Tarih: 11.12.2021 13:13

“İHBAR EDİN”

Facebook Twitter Linked-in

Gazipaşa’da yaşanan çevre kirliliğine değinen Kaymakam Altun, çevre kirliliğine neden olanların affedilmeyeceğini söyledi. Çevreyi kirletenlerin ihbar edilmesini isteyen Altun, “Her birimiz devletimizin gönüllü, fahri ajanı olmalıyız. Lütfen bu konuda bizim yanımızda olun, desteklerinizi bekliyoruz” dedi.

 

Gazipaşa’da ‘Temiz Çevre Duyarlı Toplum, Doğru Zirai Tarım ve Atıkların Kullanımı’ konulu panel düzenlendi. Belediye Kültür Merkezi’ndeki panele Gazipaşa Kaymakamı Orhan Altun, Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, İlçe Emniyet Müdürü Kamil Cıngıl, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Ökkeş Yılmaz, Prof.Dr. Serap Özdemir, İlçe Tarım Müdürü Nazan Durak Özçelik, Prof.Dr. Hamide Gübbük, Dr. Ayşe Şimşek, Gazipaşa Hepimizin Platformu Sözcüsü Beden Eğitimi Öğretmeni Güldane Şahin, kamu kurum amirleri, öğretmenler ve muhtarlar katıldı.

 

“FARKINDALIK YARATMAYA ÇALIŞIYORUZ”

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Gazipaşa’yı tanıtan bir slayt gösterimi izlendi.  Gazipaşa Kaymakamı Altun’un açılış konuşmasının akabinde Beden Eğitimi Öğretmeni Güldane Şahin, caretta caretta, kum zambakları ve Akdeniz fokları ile ilgili bir konuşma yaptı. Şahin, “Kaliteli, sürdürülebilir bir turizm için doğayı, kum zambaklarını, deniz kaplumbağalarını ve Akdeniz foklarını korumalıyız. Çünkü pandemi döneminde bizim doğaya çok ihtiyacımız var” diye konuştu.  Daha sonra Dr. Ayşe Şimşek ve Prof.Dr. Serap Özdemirtemiz çevre konulu birer konuşma yaptı.  Çevre konusunda farkındalık yaratmak için çabaladıklarını söyleyen Şimşek, “Kurumlarımızın, üreticilerimizin, halkımızın, muhtarlarımızın desteğine çok ihtiyacımız var. Tek amacımız geri dönüşümü olmayan zararı engellemek. Pes etmek gibi bir lüksümüzün olmadığının farkındayız. Burası sera bölgesi, sera atıklarının yerinde ayrıştırılmasını istiyoruz” ifadelerine yer verdi. Prof.Dr. Serap Özdemir ise yol kenarlarına bırakılan atıkların tek yerde toplanılıp, altyapılarda dolgu malzemesi olarak kullanılabileceğini söyledi.

 

SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM

 

İlçe Tarım Müdürü Nazan Durak Özçelik, sürdürülebilir tarımla ilgili bilgilendirme yaptı. Müdür Özçelik, “Pandemi dönemi bize çok şey öğretti. Bu dönemde insanlar ne kadar zengin olursa olsun, alım güçleri ne kadar yüksek olursa olsun, aslında aradıkları tek şey beslenme ve gıda olmadan hayatın devam etmesi söz konusu değil.  Pandemi sürecinde Avrupa ve Amerika’da boş raflar gördük. Kendi ülkemizde bun u yaşamdık. Bunu yaşamamamızın en büyük etkeni de değerli üreticilerimiz. Pandemi süreci boyunca durmayan tek sektör tarım sektörüdür. Sürdürülebilir tarım için sürdürülebilir insan ve sürdürülebilir bir eğitim sistemi gerekli. Bizde sahada sürdürülebilir bir eğitimle çiftçilerimizle bir araya geldik” ifadelerine yer verdi.

 

“BİZDEN GÜÇLÜSÜ YOK”

 

Prof.Dr. Hamide Gübbük, lokasyona uygun üretim yapılması gerektiğine değinerek, atık problemine vurgu yaptı. Gübbük, “Tropik meyveler açısından buradan daha güçlüsü yok. Buradan daha özel bir yer bulma şansımız yok. Biz bu şansı iyi kullanalım. Burada kitlesel üretim yapalım, herkes kendi kafasına uygun bir şeyler yapmasın” dedi.

 

ATIK TOPLAMA MERKEZLERİ KURULUYOR

 

Çevre ile ilgili yaptıkları çalışmalardan bahseden Gazipaşa Kaymakamı Mehmet Ali Yılmaz, “Burada en büyük sıkıntımız çevresel atıklar. Tarımla uğraşan bir bölge olduğumuz için ister istemez belirli mevsimlerde çevresel atıklarımız ve inşaat atıklarımız olabiliyor. Bu konularda da çalışmalarımız devam ediyor. Bazen inşaat atıklarını Kızılin’de daha önce kum alınan ve çukur olan yere yönlendiriyoruz. Bu yanlış anlaşılıyor, ‘Burası çöplük mü?’ deniliyor. Biz orayı doldurmaya çalışıyoruz. Oraların 18’i henüz bitmediği için doğrudan orada bir düzenlemeye geçemiyoruz. Orada gördüğünüz Kombi arazisi tamamen bir çukurdu. Şimdi yarısını doldurduk. Ne kadar cezada kessek, yasak tabelaları da koysak, vatandaşımız gece getiriyor Hacı Musa Çayı’nın kenarına getirip döküyor. Ya da evine bahçesine en yakın yere atıkları bırakıp gidiyor. Yine mobil atık getirme merkezleri oluşturuyoruz. Sera atıklarıyla ilgili olarak meclisimizden daha önce karar çıkardık. Sarıağaç-Kahyalar’da bir sera atık toplama merkezi geçen hafta itibariyle oluşturduk. Yakın olan mahallelerdeki sera atıklarının bu merkezlere taşınmasını istiyoruz. Bu toplama merkezlerini diğer mahallelerde de yapacağız” diyerek park ve bahçelerde kırılan şişelerin çevreye verdiği zarara değindi.

 

“İHBARDA BULUNUN”

 

İhbar ve şikayetler konusunda çekinceler olduğundan bahseden Kaymakamı Orhan Altun, “Polis ve jandarmamıza ihbar ve şikayette bulunacaksınız. Açık ve net söylüyorum. O bira şişelerini kıranları bende tespit ettim. Resimleri bizzat şahsıma geliyor. Bu konuda bize gelen, emniyete ve jandarmaya gelen şikâyetlerde hiç kimsenin ismi, kimseye verilmeyecek. Lütfen siz ihbar edin, şikâyette bulunun. Allah şahit onlara en büyük cezayı vereceğiz. Bira şişesini kırıp, çocuklar gitsin ayağıyla oraya bassın,  insanlar gidemesin. Sen pislet çünkü ertesi gün sen pislik bir adam olduğun için o kişilere söylüyorum, geri gelip o çöplükte birasını içecek, pikniğini yapacak.Bunlara müsaade etmeyeceğiz. Ayrıca bunlar caretta carettaların gelmesine de engel oluyor. Hayvanın yağına batıyor bunlar bir daha gelmiyoruz. O sebepten siz etrafı uyarın, şikâyetlerde muhakkak bulunun. Emniyet ve jandarmamız bu konuda çok duyarlı olmak zorunda. Eğer işlem yapmazlarsa bana da söyleyin. Ben işlem yapacağım. Kendi özel yetkimi kullanacağım, Kabahatler Kanunu’ndan cezamızı yazacağım. Öyle çevreyi kirletmek yok.Çevrecilerle bir temizlik oluşumuna gidiyoruz. Duyarsız bir vatandaş, ‘Benim evimi de temizleyin’ yok ya. Böyle bir şey olabilir mi? Çöpçü mü bunlar, senin özel uşağın mı? Böyle seviyesiz şeyler bize kadar ulaşıyor. Bende katılacağım, okullardaki evlatlarınız da katılacak çevre etkinliğine. Utanıyorum, 3 kamyon çöp çıktı diyor, başkanımız. 3 kamyon ne demek?”  dedi.

 

“YENİ MODAMIZ MASKE KİRLİLİĞİ”

 

Maske kirliliğine dikkat çeken Kaymakam Altun, “Her gün yürüyüş yapıyorum. Yollarda maske kirliliği. Şimdi de yeni modamız maske, her yerde maske. Ağzın gibi en değerli noktaya taktığın şeyi sen nasıl yere atabilirsin? Böyle insanlar ne yazık ki var. Bir insanın çevreyi bile bile pisletmesi, o insanın ahlaki, psikolojik problemi olduğunu gösteriyor. Biz böyle insanlar istemiyoruz. Başta cezai müeyyidelerimiz olmak üzere; diğer tedbirlerimizle bu insanları ıslah etmek istiyoruz. Kötü kelime konuşmak istemiyorum. Burada polisimize ve jandarmamıza çok iş düşüyor. Sizler de ihbar edeceksiniz. Almanya’da her vatandaş devletin bir ajanıdır. Her birimiz devletimizin gönüllü, fahri ajanı olmalıyız. Ajan deyince kelimeyi başka taraflara götürmeyin. Lütfen bu konuda bizim yanımızda olun, desteklerinizi bekliyoruz. Yeni nesin z kuşağı biliyorsunuz. Sosyal medyada çok aktif. Sosyal medyada bizim yaptığımız duyarlı çalışmaların hepsini yayınlamamız gerekiyor. Sosyal medyayı kullanarak yaptığımız çevre, duyarlı toplum, ahlaki değerler, normlar gibi şeyleri mutlaka paylaşmamız gerekiyor. Sizde bu işin bir paydaşı olun. Bu konuda bize destek vermenizi istiyoruz” diye konuştu.

 

“SINIRSIZ YETKİ VERİYORUM”

 

Ahlak problemi olduğundan bahseden Altun, “Ne yaparsak yapalım, yaptığımız bütün işlerde ahlaki değerler, normlar var. Ahlak problemi var. Başkanımız az önce söyledi, ‘Üç kamyon topladık ama şimdi gidin 3 kamyon daha çıkarırsınız’. Burada ahlaki bir problem var. 50 bin tane adam içerisinde 5 tanesi ilçenin ismini de kirletiyor, bugün bu toplantıyı yapmamıza da sebep oluyor. Bizim burada daha güzel şeyler konuşmamız gerekiyordu. Yüksekokul öğrencilerimiz var. İnanın birisini uyarmaya çekiniyorum. Ayağını atmış banka, çekmiş kendisini, yanına da almış sevgilisini, şunu bunu, İçiyor içiyor atıyor teneke kutuları, çekirdeği yiyip atıyor. Bu tür şeyleri emniyetimizle jandarmamızla müsaade etmeyeceğiz. Bu konuda emniyetimize, jandarmamıza sınırsız yetki veriyorum. Çevreyi kirleten, duyarsız kim olursa olsun affetmeyeceğiz, cezai müeyyideyi uygulayacağız. Bunu topluma göstereceğiz” şeklinde konuştu. Panel soru cevap şeklinde devam etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —