele etmelidir” diyen Şahin, “Burada yapılması planlanan mermer ocağına gidecek yolun çalışmalarına başlandı. İş makineleri yolu açıyor. Bizler daha önce, Anamur ve Gazipaşa’nın siyasi temsilcileriyle, belediye başkanlarıyla görüşerek başvurunun kabul edilmemesi gerektiğini anlattık. Mermer ocağına karşı çıkmak için önümüzdeki günlerde basın açıklaması yapmayı düşünüyoruz. Gazipaşa ve Anamur halkları mermer ocağına karşı ortak mücadele etmelidir. Aksi halde Galadıran’ın tropikal meyve üretimi, doğası, tarihi ve yeraltı suları yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak. Herkesin bu konuda duyarlı olması gerekiyor” şeklinde konuştu.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01