MUZ ÜRETİCİSİ SIKINTIDA

GÜNDEM 20.01.2022 09:43:45 0
MUZ ÜRETİCİSİ SIKINTIDA

Gazipaşa’nın Zeytinada, Güney, Muzkent, Beyrebucak, Macar mahalleleri başta olmak üzere birçok bölgede yetiştirilen yerli muzun fiyatı 4,20 TL’den alıcı buluyor.  Bir umutla muz fiyatlarının yükselmesini bekleyen üreticiler, bir türlü umduklarını bulamadı.  Aylardır 4 liranın üstüne çıkmayan yerli muz fiyatları nedeniyle üreticiler, maliyetlerini dahi karşılayamaz hale geldi. Girdi maliyetleri, elektrik, sulama giderlerinin artması da muz üreticilerini daha da zora soktu.

 

ÜRETİM FAZLALIĞI VAR

 

Gazipaşa’da örtü altı ve açık alanda olmak üzere toplamda 17 bin 200 dekar alanda muz üretimi yapılıyor. Gazipaşa’daki muz üreticilerinin sıkıntılarını Antalya’da gerçekleştirilen toplantıda yetkililere ileten Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, muz üreticisinin elektrik fiyatları nedeniyle ürünlerini sulayamayacak hale geleceğini söyledi. Çelik, “Artan elektrik fiyatlarından dolayı Zeytinada, Muzkent ve Güney mahallelerinde üreticiler, muzlarını sulayamayacak vaziyete gelecek. Muz şuanda 4,20 lira. Üretim fazlalığı var, 40 yıldır bu işe kendini adamış çiftçimiz,  bundan dolayı mağdur durumdalar. Bundan sonraki süreçte muz üretimi belirli bir plana göre yapılmalı, elektrik fiyatlarına düzenleme getirilmeli ve çiftçi Bağ-Kur’unda talep ettiğimiz değişim yapılmalı” dedi.

 

“İTHAL MUZA KOTA GELMELİ”

 

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) sevilen ismi Diş Hekimi Murat Özçelik de sosyal medya hesabından muz üreticilerinin sorunlarına ilişkin paylaşımda bulundu.  Fiyatların denetlenmesi gerektiğine değinen Özçelik, “Gazipaşa, Alanya ve Anamur muz üretimde yıllardır başı çekiyor. Manavgat ve Serik özellikle sera muz üretiminde yeni parlayan ilçeler. Muz 4.20 TL. Muz üreticisi bu fiyatlarla zararda. Biran önce; Devlet destekli sera kredisi iptal edilmeli, ithal muza kota gelmeli, gübre ve ilaç desteği verilmeli, tarımsal enerjide indirim ya da ÖTV-KDV kaldırılmalı, çiftçi Bağ-Kur’unda indirime gidilmeli, zincir marketlerin tekeline bırakılmamalı, tüketiciye kolay ulaşması için marketlerdeki fiyatlar denetlenmelidir” şeklinde konuştu. 


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27