Tarih: 31.01.2022 09:37

KOCAGÖZ’DEN ÖĞRENCİLERE DAVET

Facebook Twitter Linked-in

Mesleki Eğitim Kanunu’nda yapılan değişiklikler ile mesleki eğitim merkezlerine olan ilgi gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Usta-çırak döneminin yeniden canlanmasına ve istihdamın arttırılmasına yönelik düzenlemeler hakkında bilgi veren Gazipaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Kocagöz, mesleki eğitim merkezlerinin kayıt şartları ve öğrencilere sağladığı avantajlar hakkında bilgi verdi.

 

Nitelikli iş gücü ihtiyacı çerçevesinde öğrencilerin; ilgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerinin ortaya çıkarılması, başarılı ve mutlu olabilecekleri bir mesleği seçmeleri için meslekler hakkında bilgilendirilmeleri, eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ve insan kaynağının geliştirilmesi açısından büyük önem arz eden mesleki eğitim merkezleri, meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalarını sürdürüyor. 2021 yılı aralık ayı sonunda 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan değişiklikler sayesinde meslek eğitim merkezlerine ilgi arttı. Gazipaşa’da da çırak sorununa deva olan düzenlemeler hakkında konuşan Gazipaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Kocagöz, her alanda yaşanan çırak sorunun azaldığını söyledi.

 

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNE KİMLER BAŞVURABİLİR?

 

Mesleki eğitim merkezlerine başvuru şartları hakkında açıklamalarda bulunan Müdür Kocagöz,” Mesleki eğitim merkezi öğrencileri haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün işletmelerde pratik eğitim alır. Bu doğrultuda mesleki eğitim merkezlerine; en az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirenler, sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olanlar yaş sınırı olmaksızın, yıl sonuna kadar, kaydolacağı meslek dalı ile ilgili bir iş yeriyle sözleşme imzalayarak mesleki eğitim merkezine başvuruda bulunabilir” ifadelerini kullandı.

 

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNE NASIL BAŞVURULABİLİR?

 

Mesleki eğitim merkezlerine başvuru yöntemi hakkında bilgi veren Müdür Kocagöz, “Başvuru şartlarını taşıyan, mevcutta bir işletmede çalışan veya işletmede çalışmayıp mesleki eğitim almak isteyen adaylar kimlik bilgileriyle birlikte en yakın mesleki eğitim merkezine veya mesleki ve teknik Anadolu lisesine bizzat müracaat edebilir. Herhangi bir işletmede çalışmayanlar ise mesleki eğitim merkezleri tarafından meslek seçimi ve işletme bulma konusunda rehberlik ve yönlendirme hizmeti alabilirler. Mesleki eğitim merkezine kayıt; okul, işletme ve öğrenci, veli arasında ‘işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin’ imzalanmasıyla başlar ve öğrenciler e-MESEM sistemine okul tarafından kaydedilir. Öğrenci kaydolduğu andan itibaren meslek hastalıkları, iş kazalarına karşı sigortası ile maaşı başlar, öğrenim süresi boyunca devam eder” diye konuştu.

 

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNE BAŞVURU SÜRECİ VE AŞAMALARI

 

Müdür Kocagöz sözlerini, “Mesleki eğitim merkezleri tüm illerde bulunmaktadır. En az ortaokul mezunu olan adaylar mesleki eğitim merkezlerine yıl boyunca kayıt yaptırabilir. 181 farklı dalda başvuru yapılabilmektedir. Kayıt yaptıran öğrenicilere haftada 1 gün okulda teorik, 4 gün ise işletmelerde beceri eğitimi verilmektedir. Çıraklık eğitimi 3 yıl, kalfalık eğitimi 1 yıl sürmektedir. Mesleki eğitim merkezine devam eden 9,10 ve 11. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az %30'unu, 12. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az yarısı kadar maaş alırlar. Mesleki eğitim merkezi mezunları ‘Ustalık Belgesi’ ile ‘Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması’ alarak kendi iş yerlerini açabilirler. Ustalık belgesine sahip olanlar çırak öğrenci istihdamı için ‘İş pedagojisi eğitimi’ ile ‘Usta Öğretici’ belgesine sahip olurlar” diye sürdürdü.

 

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ NE GİBİ AVANTAJLAR SAĞLIYOR?

 

Son olarak mesleki eğitim merkezlerinin sağladığı avantajlardan bahseden İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Kocagöz, öğrencilere ilgi ve becerileri doğrultusundaki alanlarda mesleki eğitim merkezlerine kayıt yaptırma çağrısında bulundu. Müdür Kocagöz,” Mesleki eğitim merkezleri, 33 alan ve 181 farklı dalda mesleki eğitim imkânı, ortaokulu bitirenlere zorunlu lise eğitimini mesleki eğitim merkezlerinde tamamlayabilme fırsatı, 9. sınıftan itibaren iş kazaları, meslek hastalıklarına karşı sigorta, 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine asgari ücretin en az yüzde 30'u, 12. sınıftaki kalfalara asgari ücretin en az yarısı kadar maaş imkânı, ustalık belgesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması ve kendi iş yerini açma fırsatı ve ayrıca öğrencinin mezun olduğu alanda yüzde 88 istihdam sağlıyor. İlçemizde de usta-çırak sorunun çözülmesi ve öğrencilerin yetenekleri doğrultusunda erken çağda pratik eğitim alması açısından önemli yeri olan mesleki eğitim merkezlerine tüm öğrencilerimizi bekliyoruz” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —