ÇİLEK ÜRETİMİ AZALDI

YEREL 1.02.2022 09:45:30 0
ÇİLEK ÜRETİMİ AZALDI

Türkiye'nin çilek üretiminde önemli bir yeri olan Gazipaşa’da, yaz ve kış mevsiminde seralarda çilek üretimi yapılıyor. Tadı ve kendine has kokusu ile herkesi cezbeden çilek, fiyatıyla da üreticisinin yüzünü güldürüyor.  Gazipaşa’da son yılarda artan tropikal meyve üretimi, çilek üretiminin azalmasına neden oldu. Gazipaşalı üreticiler, maliyeti ve işçiliği zor olan çilek yerine bakımı daha kolay olan tropikal meyve üretimine yöneldi. Gazipaşa’da şu anda örtü altında üretilen çileğin kilosu ise 30 liradan satılıyor.

 

25 BİN 500 ÇİLEK ÜRETTİK

 

Gazipaşa’da 2020 yılında 7 bin 2250 dekar alanda 28 bin 500 ton çilek üretimi yapıldı. 2021 yılında ise hem üretim alanı hem de üretim miktarında azalma olduğu görüldü.  Gazipaşa’da 2021 yılında 6 bin 475 dekar alanda 25 bin 500 ton çilek üretildi. İlçede bir önceki yıla göre çilek üretimi yüzde 10,52 azaldı.  Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, “Gazipaşa’nın önemli üretim kalemlerinden birisi olan çilekte, üretim miktarı bir önceki yıla göre azaldı. Buna rağmen elde edilen rekolte25 bin 500 tona ulaştı” dedi.

 

BAKIMI VE İŞÇİLİĞİ ZOR

 

Çilek üretiminin maliyeti ve işçiliğinin zor olduğunu söyleyen Çelik, “Çilek üretiminin maliyeti ve işçiliği çok zor. Alçak plastik tünellerde üretimi yapıldığı için bakımı ve işçiliği de zor oluyor. Bu yüzden üreticilerimizin birçoğu işçi bulmakta zorluk çekiyor. Bu yüzden üreticilerimizin bir kısmı, bakımı ve yetiştirmesi daha kolay olan tropikal meyvelere yöneldi.  Belli bir miktarda azalma olsa da çilek üretiminde Gazipaşa olarak hala söz sahibiyiz” şeklinde konuştu.