KÖSE’DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

GÜNDEM 14.01.2022 14:29:00 0
KÖSE’DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Gazipaşa Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın Başkan Adayı Mustafa Köse, çok önemli açıklamalarda bulundu. Çok konuşulan iddialara açıklık getiren Köse, projeleri hakkında da bilgiler verdi.

 

Gazipaşa Esnaf ve Sanatkârlar Odası, yarın yeni başkanını belirlemek için sandık başına gidiyor. Seçimin iddialı adayı Mustafa Köse ve yönetimi, birbirinden önemli projeleriyle dikkat çekiyor. Gazetemize röportaj konuğu olan Başkan Adayı Mustafa Köse, hem eleştirilere açıklık getirdi, hem de yeni dönemde yapmayı planladığı projelerini kamuoyu ile paylaştı. İşte, seçime sayılı saatler kala, sandığa gidecek her esnafın okuması gereken o röportaj…

 

-2014-2018 yılları arasında Gazipaşa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı olarak görev yaptınız. Yeniden bu göreve neden talip oldunuz?

 

Gazipaşa esnafı, bugün itibariyle sayısı 1800’e ulaşan dev bir aile. İlçe ekonomisini ayakta tutan en büyük lokomotif güç… 25 yıldır ferdi olmaktan büyük bir onur duyduğum bu büyük ve güçlü aileye, borcumuzu ödemek, esnaf kardeşlerimize katkı sunmak, yarım kalan projelerimizi tamamlamak, yeni projeler üretmek amacıyla ben ve arkadaşlarım bir kez daha bu kutlu yola çıktık.

 

-Esnafa ne vaat ediyorsunuz, projeleriniz nelerdir?

 

Amacımız Gazipaşa’nın en önemli sivil toplum kuruluşu olan Gazipaşa Esnaf Odası’nı, sadece esnaftan aidat toplayan bir oda olmaktan çıkarıp, esnafın her zaman yanında olan, projeleriyle, çalışmalarıyla esnafa katkı sunan bir kurum yapmak. Bununla birlikte bu topraklardan ekmek yiyen, geleceğini bu topraklarda gören esnaflar olarak ilçemizin geleceğine yön veren tüm kararlarda görüş beyan eden, duruş sergileyen bir esnaf odası oluşturmayı hedeflemekteyiz. 2 bin yıllık ahilik geleneğine sahip kültürümüzden aldığımız güçle bu hedefimize ulaşacağımızdan zerre kadar şüphemiz yok.

 

Kısaca projelerimizden bahsetmek gerekirse;

 

1-İlçemizde bulunan bankalarla görüşerek esnaflarımıza düşük faizli kredi imkanı sağlayacağız.

2-Esnafımızın sevinçli ve hüzünlü günlerinde SMS ile değil, bizzat yanlarında olacağız.

3- Her üyemizin sorunlarıyla bire bir ilgilenip, sorunlarına çözüm üreteceğiz.

4- Esnafımızın karşısına çıkabilecek her türlü olumsuz durumda, anlaşma sağlayacağımız hukuk bürosu üzerinden ücretsiz danışmanlık ve dilekçe hizmeti vereceğiz.

5- Üyelerimize akaryakıt, özel okullar, sürücü kursları ve özel hastaneler ile yapacağımız anlaşma ile indirim sağlayacağız. 

6- Temeli 12. yüzyılda atılmış, esnafımızın yaşam kültürü olmuş ahilik kavramını anlatarak esnaflar arasındaki sosyal barışı sağlayacağız.

7- Türkiye genelinde yapılan fuarlara esnafımızın katılımını sağlayacağız.

8- Başlatmış olduğumuz indirim günlerini fuar havasında devam ettireceğiz.

9- Meslek lisesi ile görüşüp ilçemizde eksikliği görülen çırak sorununun çözümü noktasında girişimlerde bulunacağız.

10- Belediyemizin düzenlemiş olduğu etkinliklerde (Festival, fuar ve yayla şenliği) esnafımızın ücretlerini oda yönetimi olarak ödeyeceğiz.

11- Çeşitli nedenlerden dolayı ekonomik sıkıntı içinde olan esnaflarımıza maddi ve manevi destekte bulunacağız.

12- İş-kur ofisinin ilçemize gelmesi için girişimlerde bulunacağız.

13- Halk Eğitim Müdürlüğü ile görüşerek yabancı dil kursları açacağız.

14-Esnafımızın en büyük sorunu olan otopark sorununu, ilgili mercilerle görüşerek çözüme kavuşturacağız.

15- Görevde olduğumuz süre içerisinde Gazipaşa’mızı ve esnafımızı gerek ilçemizde, gerek ilçe dışından en iyi şekilde temsil etmek ve sorunlarını ilgili mercilere ulaştırmak için var gücümüzle çalışacağız.

16- Gazipaşa’mızın tanıtımıyla ilgili olarak kitapçık, tanıtım filmi, web sayfası gibi materyaller hazırlayarak ilçemizin tanıtımına katkı sağlayacağız.

 

-Yönetim kadronuzu hangi kriterlere göre belirlediniz?

 

Her kesimden esnafımızı kucaklayabilecek, farklı meslek gruplarına ait, enerjisiyle, bilgi ve tecrübesiyle bizlerin çalışmalarına katkı sunabilecek arkadaşlarımıza kadromuzda yer verdik. Odamızı el birliği ile daha ileri bir noktaya taşıyacağımıza yürekten inanıyoruz.

 

-Esnaflar arasında Esnaf Odası’nın aidat almaktan öte bir iş yapmadığı yönünde eleştiriler var. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

 

Maalesef bu yönde bir algı esnafımız arasında oluşmuş durumda. Bunun biz de farkındayız. Bu algının oluşmuş olmasında ne yazık ki geçmiş yönetimlerin katkısı büyük. İlçemizin en büyük sivil toplum kuruluşu olan esnaf odasının, projelerive çalışmalarıyla esnafa katkı sunması gerekirken ne yazık ki vasat yönetim anlayışları nedeniyle bu algı oluşmuş durumda. Yönetime talip olmamızdaki en büyük amaç da bu algıyı yıkmak. Projelerimiz ve hizmetlerimizle esnaf odasını, esnafın yanında, aktif çalışan ve üyelerine ciddi katkılar sunan bir oda haline getireceğimize inanıyoruz.

 

-Görevi teslim aldığınız ve teslim ettiğiniz dönemde odanın bütçesi ne durumdaydı?

 

2014 yılında göreve geldiğimizde Esnaf Odası’nı 61 bin 472 TL borç ile devraldık. 4 yıllık görev süremizi tamamladıktan sonra ise görevimizi 90 bin 356 TL borç ile devrettik. Yönetim ve Denetim Kurulu’nun son üç aylık alacaklarını da (28 bin TL) odamıza bağışladık. Bu farkı da şöyle açıklamamız mümkün. Oda geliri sabit kalırken, personel giderleri başta olmak üzere gider kalemlerindeki artış aradaki bu farkı oluşturdu.

 

-Kamuoyunda görev yaptığınız dönemle ilgili çeşitli eleştiriler ve iddialar var. Bunlar hakkında neler söylemek istersiniz?

 

Propaganda sürecinde, sahada yaptığımız ziyaretler ve görüşmeler esnasında bizim de kulağımıza bazı aslı astarı olmayan söylemler geldi. Bunları tabi ki üzüntü ile karşıladık. Bu vesileyle bizlere ulaşan iddialara açıklık getirmek istiyorum.

 

ASILSIZ İDDİA 1: SGK Bürosunu kaldıracakmışız

 

Göreve geldiğimizde, Esnaf Odası’nın altında hizmet veren SGK Bürosunu kaldıracağımız iddiası tamamen asılsızdır ve karalamadan ibarettir. Aklı başında hiçbir yönetici, ilçe halkına ve esnafına hizmet eden bir kurumu kapatma gafletine düşmez.

 

ASILSIZ İDDİA 2: Kafecileri yetkili kurumlara şikayet etmişiz

 

Kafeciler ve kıraathaneciler pandemi döneminde en fazla zarar gören esnaf gruplarındandır. Kıraathaneleri kayırarak kafecilerişikayet ettiğimiz yönündeki iddialar tamamen asılsızdır. Her iki meslek grubu da bizim için önemlidir ve mesafemiz eşittir.

 

ASILSIZ İDDİA 3: Oda personelini işten çıkaracakmışız

 

Bu asılsız iddia ile 8 yıl önce de karşılaştık ama göreve geldiğimizde mevcut personelle görevimize devam ettik. Esnafımızın desteğiyle bir kez daha göreve gelirsek hiçbir çalışanımızın ekmeğiyle oynamayacağımızı buradan taahhüt ediyorum.

 

-Yaşadığınız propaganda sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Yukarıda da belirttiğim gibi ne yazık ki sahada pek çok aslı astarı olmayan iddia ve iftiralarla karşı karşıya kaldık. Projelerimizi anlatmaya ayıracağımız zamanı, iftiraları ve iddiaları açıklamakla harcadık. 1800 esnafın temsilcisi olan bir odanın yönetimine talip olan bir kişinin, bu süreci daha ahlaki ve onurlu yürütmesini beklerdim. Karşılaştığımız bu durumu, iddiaların kaynağına yakıştıramamakla birlikte üzüntüyle karşıladık. Esnafımıza güveniyoruz ve tüm bu olup bitenlere en güzel yanıtı sandıkta vereceklerine inanıyoruz.

 

-Mevcut Başkan Hasan Ali Sönmez’in özellikle pandemi döneminde yaptığı en önemli hizmet sizce nedir?

 

 

Mesaj atmak…

 

 

-Son olarak esnaflara ne mesaj vermek istersiniz?

 

 

Başta da söylediğim gibi biz dev bir aileyiz. Bu aileyi bir arada tutmak, aile bireylerinin refahını ve mutluluğunu arttırmak bizlerin en önemli görevi. Yaptığımız çalışmalarda bir yandan geçmişimize bağlı kalacak, unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizi yeniden hatırlayacak, diğer yandan da gelişen ve değişen dünyaya ayak uydurmak için kendimizi sürekli yenileyeceğiz. Aynı gemide olduğumuzun bilinciyle tek vücut olacak, her türlü olumsuz durumda en büyük desteği birbirimizden alacağız.

 

 

Esnafımızın daha mutlu olduğu, ekonomisi daha güçlü bir Gazipaşa için var gücümüzle çalışacak, hep birlikte başaracağız.

 

 

Unutmayalım ki; EN FAKİR İNSAN BİR KURUŞU OLMAYAN DEĞİL, BİR HAYALİ OLMAYANDIR. Bizlerin; hayalleri, bunları gerçekleştirecek tecrübe, bilgi ve enerjisi var.

 

 

Tüm esnaflarımızın kongreye katılarak ben ve ekibime destek vermelerini bekliyor, saygı ve selamlarımı sunuyorum.