RAHİM AĞZI KANSERİNE KARŞI ÖNEMLİ UYARI

GÜNCEL 7.01.2022 00:20:02 0
RAHİM AĞZI KANSERİNE KARŞI ÖNEMLİ UYARI

Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik,  Rahim Ağzı (serviks) Kanseri farkındalık ayı dolayısıyla açıklama yaptı. Rahim Ağzı Kanserinin önlenebilir olduğunu belirten Çelik,  tarama ve erken teşhis ile tedavinin yüzde 100 mümkün olduğunu belirtti.

 

Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik,  “Bir ülkede rahim ağzı kanserinden kaynaklı ölümü engellenen kadın sayısı o ülkenin sağlık hizmetleri yönünden gelişmişliği ve kadına verilen değer ile doğru orantılıdır. Rahim ağzında gelişen bir kanser türü olan Rahim Ağzı Kanseri, tarama yöntemleri ile erken tanı alarak hastalığa bağlı ölüm oranlarının büyük oranda azaltılabildiği kanıtlanmıştır. Bu nedenle Bakanlığımız buna yönelik kapsamlı sağlık programlarının içine Rahim ağzı Kanser taramalarını da alarak büyük bir başarı ile yürütmeye devam etmektedir. Ocak ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı olarak belirlemiş olup, dünyanın birçok ülkesinde hastalığa dikkat çekmek üzere farkındalık etkinlikleri düzenlenmektedir. Ülkemizde de bu farkındalık etkinlikleri tüm illerimizde yapılarak halkımıza bu konuda bilinçlendirip tarama programlarımız tanıtılmaktadır” dedi.

 

İKİ TARAMA TESTİ VAR

 

Rahim ağzı kanseri önlenebilen bir hastalık olduğuna vurgu yapan Çelik, “Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde yüzde 100 tedavi edilebilir bir kanser türüdür. Rahim ağzı kanserinden ölüm tamamen engellenebilir durumdadır. Düzenli rahim ağzı kanseri taramasından geçen bir kadının, rahim ağzı kanserinden ölmeyeceği söylenebilir. Rahim ağzı kanseri HPV ile ilişkili olan en yaygın hastalıktır. Neredeyse tüm rahim ağzı kanserleri, İnsanPapilloma Virüs (HPV)enfeksiyonu nedeniyle gelişmektedir.HPV’nin tespiti, erken dönemde rahim ağzındaki kanser öncülü değişikliklere işaret ederek kanser teşhisini kolaylaştırmaktadır.  Günümüzde rahim ağzı kanserini önlemeye veya erken bulmaya yardımcı olmak üzere geliştirilmiş iki tarama testi yaygın şekilde kullanılmaktadır. Pap testi (veya Papsmear), uygun şekilde tedavi edilmezse rahim ağzı kanserine dönüşebilecek olan prekanseröz durumları (rahim ağzındaki hücre değişiklikleri) arama esasına dayanır. HPV testi ise bu hücresel değişikliklere neden olabilecek virüsün (insan papilloma virüsü) rahim ağzı hücrelerinde tespiti esasına dayanan bir testtir. Her iki test de son derece basit ve ağrısız işlemler olup aynı anda yapılmaktadır” diye konuştu.

 

TARAMA TESTLERİ ÜCRETSİZ

 

Ülkemizde rahim ağzı kanseri taramalarınınücretsiz olarak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM), Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM), Toplum Sağlığı Merkezlerinde (TSM) ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde (SHM) yapıldığını kaydeden Çelik, “Bakanlığımız ve Bilim Kurulunun hazırlamış olduğu COVID-19 pandemisinde Enfeksiyon Kontrol Önlemleri Rehberi doğrultusunda gerekli önlemler alınarak kanser taramaları devam etmektedir. Rahim ağzı kanseri ameliyat, radyasyon ve kemoterapi ile tedavi edilir. Bu tedavi seçenekleri hastanın durumuna ve ihtiyacına göre tek başına veya birbiriyle kombinasyon halinde verilebilir. Tedavi kanserin evresine, tümör hücrelerinin türüne ve tıbbi durumunuza bağlıdır” şeklinde konuştu.