Tarih: 28.02.2022 10:20

İHRACATTA SAVAŞ DEPREMİ

Facebook Twitter Linked-in

Rusya ile Ukrayna arasında başlayan Savaş, Gazipaşa’da tarım sektörünü vurdu. Gazipaşa Toptancı Hali’nde sebze ve meyve fiyatları dibi gördü. Halde piyasa zor kurulurken, savaştan önce 10 lira civarında olan dikenli salatalık 3 liraya geriledi. İlçede örtü altında yetişen ve yurt dışına ihraç edilen, muz, salatalık, patlıcan, biber, domates ve fasulye gibi ürünlerin fiyatlarında da tıpkı dikenlide olduğu gibi sert düşüşler yaşandı. Gazipaşa’dan, Rusya ve Ukrayna’ya gönderilen sebze ve meyve TIR’ları ise her iki ülke sınırında rehin kaldı. Yaşanan gelişmeler, çiftçileri ve ihracatçıları ekonomik olarak zora soktu.

 

“İKİ KIYMETLİ PAZARIMIZI KAYBETTİK”

 

Rusya ile Ukrayna arasında çıkan savaşın Gazipaşa tarımını olumsuz etkilediğini belirten Gazipaşa Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Hamdi Fidan, “Çiftçiler ve ihracatçılar olarak devam edem savaşın bitmesini bekliyoruz. Rusya ile Ukrayna arasında devam eden sıcak çatışma, bizleri ve çiftçilerimizi çok etkiledi. Savaşla birlikte en büyük iki pazarımız olan Rusya ve Ukrayna’yı kaybettik. Fiyatlarda sert düşüşler yaşandı. 8-10 lira civarında olan dikenli salatalık 3 liraya düştü. Buradan gönderdiğimiz TIR’lar sınırlarda rehin kaldı. Savaşla birlikte hem Gazipaşa hem de Türkiye büyük darbe aldı” dedi.

 

DOMATES RİSK ALTINDA

 

Savaşın devam etmesi durumunda domatesin de risk altında olacağını söyleyen Fidan, “Önümüzdeki günlerde domates sezonu başlayacak. Savaş devam ederse, dikenlide olduğu gibi domateste de sıkıntı yaşayacağız. İhracat için üretilen domatesleri, bu iki kıymetli pazarımıza gönderemeyeceğiz. Tüm bu yaşanan Gazipaşa’ya ve Türkiye’ye darbe vuracak” ifadelerini kullandı.

 

“UMARIM SAVAŞ KISA ZAMANDA BİTER”

 

Türkiye’nin, iki ülke arasında yaşanan savaşı bitirmek için arabuluculuk yaptığını söyleyen Gazipaşa Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Hamdi Fidan, “Türkiye’nin yaptığı bu arabuluculuk girişimi bizim için çok önemli. Ülkemizin bu tutumunu destekliyoruz. Umarım savaş en kısa zamanda biter ve her şey yoluna girer” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —