TROPİKAL ÜRÜNLERİ SOĞUK VURDU

YEREL 25.01.2022 09:38:12 0
TROPİKAL ÜRÜNLERİ SOĞUK VURDU

Gazipaşa’da etkili olan soğuk hava, ilçenin önemli gelir kaynaklarından olan muz ve avokado ağaçlarını vurdu. Soğuktan yanan muz ve avokado fidanları, üreticilerin zarar etmesine neden oldu. Gazipaşa Ziraat Başkanı Yusuf Çelik, muz ve avokado üreticilerinin soğuk havalar karşısında yapması gerekenleri anlattı.

 

Gazipaşa’da yaklaşık 1 haftadır soğuk hava etkisini gösteriyor. Soğuk hava nedeniyle gece saatlerinde sıcaklıklar sıfırın altında 5 derecelere kadar düşerken, kırsal mahallelerde etkili olan kar yağışı önceki gece ilçe merkezine de sulu kar olarak düştü. Günlerdir süregelen soğuk hava nedeniyle, önemli örtü altı üretim merkezlerinden biri olan Gazipaşa’da üreticiler, seralarındaki ürünlerin zarar görmemesi için don nöbeti tutuyor. Seralardaki turfanda sebzeler, geceleri düşen sıcaklıklardan soba yakılarak korunurken, açıkta bulunan bahçelerdeki ürünler soğuk havaya teslim oldu. Son yıllarda ilçede üretimi yaygınlaşan tropikal meyveler de soğuk havadan nasibini aldı. Özellikle iç kesimlerde bulunan muz ve avokado ağacı yapraklarının soğuk hava nedeniyle sarardığı görüldü. Muz ve avokadoların soğuk hava nedeniyle donması üreticilere milyonlarca lira zarar ettirdi.

 

“HAVAYA ALDANILDI EKİM YAPILDI”

 

İç kesimlerdeki muz ve avokado ağaçlarının soğuktan donmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, ürünleri soğuk havadan zarar gören üreticilere geçmiş olsun dileklerini iletti.  Son yıllarda kış aylarının sert geçmediğini dile getiren Çelik, üreticilerin bu duruma aldanarak iç kesimlere muz ve avokado ektiklerini söyledi. Soğuğa dayanıklı olmayan bu ürünlerin çetin kış şartlarında zarar gördüğünü belirten Oda Başkanı Yusuf Çelik, “İlçemizde muz ve avokado olmak üzere tropikal meyve üretiminde gözle görülür bir artış var. Tropikal ürünler sıcağı seven ürünlerdir, bu yüzden sahil kesimlerde üretimi yapılması daha uygun. Ancak ilçemizde son 5-6 yıldır kış aylarının yumuşak geçmesi ile iç kesimlerde de muz ve avokado üretimine başlandı. Üreticilerimiz son yıllardaki havalara aldanarak iç kesimlere ekim yaptı. Böyle bir sonuçla karşılaşmak istemezdik.  Her ürünün üretimine uygun ortam seçersek bizim için daha sağlıklı olacaktır” dedi.

 

TROPİKAL ÜRÜNLERİ NASIL KORUMALIYIZ?

 

İç kesimlerde muz ve avokado bahçesi bulunan üreticilere önerilerde bulunan Ziraat Odası Başkanı Çelik, “Daha büyük zararla karşı karşıya kalmamak için iç kesimlerde muz ve avokado bahçesi bulunanlar, eğer serada muzumuz varsa soba yakabiliriz. Ya da avokado ağaçlarımızı şeffaflık olarak da bilinen donma kalkanı ile soğuk havadan koruyabiliriz. Avokado türlerine göre farklı derece soğukluklara dayanabilmektedir. Eğer avokado üretimi yapacaksak yerimizin ve türümüzün uygunluğuna da dikkat etmeliyiz” şeklinde konuştu.