ÜRETİCİYİ BİTİRECEK KARAR

GÜNDEM 31.01.2022 09:46:33 0
ÜRETİCİYİ BİTİRECEK KARAR

Resmî Gazete’de yayınlanan tebliğ ile birçok tarım ürününün ihracat düzenlemesi Tarım ve Orman Bakanlığına verildi. Tarımsal girdi maliyetleri altında ezilen çiftçi, ihracat kısıtlaması ile karşı karşıya kalırken, Ziraat Mühendisi Hidayet Bilgiç, “Bu karar, zor durumda olan üreticileri perişan edecek. İhracat kısıtlaması hem üreticiyi hem de üretimi bitirir” dedi.

 

TARIMSAL girdi maliyetleri altında ezilen çiftçi, ihracat kısıtlaması ile karşı karşıya kaldı. Resmî Gazete’de yayınlanan tebliğ ile 20 tarım üründe dönemsel ihracat düzenlemesi Tarım ve Orman Bakanlığına verildi. Tebliğe göre Tarım ve Orman Bakanlığı, gerektiğinde patates, domates, kuru soğan, sarımsak, fasulye, patlıcan, sivri biber, zeytinler, kırmızı mercimek, portakal, mandarin, limon, karpuz, elma ve zeytinyağı ihracatında dönemsel düzenleme yapmaya yetkili kılındı. Söz konusu tebliğ, sektör paydaşlarınca tarım ürünlerine ihracat yasağı ya da kısıtlaması getirilebileceği şeklinde yorumlandı ve kaygı ile karşılandı.

 

“BU KARAR ÜRETİCİLERİ PERİŞAN EDECEK”

 

Ziraat Mühendisi Hidayet Bilgiç, Resmî Gazete’de yayınlanan tebliğ hakkında konuştu. Yapılması ön görülen ihracat yasağının çiftçiye darbe vuracağını dile getiren Bilgiç, “Bu karar zaten zor durumda olan üreticileri daha da perişan edecek. Son bir yılda girdi maliyetleri en az 2 kat arttı. Elektrik 3 kat, gübre 3-5 kat arasında, tarımsal ilaçlar en az 2 kat arttı. Son günlerde şiddetli soğukların olmasıyla neredeyse çiftçiler her gece seralarını ısıtmak zorunda kaldı. Kömür fiyatları da geçen yıla göre 2 kat arttığını düşünürsek çiftçinin girdi maliyetleri epey artmış oldu. Çitçinin bu soğuk kış günlerinde ürettiği ürünlerin rekoltesi azaldı. Neredeyse yarıya düştü. Arz – talep dengesi değiştiği için ürünlerin fiyatı artıyor gibi gözükse de verim azalmasından dolayı çiftçi çok para kazanamamaktadır. Rusya ve Avrupa pazarına yapılan ihracat neticesinde fiyatlar da biraz kıpırdamaktadır. Tabii ki döviz kurlarındaki artış da fiyatları arttırması yönünde etkilemektedir” dedi.

 

“HEM ÜRETİCİYİ HEM DE ÜRETİMİ BİTİRİR”

 

İhracat kısıtlamasının üreticiyi bitireceğine vurgu yapan Bilgiç, “Yaz aylarında soğan tarlada kaldı. Kış aylarında ise limon ağacın başında kaldı. Çünkü yeteri kadar ihracat pazarı bulunmadı. Böyle olunca da çiftçi ürününü satamadı ve bırakın kar etmeyi masrafını bile alamadı. İhracat kısıtlaması sonucu belki fiyatları düşürür ama çiftçi zarar eder ve üretim yapamaz hale gelir. Limon ve soğanda bu durumu açık ve net bir şekilde gördük. Sebze ve meyve fiyatlarını düşürmenin yolu ihracat kısıtlaması olamaz. Fiyatların yolu girdi maliyetlerini düşürmektir. Elektrik, mazot, gübre, ilaç gibi temel girdilerin fiyatlarını düşürmektir. Lojistik maliyetlerini azaltmaktır. Aracı sayısını minimuma indirgemektir. Tam çiftçi para kazanacağı zaman ihracat kısıtlaması hem üreticiyi hem de üretimi bitirir” şeklinde konuştu.


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27