ÇIRAK SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

GÜNDEM 27.01.2022 10:53:17 0
ÇIRAK SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Gazipaşa Sanayiciler Kooperatifi Başkanı Sönmez, devlet desteğiyle sanayide çırak sorununun yüzde 50 azaldığını söyledi.

 

Küçük işletmelerde eleman yetiştirmede önemli yeri olan ‘usta-çırak’ dönemi yeniden canlanıyor. Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim görenlerin ücretlerininkamu tarafından karşılanmasıyla, işveren üzerindeki yükler hafifledi. Gazipaşa Sanayiciler Kooperatifi Başkanı Mevlüt Sönmez, yeni düzenleme ile sanayi içerisindeki çırak sorunun yüzde 50 oranında azaldığını kaydetti.

 

Mesleki eğitim stajına devlet katkısını da içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Birinci değişikliğe göre, mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrencilerin her ay aldıkları asgari ücretin üçte biri kadar ücretin tamamı, devlet tarafından ödenmeye başladı. İkinci değişiklikle 3. sınıf sonunda kalfa olan öğrencilerin aldıkları ücret, asgari ücretin üçte birinden asgari ücretin yarısına yükseltildi. Bu ücretin tamamı da devlet tarafından ödeniyor. Üçüncü değişiklikle ise ustalık yeterliliği kazanmış olanlar, mesleklerinde en az on yıl çalıştıklarını belgelemeleri durumunda Bakanlık tarafından açılan İş Pedagoji Kursu Sınavı'na doğrudan katılabilecek ve başarılı olanlara usta öğreticilik belgesi veriliyor.

 

ÇIRAK SORUNU YÜZDE 50 AZALDI

 

Ekonomi reform programı kapsamındaki düzenlemelerle, mesleki eğitim merkezlerini gençler için daha cazip kılmak amacıyla, kalfalık döneminde alınan ücretlerde iyileştirmeye gidildi. Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrencilerin ücretleri kamu tarafından karşılanmasıyla işveren üzerindeki yükler hafifledi. Çırak ve öğrencilerin aylık kazanç tutarları 1 Ocak ile 31 Aralık arasında aylık 1200 lirayı buluyor. Yapılan düzenlemelerle Gazipaşa Sanayi Sitesi’nde yaşanan çırak sorunun yüzde 50 oranında azaldığını söyleyen Gazipaşa Sanayiciler Kooperatifi Başkanı Mevlüt Sönmez, “Bu düzenleme ile çırak problemimiz eskisine nazaran yüzde 50 azaldı. Her alanda çırak problemi yaşıyorduk. Şu anda ortaokul mezunu çıraklar, haftada 1 gün Çıraklık Eğitim Merkezi’ne okula gidiyor. Hem eğitimlerini alıyorlar hem de iş öğreniyorlar. İşveren ve çırak için büyük öneme sahip olan düzenleme sayesinde uzun yıllardır yaşadığımız çırak sorunu azalmaya başladı.  Böylelikle genç işsizliğin azaltılmasında çok önemli fırsatlar ortaya çıkmış oldu. İş gücü piyasasında aranan elemanın bulunamaması diye bir mazeretin geçerliliği artık kalmadı” şeklinde konuştu.


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27