Gazipaşa’da son bir yıl içerisinde acı yüzünü gösteren kuraklık, muz üretimini vurdu. İlçede, muz üretim alanı artmasına rağmen rekoltede yüzde 7,50 düşüş yaşandı. 2020 yılında 17 bin dekar alanda yapılan muz üretiminden 91 bin 800 ton rekolte elde edilirken, 2021 yılında 17 bin 200 dekar alanda yapılan muz üretiminde 85 bin ton muz elde edildi.
Türkiye'nin en önemli muz üretim merkezlerinin birisi olan Gazipaşa’da, son yıllarda muz üretim alanları arttı. İklim koşulları nedeniyle açık alanda üretim yapılabildiği gibi hem birim alandan daha fazla verim alınması hem de meyvedeki kalitenin artması nedeniyle örtü altında da üretim yapılıyor. Zeytinada, Beyrebucak, Güney, Yakacık, Macar ve Koru mahallelerinin yanı sıra modern sistemlerle kurulu seralarla iç kesimlerde de üretim yapılmaya başladı. Ancak ilçede son bir yıldır etkili olan kuraklık, üretim alanının artmasına rağmen, son yıllarda muz rekoltesini düşürdü. Gazipaşa 2020 yılında 17 bin dekar alanda yapılan muz üretiminden 91 bin 800 ton rekolte elde edilirken, 2021 yılında 17 bin 200 dekar alanda yapılan muz üretiminde 85 bin ton rekolte elde edildi.
YÜZDE 7,50 DÜŞÜŞ
Gazipaşa’da 2019 yılında açık ve örtü altında toplam 16 bin 400 dekar alanda muz üretimi yapılırken, 88 bin 650 ton rekolte elde edildi. 2020 yılında ise açık ve örtü altı olmak üzere toplam 17 bin dekar alandan 91 bin 800 ton ürün elde edildi. 2021 yılına gelindiğinde ise üretim alanı artarken elde edilen rekolte de düşüş yaşandığı görüldü. 2021 yılında 17 bin 200 dekar alanda yapılan muz üretiminde 85 bin ton rekolte elde edildi. Bu verilere göre; Gazipaşa’da 2021 yılında bir önceki yılla göre, muz üretim alanı artarken rekolte düştü. Gazipaşa’da 2021 yılında muz üretim alnı 2020 yılına göre 200 dekar arttı, elde edilen rekolte ise yüzde 7,50 azaldı.