GAZİPAŞA’DA SU KUYUSUNA BAĞLI ELEKTRİK TRAFOSU MÜHÜRLENEN ÜRETİCİLER ÇÖZÜM BEKLİYOR

GÜNCEL 3.12.2021 13:19:27 0
GAZİPAŞA’DA SU KUYUSUNA BAĞLI ELEKTRİK TRAFOSU MÜHÜRLENEN ÜRETİCİLER ÇÖZÜM BEKLİYOR

Gazipaşa’da kuraklık nedeniyle zor günler geçiren ve girdi maliyetleri altında ezilen çiftçilere elektrik ambargosu uygulandı. AEDAŞ, Güneyköy ve Zeytinada halkının ortak kullandığı su kuyusunun elektrik trafosunu usulsüz kullanım gerekçesiyle mühürledi. Aylık 95 bin lira elektrik faturası ödeyen çiftçilerin, muz, çilek, avokado bahçeleri susuzluktan kuruma noktasına geldi.

 

Türkiye’nin önemli yaş sebze ve meyve üretim merkezi olan Gazipaşa’da, çiftçiler zor günler geçiriyor. Mazot, gübre ve ilaç gibi girdi maliyetleri altında ezilen çiftçiler her gün yeni bir sorunla karşı karşıya kalıyor. Gazipaşa’nın Güneyköy ve Zeytinada mahallelerinde tarımsal üretim yapan çiftçilerin ortak kullandığı sulama kuyusunun trafosu, Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.(AEDAŞ), tarafından mühürlendi. Taahhüt edilenden daha fazla enerji kullanıldığı (Güç aşımı- usulsüz kullanım) gerekçesiyle mühürlenen elektrik aboneliğine aylık 95 bin lira fatura ödeyen çiftçiler, muz, çilek ve avokado bahçelerini sulayamaz hale geldi.  

 

7 AYDA 665 BİN LİRA ELEKTRİK FATURASI ÖDEDİLER

 

Toplamda 200 hanenin ortak kullandığı elektrik abonesiyle binlerce dönüm alanın sulandığına dikkat çeken üreticiler, kesilen enerjinin ardından mağdur olduklarını dile getirdiler. Elektriği kaçak kullanmadıklarını, her ay 95 bin lira fatura ödediklerini söyleyen çiftçiler, AEDAŞ’a 7 ayda 665 bin lira elektrik faturası ödemelerine rağmen, abonenin usulsüz kullanım gerekçesiyle mühürlendiğine dikkat çektiler. 2 mahallede, açık ve kapalı alanda muz, çilek ve avokado üretimi yapan 200 ailenin mağdur olduğuna vurgu yapan üreticiler, ürünlerinin kurumasından endişe ediyor.

 

“BİZ ÜRETMEYELİM Mİ? ÇALIŞMAYALIM MI?”

 

Güneyköy Mahallesi’nde çilek üretimi yapan Kadir Haşimoğlu, “AEDAŞ, her ay düzenli bir şekilde ödeme yapmamıza rağmen 200 ailenin kullandığı trafoyu mühürledi. Ben çilek üreticisiyim. Bahçemde bulunan havuzum boş, hortumlarım boş, suyum yok, çileklerimi sulayamıyorum. Elektrik şirketi, neye dayanarak bizim su kuyumuzun elektrik enerjisini kesiyor. Biz üretmeyelim mi? Çalışmayalım mı? Biz köylüyüz, çiftçiyiz. Ne yapmamız gerekiyor. 3 gündür ürünlerimi sulayamıyorum. 2 gün daha sulayamazsam ürünler kuruyacak” dedi.

 

“FATURALARI AKSATMIYORUZ”

 

Elektrik faturasının her ay düzenli olarak ödendiğine dikkat çeken çiftçi Kadir Haşimoğlu, “Faturalarımız her ay düzenli olarak ödenir. Bugüne kadar hiçbir aksatma yapmamamıza rağmen gelip bizim elektriğimizi kesmişler. Biz şu anda çok mağduruz. Suyumuz zaten yok. Memleketimizde büyük bir kuraklık var. Suyumuzu 200-250 metre derinlikten alıyoruz. Kesilen elektriğin ardından kuyularımızdan su çekemiyoruz. Bu sadece benim sorunum değil. Bu sorun tüm köyün sorunu. Çilek, muz ve avokado üreticilerinin suyu kapalı. Su olmadan biz nasıl geçineceğiz. Bu sorunun en kısa zamanda çözümünü bekliyoruz” dedi.