SAĞLIKÇILAR İŞ BIRAKTI!

SAĞLIK 9.02.2022 13:05:36 0
SAĞLIKÇILAR İŞ BIRAKTI!

Genel Sağlık-İş Sendikası üyeleri Gazipaşa’da bir günlük iş bırakma eylemine yaptılar. Acil sağlık durumları dışında dün gün boyunca eylem yapan sendika üyesi sağlıkçılar, Gazipaşa Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptılar. Sendika üyeleri adına basın açıklamasını Genel Sağlık-İş İl Hukuk Sekreteri Musa Karakaş yaptı. Karakaş konuşmasında şunları söyledi: “Sağlık emekçileri siyasi iktidarın ‘zam yaptık, yapacağız, yapıyoruz’ söylemlerinden artık umudu kesmiştir. 20 yılın sonunda sağlık çalışanlarının geldiği nokta açlık, sefalet ve yoksulluktur. Aralık ayında da iktidar tarafından umut balonları patlatılmış, sağlık emekçilerine 2500 TL ile 5000 TL arası zam yapılacağı haberleri en yetkili ağızlar tarafından kameralar önünde defalarca deklare edilmiştir. Müjde manşetleriyle toplumda algı oluşturulmuş, ancak aradan 60 gün geçmesine rağmen, verilen sözlere dair en ufak bir adım dahi atılmamıştır.”

 

İSTİFA ÇAĞRISI

 

Açıklamasına, vaat edilen zamların neden hala yapılmadığını sorarak devam eden Karakaş, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı sözünü yerine getirmediği gerekçesiyle istifaya davet etti. Genel Sağlık-İş İl Hukuk Sekreteri Musa Karakaş, “Siyasi iktidara ve onun ‘atanmış’ Sağlık Bakanına soruyoruz; yapılacağı iddia edilen zamlar nerededir? Ne zaman yapılacaktır? Toplumda oluşturduğunuz algının gereğini neden niçin yerine getirmiyorsunuz? Türkiye Cumhuriyeti’nin Sağlık Bakanlığı gibi kutsal bir makam ver vaadi, oluştur algıyı sonra unuttur gitsin yeri değildir. Türkiye Cumhuriyeti’nin Sağlık Bakanı verdiği sözü yerine getirmekle mükelleftir. Sözünü yerine getiremeyen Sağlık Bakanı derhal affını isteyerek o makamı sözünü güvenilir bir isme devretmek zorundadır” ifadelerini kullandı.

 

“SON BİR YILDA 1400 HEKİM YURT DIŞINA GİTTİ”

 

Sağlık sisteminin çökme noktasına geldiğini kaydeden Karakaş, Türkiye’de çalışma koşullarından dolayı yurt dışına giden hekimlerin garsonluk yapmayı tercih ettiğini kaydetti. Karakaş, “Siyasi iktidarın 20 yıldır izlediği politikaların sonucu olarak yaşadığımız ekonomik kriz, sağlık emekçisini artık yaşayamaz hale getirmiştir. İktidarın yap boz tahtasına çevirdiği, sağlık sistemi çökme noktasındadır; sağlık emekçisi geçinemez, hastalar randevu bulamaz durumdadır. Son bir yılda yaklaşık 1400 hekim yurt dışında, daha cazip imkanlarla çalışmak için istifa etmiştir. Ülkemizde hekimlik yapmak yerine yurt dışında garsonluk yapmayı tercih eden doktor haberleri medyada her geçen gün giderek artan bir şekilde geniş yer bulmaktadır” diye konuştu.

 

“MALZEME EKSİKLİĞİ YAŞANIYOR”

 

Hastanelerdeki ilaç ve malzeme yetersizliği yaşandığına dikkat çeken Karakaş, kaçınılmaz sonun yakın olduğunu ifade etti. Karakaş, “Kamu hastanelerinde ilaç ve sarf malzeme eksikliği yaşanmakta, hastaların ihtiyacı olan tıbbi malzemeler bazı kurumlarda hasta yakınlarınca temin edilmeye çalışılmaktadır. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde, malzeme eksikliği nedeniyle tedaviler ertelenmektedir. Bu gidişat, kaçınılmaz sona doğru yaklaştığımızın göstergesidir. Muayene olacak hekim, hasta takibi yapacak hemşire bulamayacağımız günler çok yakındır” dedi.

 

“EK GÖSTERGE ARTIŞININ GEREĞİ ACİLEN YAPILMALIDIR”

 

Sağlık çalışanlarının taleplerini sıralayan Karakaş, “Siyasi iktidar derhal bu kötü gidişata, ülkenin ve toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak bir çözüm bulmalı, pandemi ve ekonomik krizle ezilen sağlık emekçisinin feryadına kulak vermelidir. Geldiğimiz nokta, taleplerimizin karşılanması, halkımızın sağlığı için ertelenemez bir ihtiyaç oluşmuştur. Uzman hekim ve pratisyen hekimler için vaat edilen ekonomik artışlar hızlıca hayata geçirilmelidir. Ek ödeme ve performans aldatmacasına derhal son verilmeli, tüm sağlık emekçileri için yoksulluk sınırı üzerinde insan onuruna yaraşır tek kalem maaş düzenlemesi gerçekleştirilmelidir. Geçmişte etkili olmak koşuluyla yılda 90 gün yıpranma payı derhal kanunlaştırılmalıdır. Seçim meydanlarında onlarca kez vaat edilen 3600 ek gösterge artışı için gün saymaktan vazgeçilmeli, lisans mezunlarına 3600 ve hekimlere 7200 kademeli ek gösterge artışının gereği acilen yapılmalıdır. Genel Sağlık-İş olarak, TBMM’ye sunduğumuz sağlıkta şiddete etkin mücadele yasa tasarısı kabul edilerek sağlıkta şiddetle mücadele samimiyetle yürütülmelidir” ifadelerini kullandı.

 

“BIÇAK KEMİĞİ GEÇMİŞ, İLİĞE DAYANMIŞ VAZİYETTE”

 

Sağlık emekçilerinin dayanacak gücü kalmadığını söyleyen Karakaş, 1 günlük iş bırakma eyleminin amacını da açıkladı. Karakaş, “Sağlık emekçileri için artık bıçak kemiği geçmiş, iliğe dayanmış vaziyettedir. Gün birlik olma birlikte mücadele etme günüdür. Mücadelemiz haklarımızı alana kadar kararlılıkla sürecektir. Bu bağlamda 8 Şubat 2022 Salı günü(dün) acil sağlık hizmetlerini aksatmamak üzere iş bırakıyoruz. Amacımız haklımızın sağlık hizmetini sekteye uğratmak değil, değersizleştirilen, yok edilmeye çalışılan sağlık sistemimizin, halkımızın parasız sağlık hizmeti alabilmesinin mücadelesidirBiliyoruz ki, halkımız bizim yanımızdadır, biliyoruz ki taleplerimiz toplumun talepleridir. Taleplerimizle eşit, ücretsiz, nitelikli ve ulaşılabilir sağlık hizmetinin mücadelesini veriyoruz. Taleplerimizle sağlık çalışanlarının biraz olsun nefes alabilmesinin mücadelesini veriyoruz. Sağlık hizmeti verenlerin nefes alamadığı çalışma koşullarında halkımızın yaşam hakkının giderek zorlaşacağı, gücümüz yettiğince paylaşmaya ve iktidara duyurmaya çalışıyoruz. Yaşasın özgürlük mücadelemiz, yaşasın Genel Sağlık-İş” şeklinde konuştu.