Akaryakıta ardı ardına yapılan zamlar, Gazipaşa’da üreticilere kontak kapattırdı. İlçeye bağlı Aydıncık Mahallesi’nde tropikal meyve üretimi yapan Hasan Yalçın isimli vatandaş, mazot parasına yetemeyince, topladığı ürünlerin sevkiyatını atıyla yapmaya başladı.
Doların yükselmesiyle birlikte artan tarımsal girdiler doların düşmesiyle gerilemezken, üstüne elektriğe ve akaryakıta yapılan astronomik zamlar üreticinin belini büktü. Girdi maliyetlerinin günden güne artmasından yakınan üreticiler, alternatif çözüm yolları aramaya başladı. Gazipaşa’nın Aydıncık Mahallesi’nde üreticilik yapan Hasan Yalçın, mazota gelen zamların ardından araç kullanmayı bıraktı. Bahçesinden topladığı ürünleri, şehir merkezine getirmek için atını kullanan Yalçın, gelen zamlara sitem etti.
“KAZANDIĞIM PARAYI MAZOTA DÖKMEYECEĞİM”
Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlardan dolayı üreticinin zor günler geçirdiğine dikkat çeken Yalçın, “Aydıncık Mahallesi’nde çiftçilik yapıyorum. Bahçemde ürettiğim avokadoları aracıma yükler, Gazipaşa’ya gelir satardım. Ancak mazota ve benzine gelen zamlar çiftçinin belini büktü. Kontak açmaya korkar hale geldik. Ben de bahçemden topladığım ürünlerimi şehir merkezine at ile taşımaya karar verdim. Bundan sonra ürünlerimi atımla taşıyacağım. 2 kuruş para kazanacağım, onu da mazota dökmeyeceğim” dedi.
“ÇİFTÇİ TOPLADIĞI ÜRÜNÜ AT VE AT ARABASIYLA TAŞIYACAK”
Üretici Yalçın, bahçesinden topladığı avokadoları atıyla Kısaarslan Tropikal isimli iş yerine getirdi. Burada iş yeri sahibi Tahir Kısaarslan ve vatandaşların ilgisini çeken Yalçın, mazot pahalılığından dolayı böyle bir çözüm ürettiğini söyledi. Üreticinin mazot zamlarından dolayı araç kullanmak yerine atıyla ürünlerini taşıdığını söyleyen iş yeri sahibi Kısaarslan, “Gerçekten bu şartlar altında üretim yapmak çok zor. Girdi maliyetleri her gün artıyor. Çiftçiler, elektrik, akaryakıt, gübre ve ilaç parasına yetişmekte zorlanıyor. İlerleyen günlerde bu tarz görüntüler artacak. Artık çiftçi, tarlasından topladığı ürünü, at ve at arabasıyla taşıyacak. Çiftçin üzerindeki yüklerin kaldırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55