OLAN YİNE ÇİFTÇİYE OLACAK

GÜNDEM 25.02.2022 09:38:06 0
OLAN YİNE ÇİFTÇİYE OLACAK

Gazipaşalı çiftçilerin en büyük iki pazarı olan Rusya ve Ukrayna arasında savaş çıktı. Savaşın, çiftçinin cebini etkileyeceğini söyleyen Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, “Bu savaş, girdi maliyetlerini arttıracak, çiftçi zamlar karşısında ezilecek, savaş devam ederse iki önemli pazarımız kaybolacak. Olan yine çiftçiye, vatandaşa olacak” dedi.

 

Tarım ve turizm sektörünün korktuğu olay gerçek oldu. Antalya turizmi ve Gazipaşa tarımının iki önemli pazarı olan Rusya ve Ukrayna arasında savaş çıktı. Dün sabah saatlerinde Rus ordusunun Ukrayna topraklarına girmesiyle birlikte, dünya ekonomisinde de önemli gelişmeler yaşandı. Altın fiyatları uçtu, Dolar ve Euro yükselişe geçti. Dünyayı sarsan savaş haberi, 2015’te Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizinin ardından Gazipaşalı çiftçilerin yaşadığı zor günleri akıllara getirdi.

 

İKİ ÖNEMLİ PAZARIMIZ SAVAŞA TUTUŞTU

 

Savaşın devam etmesi durumunda Gazipaşalı üreticilerin zarar göreceğini belirten Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, “Rusya ve Ukrayna, Gazipaşa tarımının iki önemli pazarı konumunda. İki ülkenin içinde bulunduğu durum, çiftçilerimizi zor durumda bırakabilir. Baktığımız zaman Gazipaşa, sadece bu iki ülkeye tarım ihracatı yapmıyor. İhracat yapılan çok sayıda ülke var ancak bu iki ülke, tarım sektörünün en önemli iki pazarı olarak dikkat çekiyor” dedi.

 

“DURUM ŞU ANDA DAHA CİDDİ”

 

2015’te yaşanan uçak krizinin çiftçilerimize büyük zarar verdiğini hatırlatan Çelik, “O günleri daha dün gibi hatırlıyoruz. Durum şu anda daha ciddi. Savaşın devam etmesi demek, iki önemli pazarımızı kaybedeceğimiz anlamına gelebilir. Burada ülkemizin izleyeceği yol da çok önemli. Denge politikasını kurmazsak, Rusya ve Ukrayna gibi pazarları tamamen kaybedebiliriz” diye konuştu. 

 

“DEVLETİN BİZE YENİ PAZARLAR BULMASI LAZIM”

 

Devletin, üreticilere pazar bulmasında yardımcı olması gerektiğini belirten Çelik, “Çiftçiler olarak, Rusya ve Ukrayna pazarı bizler için çok önemli. Doğacak kötü sonuçlar karşısında devletin bize yeni pazarlar bulması gerekir. Alternatif pazarlar bulunması durumunda, Rusya ve Ukrayna’ya bağlılığımız da azalır” dedi.

 

“DÖVİZ YÜKSELİR, GİRDİ MALİYETLERİ ARTAR”

 

“Küresel diplomasi ve küresel ekonominin kötü sonuçlarından en çok çiftçiler etkileniyor” diyen Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, “Yaşanan savaşla birlikte, döviz yükselir, girdi maliyetleri artar. Çiftçi zamlar karşısında ezilir. Elektrik, gübre ve mazot, üreticilerimizin belini bükerken, iki önemli pazarımızı oluşturan Rusya ve Ukrayna’yı kaybederiz. Umarım bu çatışma ortamı en kısa zamanda son bulur. Aksi halde üretici zor şartlarda ürettiği ürünleri ihraç etmekte zorlanacak” şeklinde konuştu.


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27