DOKTORLAR GREV YAPACAK

GÜNCEL 11.03.2022 14:04:28 0
DOKTORLAR GREV YAPACAK

Türk Tabipleri Birliği ve Tabip Odaları, 14 Mart Tıp Bayramı’nda grev yapma kararı aldı. Buna göre 14 Mart Pazartesi günü ve 15 Mart Salı günü, Gazipaşa Devlet Hastanesi’nde acil servis dışında hizmet verilmeyecek.

 

Türk Tabipleri Birliği ve Tabip Odaları 14 Mart Tıp Bayramı yaklaşırken 10 maddelik acil önlem çağrısı yaptı. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet günden güne artarken; 14 Mart Tıp Bayramı öncesi, Türk Tabipleri Birliği ve Tabipler Odaları yaptıkları basın açıklamasıyla grev kararı aldıklarını duyurdu. Açıklamada, 14-15 Mart tarihlerinde hiçbir sağlık kurumunda, acil sağlık hizmetleri dışında, sağlık hizmeti verilmeyeceği belirtildi.

 

10 maddelik acil önlem çağrısında şu maddeler yer aldı:

 

-“Sağlıkta Şiddet Yasası” acilen yasalaşmalı; cezalar tutuksuz yargılanma ve “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” düzenlemelerinin uygulandığı sınırların üzerine çıkarılmalıdır.

 

-Kamu hastanelerinde göreve yeni başlayan pratisyen ve asistan hekimler için temel ücret (maaş + sabit ek ödeme) yoksulluk sınırının en az iki katı, uzman hekimler için yoksulluk sınırının en az iki buçuk katı olmalı; sabit ek ödemeler genel bütçeden karşılanmalıdır.

 

-Özel sağlık sektöründe çalışan hekimlerin sosyal güvenlik primleri “prim ödeme tavanı” üzerinden, çalıştıkları kurumlar tarafından ödenmeli; ücretleri en az yoksulluk sınırının iki buçuk katı olmalıdır.

 

-Aile hekimlerinin maaşları en az yoksulluk sınırının iki katına yükseltilmeli; tüm ASM binaları kamu tarafından inşa edilmeli, aynı standartlarda donanımı kamu tarafından sağlanmalı, bütün giderleri Sağlık Bakanlığı’nca karşılanmalı; Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği geri çekilmelidir.

 

-OSGB'lerde çalışan işyeri hekimlerinin ücretleri Türk Tabipleri Birliği’nin belirlediği asgari ücret üzerinden ödenmelidir.

 

-Emekli Sandığı, SSK, BAĞ-KUR farkı gözetilmeksizin bütün emekli hekim maaşları pratisyen hekimler için asgari 15 bin TL, uzman hekimler için asgari 18 bin TL'ye çıkarılmalıdır.

 

-Çalışma ortamlarımız ve koşullarımız iyileştirilmeli, başta asistanlar olmak üzere bütün hekimlere nöbet ücreti kesilmeden nöbet ertesi izin hakkı tanınmalı, intörn hekim ücretleri en az asgari ücret düzeyine çıkarılmalıdır.

 

-COVID-19, “illiyet bağı” aranmaksızın meslek hastalığı sayılmalı, pandemide çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı uygulanmalı, hekimler için ek gösterge 7.200 olmalıdır.

 

-Sağlık sistemi ve kurumsal sorunlar kaynaklı malpraktis davaları ile hekimleri ödeyemeyecekleri tazminatlara mahkum eden uygulamaların önlenmesi için yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

 

-Hekimleri de hastaları da mağdur eden, hekimlere karşı şiddet kaynağı olan, halkın sağlığını tehlikeye atan 5 dakikada muayene dayatmasından vazgeçilmeli, hasta randevuları her hastaya en az 20 dakika ayrılacak şekilde düzenlenmelidir. 


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27