YÜKSEL HÜKÜMETE YÜKLENDİ

SİYASET 3.02.2022 09:41:10 0
YÜKSEL HÜKÜMETE YÜKLENDİ

Hükümetin çiftçi üzerinden enflasyon düzeltme çabası içinde olduğunu söyleyen İYİ Partili Yüksel, “Bizim ürünlerimiz alınmazken, satılmazken kılını kıpırdatmayan hükümet, çiftçi üzerinden efelenmeye başladı. Ama bu çiftçi de ilk seçimde bunun da gereğini yapacaktır” dedi.

 

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum üzerinden değerlendirmelerde bulunan İYİ Partili Meclis Üyesi Mehmet Yüksel, Gazipaşalı üreticileri yakından ilgilendiren tarım ürünlerinin ihracatında uygulanacak dönemsel düzenlemeler konusunda yetkilileri göreve davet etti. Elektrik, akaryakıt, tarımsal girdi zamları ve ihracat konularında sert eleştirilerde bulunan Yüksel, hükümeti durumu düzeltecek hamle yapmamakla suçladı.

 

Gazipaşa Belediye Meclisi’nin Şubat ayı toplantısında bir konuşma yapan İYİ Partili Antalya Büyükşehir ve Gazipaşa Belediye Meclisi üyesi Mehmet Yüksel, “Ülkemiz, bu kış şartlarında çok ciddi sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Bir sarmal içerisindeyiz ama vatandaşlarımızın bu sıkıntılarını giderecek bir siyasi hamle maalesef göremiyoruz” dedi. Hükümetin çiftçi üzerinden enflasyon düzeltme çabası içinde olduğunu söyleyen İYİ Partili Yüksel, “Gazipaşa’mızı çok ilgilendiren, hükümetin almış olduğu bir karara değinmek istiyorum. Tarım ürünlerinin ihracatına yönelik kısıtlama kararı geldi. Tarım ürünlerinin ihraç edilebilmesi ile ilgili, Tarım Bakanlığı iznine, bazı ürünler bu kapsama girdi. Bunun içinde domates de var, patlıcan da var, bazı tarım ürünlerimiz de var. Direkt Gazipaşa’yı ilgilendiren konular. Bizim ürünlerimiz alınmazken, satılmazken, bizim ürünlerimiz sokakta alıcı bulamazken kılını kıpırdatmayan hükümet, çiftçi üzerinden enflasyon düzeltmeye soyundu, çiftçi üzerinden efelenmeye başladı. Ama bu çiftçi de ilk seçimde bunun da gereğini yapacaktır diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“YENİ DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR”

 

Yılbaşı itibari ile kademeli olarak yapılan elektrik zamlarının, sulama abonelerine ilişkin bir düzenleme yapılmadan üreticiye de uygulanması halinde, muz üreticisinin üretim yapamaz hale geleceğini söyleyen İYİ Partili Yüksel, “Yine çiftçilerimizle ilgili ve vatandaşlarımızı direkt ilgilendiren bir elektik problemi var. Gazipaşa’yı çok ilgilendiriyor bu problem. Sadece evlerimizde kullandığımız elektriklerin ötesinde, sulama suyu ile ilgili elektrik faturalarımızla mayıs ayından itibaren yüzleşeceğiz. Ve şimdiden bütün Ak Parti camiasına, İYİ Parti olarak çağrıda bulunuyoruz. Özellikle sulama aboneleriyle ilgili yeni bir düzenlemeye acilen ihtiyaç vardır. Eğer bu sulama abonelerinin elektrikleri ile ilgili fiyatlandırma bu şekilde giderse, muz üreticisi vatandaşlarımız önümüzdeki yıl yılbaşından sonraki süreçte muz üretimi yapamamakla karşı karşıya kalabilir” diye konuştu.

 

“HİÇKİMSE SESİNİ ÇIKARMIYOR”

 

İthal muz marketlerde 30 liraya satılırken, yerli muzun üreticiden 5 liraya alındığına dikkat çeken İYİ Partili Yüksel, yetkilileri bir an önce önlem almaya davet etti. Yüksel, “Ziraat Odası Başkanımı, ilçedeki tarımla ilgili dernekleri, STK’ları, bütün siyasi partileri, özellikle iktidar erki olan Ak Parti’yi göreve davet ediyorum. Herkesin bu konu ile ilgili gündem oluşturması, bir tavır alması gerekiyor. Eğer biz bunu başaramazsak, önümüzdeki yıl Gazipaşa ile özdeşleşmiş olan açık alanda üretilen muz üretimi bitme noktasındadır. Acilen önlem alınmalıdır. Muz ithalatı ile ilgili kimse sesini çıkarmıyor. Markette 28-30 liraya ithal muzu sattırıyorlar, bunun önü açılıyor. Ama yerli üreticinin malını 3.50-4 liraya, 5 liraya satamıyoruz. Bu bir travmadır. İktidar erkinin çok acilen, Tarım Bakanlığı’nın çok acilen bu süreçle ilgili inisiyatif alması gerekiyor. Tarım Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde, Cumhurbaşkanı makamı; tarım ürünlerinin ihracatlarına yönelik kısıtlama yerine, tarım ürünlerinin ithalatına yönelik kısıtlamaları gündeme getirmesi gerekiyor. Bugün kuru fasulyeyi ve diğer kuru gıdaları, samana varıncaya kadar ithal eden bir ülke konumundayız. Hiç kimse sesini çıkarmıyor, ama aynı hükümet ‘Çiftçi üzerinden nasıl enflasyon düşürürüz?’ bunun hesabını yapıyor” ifadelerini kullandı.

