Gazipaşa Yaş Sebze Ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Hamdi Fidan,ülkeye ithal olarak giren avokadonun yerli üretimin fiyatını düşürdüğünü söyledi. Daha önce 7-8 liradan satılan avokado şu an 4-5 liraya gerilediğini kaydeden Fidan, üreticinin sıkıntılı olduğunu söyledi.
AVOKADOYA İTHAL DARBESİ
Türkiye’nin önemli yaş sebze ve meyve üretim merkezi olan Gazipaşa’da son yıllarda artan tropikal meyve üretimi üreticinin gelir kapısı haline geldi. İlçenin birçok noktasında muz ve avokado başta olmak üzere birçok çeşitte tropikal meyve yetiştiriciliği yapılıyor. Gazipaşa’da üretilen avokado ülke içerisinde tüketildiği gibi ülke dışına da gönderiliyor. Fiyatıyla üreticisinin yüzünü güldüren avokadoda da ‘ithal’ sıkıntısı baş gösterdi. Son dönemde kozmetik sanayide kullanılmak üzere ithal edilen avokado, yerli üretimin fiyatlarını düşürdü.
“YERLİ ÜRETİM KORUMAYA ALINMALI”
Konuyla ilgili açıklama yapan Komisyoncular Derneği Başkanı Hamdi Fidan, “Avokado fiyatları fena değildi, gayet güzeldi. Ancak Türkiye’ye ithal avokado geldi. Bunun da üstüne basa basa söylüyorum. Benim diğer devletlerde gördüğüm, yetişme döneminde yerli mal korumaya alınıyor. İthalini yasaklıyor. Rusya ve diğer ülkeler bunu yapıyor. Türkiye’de yetkililer belki de bunun farkında değil. Duyumlardan da çok emin değiliz ama ‘Kozmetikte kullanacağız’ buraya getiriliyor ve iç piyasaya sürüyor. Bu da sıkıntı yaratıyor” dedi.
ÜRETİM KATLANARAK DEVAM EDİYOR
Gazipaşa’da avokado üretiminin her yıl katlanarak devam ettiğine vurgu yapan Fidan, bir ağacın 5 senede meyve verdiğini ifade etti. Başkan Fidan, “Gazipaşa tropikal meyve cenneti oldu. Dünyada yetişmeyen bitkiler, Gazipaşa’da yetişiyor. Gazipaşa’da avokado üretimi her yıl katlanarak artıyor. Bir ağaç 5 senede meyve veriyor. 5 yılda ne satacak adam? Diyelim ki 300 avokadosu olacak. 5 liradan 1 bin 500 lira para alacak. Bu adam ne yapacak? 5 yıl zaten bakacak bu ağaca. İthal avokadonun ülkeye girmesiyle 7-8 lira olan fiyatlarımız 4-5 liraya düştü. Sıkıntılarımız bu” şeklinde konuştu.
9466,67%1,06
34,47% 0,19
36,07% -0,43
3008,80% 1,59
5018,97% 1,26