HAYVANCILIK BİTTİ BİTECEK

GÜNDEM 7.03.2022 12:26:14 0
HAYVANCILIK BİTTİ BİTECEK

Yem başta olmak üzere temel üretim girdilerindeki maliyet, hayvancılığı bitirme noktasına getirdi. Dövizde yaşanan yükselişle uçuşa geçen yemin çuval fiyatı, Ukrayna -Rusya savaşının ardından 300 TL’ye dayandı.

 

Dövizde yaşanan yükseliş ve Ukrayna ile Rusya arasında devam eden savaş besicileri vurdu. Gazipaşa’da büyükbaş ve küçükbaş hayvan besiciliği yapan üreticiler yeme gelen zamlar karşısında ne yapacağını şaşırdı. Kuzu büyütme yeminin 280, sığır besi yeminin 255, arpanın 280, küspenin 250, toklu yeminin ise 270 TL olduğu Gazipaşa’da; besiciler, zor günler geçiriyor. Yem başta olmak üzere temel üretim girdilerindeki yüksek oranlı maliyet artışları, besicileri borç batağına sürüklerken, 2022 yılı kurbanlık satış fiyatlarının ise ciddi oranda artması bekleniyor.

 

“MALİYETİMİZ 3 KATINA ÇIKTI”

 

Gazipaşa’nın Göçük Mahallesi Sazak mevkiinde küçükbaş hayvan besiciliği yapan Oktay Öztürk, yem fiyatlarındaki artışın hayvancılık sektörünü derinden etkilediğini belirterek, üreticinin zor günler geçirdiğini dile getirdi. Maliyetlerinin 3 katına çıktığını ifade eden Öztürk, “Yeme günlük zam geliyor. Artan maliyetler hem bizi hem de tüketicileri ciddi anlamda etkiledi. Şu anda kuzu büyütme yemi ve arpa 280, küspe 250, toklu yemi ise 270 lira oldu. Yıllık maliyetimiz geçen yıla oranla tam 3 kat arttı. Bizler can besliyoruz. Onun için bu fiyatlar yükselse de almak zorundayız” dedi.

 

“GÜNLÜK ZAM GELİYOR”

 

Besicilerin borç batağına saplandığını söyleyen Öztürk, “Yem fiyatları şu anda borsa ve döviz gibi. Gün içinde değişiyor. Günlük zam geliyor. İçeride borcunuz varsa, borca faiz ekleniyor. Şu anda, işin içinden çıkamayacağımız bir durumdayız” diye konuştu. Gazipaşa-Alanya ve Manavgat şehirlerine hizmet edecek Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) hizmete girmesi gerektiğine dikkat çeken besici Oktay Öztürk, “Antalya’nın doğu bölgesine hitap eden bir TMO açılması zorunlu hale geldi. TMO’nun açılması yem fiyatlarındaki düzensizliğin dengelenmesi içinde iyi olur. Yaşadığımız soruna çözüm olur mu bilmem ama, üreticiler olarak zor durumdayız” ifadelerini kullandı.

 

“BİR KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YILLIK 6 ÇUVAL YEM TÜKETİYOR”

 

Bir küçükbaş hayvanın yıllık 6 çuval yem tükettiğini belirten Öztürk, “ Yem fiyatlarının önümüzdeki günlerde 300 TL olması bekleniyor. Bir koyun ya da keçi, yıllık 6 çuval yem tüketir. 100 küçükbaş hayvanı olan bir besicinin yıllık yem maliyeti sadece 180 bin lirayı buluyor. Bu şartlar altında hayvancılık bitecek” şeklinde konuştu.

 

MALİYETLER KURBANLIK FİYATLARINI DA ETKİLEYECEK

 

Yem başta olmak üzere temel üretim girdilerindeki yüksek oranlı maliyetler, 2022 yılı kurbanlık satış fiyatlarını da olumsuz yönde etkileyecek. Geçen yıl bin 500 ile 2 bin 500 lira olan küçükbaş kurbanlıkların, bu yıl 3 bin ile 4 bin 500 arasında olması bekleniyor.