 

“BU MİLLETE BU ZAMLARI REVA GÖREMEZSİNİZ”

 

Döviz kurundaki gerilemelerin, tarımsal girdi fiyatlarına yansımadığını söyleyen İYİ Partili Yüksel, akaryakıt fiyatlarına gelen zamlarla ilgili de sert eleştirilerde bulundu. Yüksel, “Bunun yanında dövizdeki gerileme karşılığında, gübre fiyatlarında gerileme yok. Aynı fiyatlar uygulanmaya devam etmektedir. Tarım girdilerinde, ilaçlarında gerileme yok. Aynı fiyatlar artarak devam ediyor. Ama bizim ürünlerimizdeki fiyatlar düşük. Bunu karşılamamaktadır. Ve buna ilaveten bir travma daha yaşıyor bu millet. Bu millete bunu reva görenleri, burada Gazipaşa halkı önünde ben kınıyorum. Utanıyorum petrol istasyonundan akaryakıt alırken. Buraya gelmeden önce fiyatları aldım. Motorin 14.55 TL, benzin 14.34 TL, LPG 9.30 TL. Gelen bilgiye göre, motorine 32 kuruş zam, benzine 39 kuruş zam gelecek. Bu da ne demek oluyor, 15-16 lira bandını mazot bulacak, 1-16 lira bandını benzin bulacak. Ben arabamın deposunu 780 TL’ye doldurdum önceki akşam. Bu garibanın aylık geçimi ile ilgili bir paradır. Bu millete bu zamları reva göremezsiniz” dedi.

 

“FATURA OKUMALARI 35 GÜNE ÇIKARILMIŞ”

 

Elektrik zamlarına yapılan son düzenlemenin yetersiz olduğunu açıklayan Yüksel, bir ailenin aylık ortalama 500 kilovat elektrik kullandığını kaydetti. Bunun yanından son elektrik zamlarının ardından, sayaç okuma süresinin uzadığını söyleyen İYİ Partili Yüksel, “Elektrikle ilgili kademeli fiyat artışı dediler, sonra yeni bir düzenleme yapıldı. 150 kilovat kadar kademeli olarak fiyat uygulaması vardı. 150’den sonra yüzde 127’lik fiyat tarifesi uygulanıyordu. 150 kilovata kadar yüzde 50 zam uygulanıyordu. Son düzenlemeyle kota 210 kilovata çıktı. Ama Elektrik Mühendisleri Odası’nın açıklamasına göre, 4 kişilik en asgari bir ailenin kullanabileceği elektrik 230 kilovat olduğu açıklandı. Faturaları sorgulattık çevremizde, ortalama kullanımda 500 kilovatın altında olmadığını gördük. Bu söylediğiniz rakamlar konutlar için. Artı bir nokta daha var. 20 veya 25 günde, en fazla 30 günde fatura okumaları yapılıyordu daha önce, ama bu fatura okumaları zamlardan sonra 35 güne çıkarılmış. O 5 günlük sarfiyatı da düşünürseniz, bu 210 kilovatlık kademeli artış da oradan geçecektir” diye konuştu.

 

“ÇÖZÜM İYİLEŞTİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEMDİR”

 

Ülkenin içinde bulunduğu durumun sebebinin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olduğunu söyleyen Yüksel, “Zor bir süreç yaşıyoruz. Bu sürecin bir tek çözümü var. Artık Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bu ülkede çökmüştür, uygulanamaz. Çözüm, iyileştirilmiş Parlamenter Sistemdir.  Bununla ilgili 6 tane siyasi partinin genel başkanlarının hazırlamış olduğu bir metin var. Bu metni genel başkanlarımız birkaç gün içinde açıklayacak. Meral Akşener’in Covid-19 rahatsızlığı olmasaydı belki bu günlere açıklanacaktı. Onun da müjdesini vereyim. Parlamenter Sistem’e dönüşle ilgili yol haritasını 6 tane siyasi parti genel başkanı aynı masa etrafına oturacaklar. Türk halkına bunu deklare edeceklerdir. Önümüzdeki ilk Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra, Türkiye’deki yönetim modelinin nasıl olacağı ile ilgili bütün vatandaşlarımızın da bu açıklamayı takip etmelerini istiyorum” şeklinde konuştu.