Tarih: 07.01.2022 00:17

“BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ’NE HANGİ LİMANLARIN SÖZÜNÜ VERDİNİZ?”

Facebook Twitter Linked-in

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Türkiye Varlık Fonu’nun 2020 yılı denetim raporlarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerinde, Türkiye Varlık Fonu ile Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) bağlı Abu Dabi Liman Şirketi arasında 24 Kasım 2021 tarihinde limanların geliştirilmesine yönelik imzalanan Mutabakat Muhtırasının detaylarının gizlenmesini eleştirdi. Abu Dabi Liman Şirketinin farklı ülkelerle imzaladığı anlaşmaların hangi limanlara yönelik olduğunun kamuoyuna açıklandığını vurgulayan Budak, “Bu şirket hangi ülkeyle Mutabakat Muhtırası imzalamışsa iş birliği yapılacak limanın hangisi olduğu belli; Mısır'da belli, Irak'ta belli, Ürdün'de belli ama Türkiye'de belli değil. Darbenin finansörü dediğiniz ülkeye hangi limanların sözünü verdiniz? Kamuoyundan neyi gizliyorsunuz? Varlık Fonunun yönetimindeki limanlar ve kanunla işletme süreleri ihalesiz 49 yıllığına uzatılan limanlar Körfez sermayesinin kıskacında” dedi.

 

“İNTERNET SİTESİ TEPKİSİ”

 

Ne uluslararası kaynaklarda ne de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) kaynaklarında anlaşmaya yönelik tek bir bilgi olmadığını dile getiren Budak, Birleşik Arap Emirlikleri Resmi Haber Ajansı’nın internet sitesine erişimin mahkeme kararıyla 7 Nisan 2020 tarihinden beri engellendiğini söyledi.

 

“DETAYLARA ULAŞMAK İSTEDİK AMA ULAŞAMADIK”

 

CHP’li Budak, şöyle konuştu: “20 Eylül 2021’de Abu Dabi Liman Şirketi Irak Hükümeti’yle mutabakat muhtırası imzalıyor, anlaşmanın konusu El Fav Limanı’nın geliştirilmesi. 10 Kasım 2021’de Mısır Hükümet’iyle, Kızıldeniz'deki Safaga Limanı’nın geliştirilmesine yönelik bir muhtıra imzalanıyor. 20 Aralık 2021’de Ürdün'le imzalanan anlaşmanın konusu Marsa Zayred Limanı’nın geliştirilmesi. Biz Türkiye’nin imzaladığı bu mutabakat muhtırasına dair açık kaynaklardan detaylara ulaşmak istedik, ulaşamadık. ‘Birleşik Arap Emirlikleri'nin resmî haber ajansında bir bilgi bulabilir miyiz?’ diye resmî haber ajansına girdik, taradık, maalesef yok. Sebebi ne biliyor musunuz? 2020 Nisan ayında mahkeme kararıyla, 7. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla siteye erişim engellenmiş. Gerekçesi, ‘Birleşik Arap Emirlikleri, darbeye destek oldu’ ve hâlâ erişim engeli var.

 

“İKTİDARIN KIVRAK HAMLELERİNE YARGI YETİŞEMİYOR”

 

Buradan da uyaralım: Ya, en azından anlaştınız. Bakın, anlaşmalar imzalıyorsunuz. Bu erişim engelini kaldırın da biz Türkiye kaynaklarından bu bilgilere ulaşamıyoruz, hiç olmazsa Abu Dabi’deki bu resmî haber kanalından bu bilgilere ulaşmaya gayret edelim. Vallahi, iktidarın bu çok kıvrak hamlelerine yargı da şaşıp kalıyordur muhtemelen.”

 

“ULUSLARARASI SİYASİ KRİZ İDDİASI”

 

Birleşik Arap Emirlikleri’nin limanlara yönelik politikalarının uluslararası siyasi krizlere konu olduğuna da dikkat çeken Budak, şunları söyledi: “Amerika Birleşik Devletleri’nin Çin’le ticaret savaşları kızıştı, bütün dünya da bu savaşa dâhil oldu ayrı taraflar olarak. Fakat Çinli şirketler Abu Dabi’de bir liman işletmesiyle ilgili bir girişimde bulunuyor. Amerika basınında bu limanın askerî amaçlarla kullanılacağına dair haberler yayınlanınca Amerika Birleşik Devletleri çok sert tepki gösteriyor ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin bu inşaatı bir an önce durdurması için baskı yapmaya başlıyor. 10 Aralık’ta Birleşik Arap Emirlikleri her ne kadar ABD’nin iddialarının gerçek dışı olduğunu iddia etse de liman inşaatının durdurulduğunu açıklıyor ve Amerika Birleşik Devletleri’yle yaptıkları 23 milyar dolarlık silah alım anlaşmasını askıya aldıklarını kamuoyuyla paylaşıyor. Bakın, dünyanın bir ucundan Amerika Birleşik Devletleri kendi çıkarlarını korumak için Çin’le Abu Dabi Hükümetinin yaptığı anlaşmayı bozmak için müdahalede bulunuyor, Ak Parti iktidarı; limanlarla ilgili 15 Temmuz Darbesinin finansörü dediği ülke ile gizli anlaşma yapıyor”

 

BUDAK ŞU SORULARI SORDU

 

Budak, Türkiye Varlık Fonu yöneticilerine şu soruları yöneltti: “Bu limanlar hangi limanlar? Varlık Fonunun elinde 8 tane liman var. Bu limanların hepsi üzerinden bir anlaşma yapıldı mı? Bilmiyoruz. Bir mutabakat yaptınız, bir anlaşma yaptınız; anlaşma detaylarını istiyoruz, alamıyoruz. Bu 8 liman üzerinden mi, yoksa Devlet Demiryollarının ve Denizcilik İşletmelerinin 22 limanıyla ilgili bir pazarlık mı var? Bu 22 limanın, bugün Mecliste konuşulan 22 limanın içinde Antalya Limanı da -üstelik de Katar’a verilen kullanımı kırk dokuz yıla uzatılmış liman da- bu sizin mutabakatınızın içinde var mı? Bunu kamuoyu çok merak ediyor. Burada yapılan işlemin aslında halktan kaçırılması bir anlamda ülkenin en değerli kaynaklarının peşkeş çekilmesi anlamına geliyor. Biz bunu kamuoyu adına sizlere soruyoruz, sizlerden de bilgi istiyoruz.”

 

“BU SORULARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

 

Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalanan Mutabakat Muhtırası ile ilgili detayları Türkiye Varlık Fonu yetkililerinin açıklayıcı hiçbir yanıt veremediklerini ifade eden Çetin Osman Budak, “Varlık Fonu temsilcileri sorularımıza daha sonra yazılı olarak yanıt verecekleri taahhüdünde bulundular. Halkımızın bilgilendirilmesi adına bu soruların takipçisi olacağız” dedi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —