Tarih: 09.12.2021 13:17

EMLAKÇILARA ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME

Facebook Twitter Linked-in

Gazipaşa Emlakçılar Derneği Başkanı Savaş Türker, 05.06.2018 yılında resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren taşınmaz ticareti yönetmelik hükümleri hakkında yapılan son revizyonla emlakçılık alanında yeni düzenlemelere gidildiğini söyledi. Türker, “Yapılan bu revizyonla birlikte taşınmaz ticareti yetki belgesi almış işletmelerde dahil olmak üzere kuruluş aşamasında ve yeni kurulacak emlak ofisleri ve çalışanları için yerine getirilmesi gereken durumlar hakkında Gazipaşa Emlakçılar Derneği olarak açıklama zorunluluğu doğmuştur. Öncelikle emlakçılık meslek grubunun taşınmaz ticareti yetki belgesi sadece Ticaret Bakanlığına bağlı Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verilmekte olup, emlak ofisi açabilmek ve gayrimenkul alım satım ve kiralanma faaliyetlerinde bulunabilmek için taşınmaz ticareti yetki belgesi almak zorunlu hale getirilmiştir.

 

 

Taşınmaz ticareti yetki belgesi almak için mesleki yeterlilik ve değerlendirme kuruluşunun  (MYK) yetkilendirdiği meslek odaları ve yetki almış özel kurumlardan sınavla sorumlu emlak danışmanı yeterlilik belgesi adı altında seviye 5 belgesinin alınması gerekmektedir. Yazılı ve uygulamalı olarak yapılan sınav sonunda başarılı olan kişilere belgeleri ve sorumlu emlak danışmanlığı kartları verilmektedir. Emlakçılık yapmak isteyenler diğer aşamada ise MEB onaylı en az 100 saatlik mesleki eğitim programını tamamlayarak eğitim sertifikalarını da almak zorundadırlar. Önemli bir detay olarak daha önce taşınmaz ticareti yetki belgesini almış meslektaşlarımızda en az yüz saatlik eğitim sertifikası alma zorunluluğu getirilmiş olup aldıkları bu belgeyi Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi  (TTBS)’ye girmeleri gerekmektedir. 31.12.2021 tarihine kadar TTBS sistemine en az yüz saatlik eğitim sertifikalarını tanımlamamış meslektaşlarımızın yetki belgeleri bakanlıkça iptal edilecektir.

 

 Kamuoyunda Seviye 5 ve en az 100 saatlik eğitim belgesini almanın emlakçılık yapmak için yeterli olacağı konusunda yanlış bir intiba oluşmuştur. Seviye 5 yeterlilik belgesi ve yüz saatlik eğitim belgesi tek başına bir emlakçılık belgesi değildir. Bu belgelerle sadece taşınmaz ticareti yetki belgesine sahip bir emlak ofisinde sigortalı ve TTBS bilgi sistemine kayıtlarını yaptırmak şartıyla emlak danışmanı olarak çalışabilirler. Sorumlu emlak danışmanı olabilmek;  emlak alım satım ve kiralama işlemlerini gerçekleştirebilmeniz yani emlak ofisi açabilmek için meslek ve ticaret odalarına kayıtlarını yaptırmaları ve ticaret bakanlığından taşınmaz ticareti yetki belgesinin almaları zorunlu hale gelmiştir. Taşınmaz ticareti yetki belgesi alan kişiler belediye ruhsatlarını alarak faaliyetlerine başlayabileceklerdir. Ancak Seviye 5 yeterlilik ve 100 saatlik eğitim sertifikası alan kişilerin emlakçılık yapabilmesi için yönetmelikte son değişikliklerden birisi de stajyer emlakçı uygulamasıdır. 31.07.2021 tarihine kadar TTBS bilgi sistemine girip muafiyetlerden yararlanan meslektaşlarımız haricinde mesleğe yeni başlayan kişiler ve belge eksiği olan kişiler ofis açabilmek için lisans ve ön lisans mezunu ise 6 ay ilk orta veya lise mezunu ise 12 ay taşınmaz ticareti yetki belgesine sahip bir işyerinde sigortalı olarak stajlarını tamamlamaları gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus sigorta girişinin staj koduyla yapılmasıdır. Süresi sonunda emlak ve emlak yönetimi; meslek elemanı /emlak danışmanı olarak çalıştıklarını bu resmi belgeyi olarak kişiler mesleki deneyim şartını yerini getirmiş olarak diğer belgelerle birlikte TTBS sistemine başvurarak taşınmaz yetki belgelerini alabilirler.

 

Yönetmelikteki diğer önemli bir hususta galeri ve inşaat şirketlerinin emlak faaliyetleri hakkındaki düzenlemedir. Yönetmelik hükmünce emlak ofislerin emlak alım satım ve kiralaması haricinde bir işle uğraşması yasaklanmıştır. Düzenleme ile kendi ürünlerini satan inşaat firmaları dışında emlak faaliyetleri bulunan işletmelerle oto galerin emlak faaliyetlerinin nasıl olacağı da hükme bağlanmıştır.  Bu tarzdaki İnşaat firmaları ve oto galerilerin aynı ofis içinde emlak faaliyetlerine devamedemeyecekleri busebebe aynı emlak ofisleri gibi gerekli belgeleri alıp ayrı bir işletme veya şube açılımlarını gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Bu işletmelerde en az bir tane seviye 5 ve en az 100 saatlik eğitim sertifikasına sahip sorumlu emlak danışmanının yetkilendirilmesi zorunludur. Özellikle yılbaşından sonra yapılacak denetimlerde meslektaşlarımızın mağdur duruma düşmemeleri için belge ve yönetmelik şartlarına uymalarını önemle rica ediyoruz. Gazipaşa emlakçılar derneği olarak meslektaşlarımızın belge ve yönetmelikler hakkında sıkıntılarının çözümü konusundaki çalışmalarımız da devam etmektedir.

 

Gazipaşa Emlakçılar Derneği olarak, emlak sektörün yönetmelik hükümleri dahilinde en iyi seviyeye gelmesi emlak mesleği ile uğraşanların problemlerinin giderilmesi ve müşteri haklarınında korunması hassasiyeti ile faaliyetlerimizi devam etmekte ve planlamamızı yapmaktayız. Yılbaşı itibari ile gerek sosyal medyada gerekse emlak sektörünün içinde yetkisiz ve belgesiz ve sözleşmesiz çalışmalara izin verilmeyecek” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —