Gazipaşa’da faaliyet gösteren Lapina Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi tarafından, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla açıklama yapıldı. Kadın emeği ve eşitliğe dikkat çekilen açıklamada Nazım Hikmet Ran’ın “Kadınlarımız” şiirine yer verilerek, şu ifadeler kullanıldı:
“Ve kadınlar bizim kadınlarımız:
korkunç ve mübarek elleri
ince, küçük çeneleri, kocaman gözleriyle
anamız, avradımız, yarimiz
ve sanki hiç yaşanmamış gibi ölen
ve soframızdaki yeri
öküzümüzden sonra gelen
ve dağlara kaçırıp uğrunda hapis yattığımız
bizim kadınlarımız…” Diyen Nazım usta, ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde kadınların durumunu özetlemiştir aslında. İş hayatına ve sosyal hayatta kabul görmek için, hatta aile içindeki yerini yüceltmek için kadın mücadele etmek zorunda kalmıştır. 1800 hatta 1900’lü yıllarda bile kadın, dünyanın pek çok yerinde görmezden gelinmiştir.
8 Mart 1857 yılında Amerika’nın New York eyaletinde bir tekstil fabrikasında çalışan kadın işçiler, ücretlerin yükseltilmesi, uzun çalışma saatlerinin düşürülmesi, insanlık dışı çalışma koşullarının düzeltilmesi, kadın işçilerin eşit haklara sahip olması için grev yaparlar. Polis müdahalesi sonucu olaylar kontrol edilemez bir hale gelir ve yangın çıkar. Çıkan yangında polis bariyerlerinden geçemeyen 129 kadın işçi yanarak hayatını kaybeder… O ölümler, dünya kadınlarının seslerini duyurabilmesi için yakılan ateşin ilk kıvılcımı olmuştur.
Danimarka’nın Kopenhag kentinde düzenlenen Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansında, Alman Sosyalist Demokrat Parti liderlerinden Clara Zetkin, ölen ABD'li kadın işçilerin anısına 8 Mart'ın 'Dünya Emekçi Kadınlar Günü' olarak anılmasını önerdi. Öneri oy birliği ile kabul edildi. İlk anma 1911 yılında gerçekleşti. Ülkemizde ise ilk defa 1921 yılında kutlanmaya başlanmıştır. 12 Eylül 1980 darbesinde gelen yasaklarla 4 yıl ara verilmiştir. 1984 yılından itibaren her yıl “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya devam etmektedir.
Günümüzde Dünya Emekçi Kadınlar Günü; bazı ülkelerde resmi tatildir, bazı ülkelerde ise görmezden gelinir. Bazı ülkelerde protesto günüdür, Bazılarında ise kadınlığı kutlayan sıradan bir gündür… 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün, sıradan bir gün olmasından çıkacağı, kadın emeği ve kadının gücünün dünyamızda yer edineceği, kadın cinayetlerinin son bulacağı yarınlarda buluşmak dileğiyle…”